Een checklist om je pensioen te beginnen plannen

Kies voor meer financiële gemoedsrust

Financiële gemoedsrust is essentieel voor een gelukkig en bevredigend leven. Het betekent niet alleen vrij zijn van financiële zorgen, maar ook het gevoel hebben dat je de controle hebt over je financiën en dat je in staat bent om je doelen en dromen na te streven zonder belemmeringen.

Het leven is al hectisch genoeg zonder de last van financiële stress. Wanneer je voortdurend bezorgd bent over geld, beïnvloedt dit alle aspecten van je leven. Het belemmert je vermogen om te genieten van de kleine dingen, zoals een etentje met vrienden of een dagje uit met je familie. Het kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen, zoals angst en depressie.

Maar het goede nieuws is dat je niet alleen hoeft te worstelen. Door te kiezen voor meer financiële gemoedsrust, kun je een leven creëren waarin je je vrij voelt om te genieten van de momenten die er echt toe doen. Dit betekent het nemen van actie om je financiën onder controle te krijgen, het opstellen van een budget, het opbouwen van een noodfonds en het plannen voor de toekomst.

Bij Het Financieel Huis begrijpen we hoe belangrijk financiële gemoedsrust is en we staan klaar om je te helpen op weg naar een leven zonder financiële stress. Onze experts kunnen je begeleiden bij het opstellen van een financieel plan dat past bij jouw unieke situatie en doelen, zodat je met vertrouwen en gemoedsrust de toekomst tegemoet kunt zien.

Onze financiële ondersteuning is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar meer gemoedsrust en controle over zijn of haar financiën. Of je nu een jonge professional bent die zijn of haar eerste stappen zet op de arbeidsmarkt, een gezin dat zijn financiën wil optimaliseren, een ondernemer die zijn bedrijf wil laten groeien, of een gepensioneerde die zijn of haar pensioen wil beheren, wij zijn er om te helpen.

Als je constant bezorgd bent over geld, als je het gevoel hebt dat je geen grip hebt op je financiën, of als je gewoon wilt leren hoe je je geld beter kunt beheren, dan is onze ondersteuning voor jou bedoeld. We bieden persoonlijk advies en begeleiding die is afgestemd op jouw specifieke behoeften en doelen, zodat je met vertrouwen en gemoedsrust kunt werken aan een financieel gezonde toekomst.

Of je nu een starter bent die zijn of haar eerste stappen zet op het gebied van financiële planning, of een doorgewinterde professional die op zoek is naar geavanceerd advies, wij hebben de kennis en expertise om je te helpen. Onze diensten zijn toegankelijk voor iedereen, ongeacht je achtergrond, inkomen of levensfase. We geloven dat iedereen recht heeft op financiële gemoedsrust, en we zijn er om je te helpen die te bereiken.

WAAROM EN ONTSTAAN?

Welkom bij FWBA, de Financial Well-Being Academy, een initiatief opgestart door Stijn Derynck en beheerd door Het Financieel Huis hier in België. Daarnaast hebben we ook de Financial Well-Being Academy International, een opleidingscentrum dat zich richt op een internationaal publiek. Onze missie is om mensen beter te informeren over financiën, met een focus op de "zachte kant" van dit onderwerp.

Financiële educatie en vorming staan centraal in onze aanpak. We geloven in bewuste gedragsverandering en actiegericht werken, waarbij individuen worden aangemoedigd om zelf een plan op te stellen en in actie te komen. Ons doel is om mensen te helpen een leven te leiden dat financieel in balans is, zonder stress of zorgen.

Of je nu op zoek bent naar manieren om financiële stress te verminderen of wilt bouwen aan een solide financiële toekomst, FWBA biedt verschillende oplossingen. Onze online opleidingstrajecten, workshops, speciaal opgeleide Financial Well-Being Coaches en werkboeken zijn ontworpen om jou te ondersteunen bij elke stap van je financiële reis.

Bij FWBA geloven we dat het kunnen omgaan met veranderende levensomstandigheden essentieel is voor financieel welzijn. Onze oplossingen dragen bij aan deze veerkracht en moedigen mensen aan om zelf de regie te nemen over hun financiële toekomst.

Reeds in 2019 werd Het Financieel Huis / Financial Well-Being Academy laureaat in de wedstrijd van de GelukkigeBelgen met erkenning voor onze wezenlijke bijdrage aan het financieel welzijn van de Belg.

Wil je meer weten over hoe FWBA jou kan helpen bij het bereiken van je levens- en financiële doelen? Bezoek onze website voor meer informatie en ontdek hoe ook jij kunt bouwen aan een financieel gezonde toekomst.

Are you seeking guidance, coaching, or training in English? Look no further, as we offer precisely that. Don't hesitate to reach out to us for assistance. Many expats in our client portfolio have benefited from our services, finding clarity and direction towards a fulfilling financial life, whether in Belgium or abroad. Explore our Financial Well-Being Academy International website for more information. We're here to support you every step of the way. Feel free to contact us.

Wil je meer te weten komen hoe ons Employee Assistence Program jouw werknemers kan ondersteunen?

WAARVOOR STAAT DE FWBA?

De Financial Well-Being Academy (FWBA) staat voor een aantal kernwaarden die de basis vormen van onze missie en dienstverlening. 

Empowerment: We streven ernaar individuen te empoweren door hen de kennis, vaardigheden en middelen te bieden die ze nodig hebben om hun financiële welzijn te verbeteren. Door middel van educatie en ondersteuning willen we mensen in staat stellen om bewuste financiële keuzes te maken en hun financiële doelen te realiseren.

Inclusiviteit: Bij FWBA geloven we in inclusiviteit en toegankelijkheid. We streven ernaar om financiële educatie en ondersteuning te bieden aan een breed scala van mensen, ongeacht hun achtergrond, inkomen of levensfase. Iedereen verdient het om financiële gemoedsrust te ervaren, en we zijn er om die mogelijkheid te bieden aan iedereen die het nodig heeft.

Integriteit: Onze dienstverlening is gebaseerd op integriteit en ethiek. We streven ernaar om eerlijk, transparant en betrouwbaar te zijn in al onze interacties met klanten en partners. We handelen altijd in het beste belang van onze klanten en streven ernaar om hun vertrouwen te verdienen en te behouden.

Innovatie: Bij FWBA streven we naar innovatie in onze benadering van financiële educatie en ondersteuning. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe en creatieve manieren om mensen te helpen hun financiële doelen te bereiken. Of het nu gaat om het ontwikkelen van nieuwe trainingsmethoden, het gebruik van technologie om toegang te bieden tot financiële informatie, of het creëren van innovatieve oplossingen voor complexe financiële problemen, we streven naar vooruitgang en vernieuwing.

Impact: Onze uiteindelijke doelstelling is om een positieve impact te hebben op het leven van mensen door hen te helpen hun financiële welzijn te verbeteren. We meten ons succes niet alleen aan winst of groei, maar ook aan de mate waarin we erin slagen om het leven van onze klanten te verbeteren en bij te dragen aan een meer financieel gezonde en veerkrachtige samenleving.

EMPLOYEE FINANCIAL WELL-BEING VOOR DE BEWUSTE WERKGEVER EN HR-PROFESSIONAL

Een tevreden werknemer is over het algemeen een productieve werknemer, toch? Maar heb je al eens stilgestaan bij het concept "Financial Well-Being" en hoe dit past binnen het welzijnsbeleid van jouw organisatie? Het verhogen van het financieel welzijn van werknemers draagt direct bij aan de duurzame groei van jouw bedrijf.

Als werkgever, of het nu gaat om overheidsinstanties, financiële dienstverleners of toezichthouders, speel je een cruciale rol in het ondersteunen van de financiële welzijns van je werknemers door passende financiële begeleiding te bieden. Hoewel er momenteel verschillende bronnen van financiële informatie beschikbaar zijn via de industrie, de vrijwilligerssector en overheidsdiensten, blijft het algemene gebruik van financieel advies laag. Veel mensen ervaren financieel advies als ontoegankelijk of vinden het lastig om geschikt advies te vinden, wat kan leiden tot ontmoediging bij het plannen van hun financiële toekomst.

Bij ons staan we klaar om heldere antwoorden en oplossingen te bieden op alle financiële, juridische en fiscale vragen die jouw werknemers hebben. Dergelijke vragen kunnen leiden tot slechte besluitvorming met mogelijk ernstige gevolgen voor het vermogen van je werknemer. De mentale impact van financiële zorgen wordt vaak onderschat, vooral bij werknemers die te maken krijgen met financiële problemen zoals loonbeslag, verzoeken om voorschotten op loon of moeite hebben om rond te komen. Onze oplossingen maken het voor werknemers gemakkelijker om advies in te winnen bij een externe partij, waardoor de drempel om hulp te zoeken wordt verlaagd. Met ons Employee Assistance Programma (EAP) of het Fee For Service model bieden we betaalbare oplossingen voor werkgevers die erkennen dat het financieel welzijn van medewerkers een significante impact kan hebben op de efficiëntie en het functioneren van de organisatie.

Gebrek aan inzicht en beperkte kennis kunnen leiden tot beslissingen die ingaan tegen het belang van werknemers en kunnen ook de productiviteit op het werk beïnvloeden. Bovendien kunnen persoonlijke financiële problemen van een medewerker een negatieve invloed hebben op het hele team.


Hoe kan de Financial Well-Being Academy bijdragen aan de duurzame groei van jouw bedrijf? 

 1. Verbeterde productiviteit en concentratie van de werknemers
 2. Vermindering van afwezigheden en ziektekosten veroorzaakt door stress
 3. Verbeterde veiligheid, sfeer en engagement op de werkplek
 4. Daling van de loonkosten
 5. Verbetering van het aantrekken en behouden van personeel
 6. Draagt bij aan het imago van het bedrijf
 7. Verbetering van de algemene gezondheid van de werknemers


Ben jij een werkgever en wil je werken aan de financiële gezondheid van jouw ploeg?

Neem dan contact op met ons, wij geven je graag toelichting bij de ROI die Financial Well-Being oplossingen met zich meebrengen.

Vraag een kennismakingsgesprek aan.

23 jul 2020
Particulieren - Pensioen

Een checklist om je pensioen te beginnen plannen

Gelukkig bestaat er zoiets als “je pensioen” in onze welvaartsstaat. Dit in tegenstelling tot vele landen waar ze niet beschikken over een sociaal systeem dat gedragen wordt door belastingplichtigen. Een vaste pensioenleeftijd is iets waarmee graag gegoocheld wordt door politiekers in tijden van economische crisis. Maar is er vandaag nog zoiets als een “pensioenleeftijd”? Volgt de “jeugd” nog in dergelijke redeneringen? Voor velen is er geen andere weg dan werken tot de opgelegde leeftijd, maar er zijn ook mensen die niet berusten in wat de overheid voor hun voorziet vanaf een bepaalde leeftijd.

Veel jongeren gaan er nu reeds vanuit dat ze geen pensioen zullen ontvangen op het moment dat het hun beurt is. In mijn ogen is dit een heel verstandig uitgangspunt: we moeten zelf instaan voor onze veranderende levensomstandigheden. Zo zijn we niet afhankelijk van levensbeslissingen die genomen worden door anderen. Op pensioen staat geen leeftijd meer. De tijd is voorbij dat ze je voorschrijven op welke dag je moet stoppen met werken om de volgende dag aan je staatspensioen te beginnen. Vandaag heb je nieuwe pensioenvrijheden om te beslissen wanneer en hoe je met pensioen gaat. Maar er is wel enige planning nodig om daar te geraken in een goede financiële vorm.

We kunnen je niet vertellen wat het magische spaardoel is. Je vertellen om X euro’s of Y % per maand te sparen is niet waar het om gaat. We kunnen je enkel vertellen dat je zoveel moet sparen als je je kunt veroorloven. Je maandelijkse budget is uniek en afhankelijk van hoe je je werk en leven op financieel gebied in balans brengt. Die balans kan heel anders zijn dan die van je familie, je vrienden en de mensen die in je straat wonen. Wat echt telt is wat je kiest om te doen met het beetje dat je elke maand overhoudt. Hieronder volgt een checklist per decennium van hoe je dat wat je opzij zet slimmer en harder kunt laten werken voor je toekomstige zelf:

 

20’ers: het decennium van de verstandige starter

Dit is het tijdperk van de financiële vrijheid. Het is de tijd waarin je je carrière start en de kracht ervaart die gepaard gaat met een echt verdien- (en bestedings-) potentieel. In dit stadium zal je pensioen waarschijnlijk nog ver weg zijn. Maar dit is het punt - hoe eerder je ervoor gaat sparen, hoe beter. Het maakt daarbij niet uit of je fulltime, parttime, zelfstandig of flexibel werkt in de zogenaamde 'gig' economie. 

Jouw toekomstige zelf zou content zijn als je slim genoeg bent om te anticiperen op de toekomst. 

Wat zou je kunnen doen?

 • Werk je maandelijkse budget uit zodat je weet hoeveel je overhoudt om te besparen.
 • Zorg ervoor dat je participeert in de pensioenregeling van je bedrijf, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de werkgeversbijdrage (ook wel 'gratis geld' genoemd).
 • Zet een spaarpot op - je kunt klein beginnen en later meer toevoegen, maar hoe eerder je begint, hoe eerder je rente gaat verdienen op je rente.  

Conclusie: let op je uitgaven en bespaar zoveel als je kan.

 

30’ers: het decennium van de serieuze spaarder

Dit tijdperk draait om het voortbouwen op wat je bent begonnen. En als je nog niet begonnen bent, is het nu tijd om het te doen. Hopelijk zit je in de prettige positie om meer te verdienen, want je salaris is gestegen met je ervaring. Houd je uitgaven in de gaten - huur of hypotheeklasten, maar ook je uitgaven aan vakanties en interesses. Zorg ervoor dat ze geen grotere hap uit je inkomen nemen dan nodig is. 

Jouw toekomstige zelf zou je er op een verstandige manier aan herinneren om je te concentreren op je pensioensparen en niet in iets anders te duiken dan je noodspaarpotje. 

  Wat zou je kunnen doen?

 • Voeg een extra 1% toe aan je pensioenpot elke keer dat je een loonsverhoging krijgt, en doe het voordat je je eerste looncheque krijgt, zodat je het verlies niet voelt.
 • Maximaliseer je pensioensparen - je recupereert 30 % van het gestorte bedrag via de belastingen voor een maximum storting van 990 euro in 2020. 
 • Omarm nieuwe technologie en koester een actieve belangstelling voor je financiën door middel van zaken als budgetteringsapps en pensioencalculators.  

Conclusie: deel de liefde voor inkomensverhogingen met je pensioenpot.

 

40’ers: het decennium van de machtige speler

Dit is een tijdperk van groot verdien- en bestedingspotentieel. Als alles goed gaat, kun je op het hoogtepunt van je carrière zijn, of je kan deze een extra boost geven door je eigen bedrijf te starten. Als je geluk hebt, heb je misschien zelfs wel een hoge hypotheek afgelost en je schulden aangepakt. En als je niet bent waar je wil zijn, is het nog niet te laat. Maar nu is het zeker tijd om serieus te worden over hoe je je geld beheert. Deze financieel krachtige tijd is ook een cruciale tijd voor je opgroeiende gezin. 

Jouw toekomstige zelf zou je zeker bedanken voor het opmaken van de balans en het updaten van je financiële plan. 

Wat zou je kunnen doen?

 • Doe een pensioencheck om te zien of je op schema ligt en om uit te zoeken hoeveel je extra per maand opzij moet zetten. 
 • Als je bereid bent om wat risico's te nemen, overweeg dan investeringen als andere toekomstige bronnen van inkomsten om je pensioenpot te verbeteren. Hou er rekening mee dat de waarde ervan kan dalen onder het startbedrag.
 • Zet een aparte spaarpot op voor de toekomst van je gezin, zodat je ze bijvoorbeeld kan ondersteunen met studiegeld zonder je pensioenpot daarvoor aan te moeten spreken.

 

Conclusie: spaar elke cent die je kan of je doet niet genoeg. 

50’ers: het decennium van de financiële-focus

In de jaren '50 beginnen die eerder verre pensioendoelen in zicht te komen - schrikbarend snel. De zorg voor het financiële welzijn van je naasten is nu niet langer je eerste prioriteit. Dit is een inhaalslag waarbij je je moet richten op het stimuleren van je spaargeld. Wat je ook doet, laat je niet verleiden om het rustig aan te doen, alleen maar omdat je er bijna bent. Dit is vooral van belang als je leven anders loopt dan verwacht, zoals bij financiële en emotionele tegenvallers of veranderingen in je carrière en relatie. 

Je toekomstige zelf zou zeker makkelijker ademen, wetende dat er iets was om de pensioenpot waar je nog steeds zo hard voor werkt te beschermen voor het geval er iets gebeurt. 

 Wat zou je kunnen doen?

 • Zorg ervoor dat je pensioenpotten in goede staat zijn, en als jij of je partner een onderbroken loopbaan heeft, vul dan de eventuele pensioengaten op. 
 • Wees voorzichtig met de belasting die je over je pensioen gaat betalen - als een van jullie een hogere belastingdruk heeft, dan kan het financieel gezien zinvol zijn om de pensioenpot van je partner te verhogen. 
 • Overweeg je eigen investeringen te gaan beheren door eventuele slapende pensioenregelingen te consolideren – ga hierbij bewust om met het beleggingsrisico voor je kapitaal en eventuele uitstapvergoedingen die hiermee gepaard gaan.
 • Begin na te denken over je nalatenschap en manieren om je successierechten te verminderen.

Conclusie: injecteer wat extra brandstof in je spaarplan. 

 

60’ers: het decennium om je eigen leven te leiden

Het jaren '60 decennium is absoluut geen tijdperk waarin het ene leven stopt en het andere begint. Het is een geleidelijke overgang, en een die je onder controle zou moeten hebben. Dus als je je emotioneel of financieel niet klaar voelt om te stoppen met werken, hoef je dat niet te doen. Als je goed plant, kan je pensioen een tijd van vrijheid en avontuur zijn waarin je je  doelstellingen van papier naar de praktijk kunt omzetten. 

Je toekomstige zelf is er wellicht nog niet klaar voor om op de 'go slow' knop te duwen, blijf dus op langere termijn denken als je plannen maakt voor een lange, gelukkige pensionering.

 Wat zou ik kunnen doen?

 • Bereken of je middelen voldoen aan je verwachtingen door een budget op te stellen - zet je huishoudelijke uitgaven op een rijtje, evenals de meer wenselijke uitgaven (van vakanties en hobby's tot doopfeesten en kerstmis).
 • Voel je vrij om te blijven werken - zelfs parttime of een flexi job - als dat betekent dat je de levensstijl krijgt die je wenst na je pensionering. 
 • Overweeg om een lijfrente te kopen in het kader van de nieuwe pensioenvrijheden om zo je dagelijkse essentiële kosten te dekken, terwijl je de rest van je pensioensaldo belegd laat voor later. 

 

Conclusie: hou de vinger aan de pols en deel de rijkdom. Maak je geen zorgen, we stellen niet voor dat je je geld aan iedereen uitdeelt. Bedenk eerder hoe geweldig het zou zijn als je de rijkdom aan kennis zou delen met iemand die net begint aan zijn of haar pensioenreis. Er is altijd wel een jongere te vinden, wiens toekomstige zelf het duwtje in de rug zou kunnen waarderen...

 

Bouw samen met ons aan jouw financiële toekomst en daarmee ook aan dat van jouw kinderen. Wij bekijken je Financial Well-Being vanuit een totaalperspectief. Heb je interesse in onze aanpak? Neem dan contact op met Het Financieel Huis via dit contactformulier of via e-mail: info@hetfinancieelhuis.be. 

Gepost door: stijn