Sparen

Home » Zelfstandigen en KMO » Sparen

Sparen voor zelfstandigen en bedrijfsleiders (hun bedrijf)

Als zelfstandige of bedrijfsleider vormt sparen een integraal onderdeel van het financieel beheer, zowel op persoonlijk vlak als binnen jouw bedrijf. Je draagt grotendeels zelf de verantwoordelijkheid voor jouw pensioenopbouw, en een effectieve manier om dit te realiseren, is het aanleggen van aanvullend pensioenkapitaal via individuele pensioenspaarplannen. Maar nog vóór je je pensioenregeling optimaliseert, is het cruciaal en uiterst verstandig om een noodfonds op te bouwen. Dit biedt bescherming tegen onverwachte persoonlijke uitgaven of financiële tegenvallers.

Aangezien je inkomen voortvloeit uit jouw zaak, draagt sparen binnen deze structuur bij aan het creëren van financiële zekerheid. Financiële gemoedsrust is essentieel om als positief ingestelde ondernemer te gedijen. Binnen jouw bedrijf sparen is tevens van belang om een financiële buffer op te bouwen. Dit kan dienen als reservekapitaal voor onvoorziene bedrijfskosten of als investeringskapitaal voor toekomstige groei. Door gebruik te maken van fiscaal gunstige spaar- en beleggingsinstrumenten, is het mogelijk de belastingdruk op de bedrijfswinst te verminderen.

Een cruciale stap is het op elkaar afstemmen van persoonlijke en zakelijke spaardoelen. Een gecoördineerde aanpak tussen jouw persoonlijke en bedrijfsfinanciën leidt tot een efficiënter gebruik van beschikbare middelen. Een financieel adviseur, aangesloten bij Het Financieel Huis, staat paraat om een op maat gemaakt spaarplan te ontwikkelen dat rekening houdt met zowel jouw persoonlijke als bedrijfssituatie.

Het uiteindelijke doel van sparen voor zelfstandigen en bedrijfsleiders is niet alleen het veiligstellen van de financiële toekomst op persoonlijk vlak, maar ook het versterken van de financiële positie van het bedrijf. Een doordachte aanpak, ondersteund door professioneel advies, effent de weg voor financieel welzijn op zowel persoonlijk als zakelijk gebied.

WELKE PRODUCTEN ZOU JE KUNNEN OVERWEGEN?

  • Individueel Pensioensparen (PSP)
  • Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)
  • PensioenOvereenkomst Zelfstandigen (POZ)
  • Sociale Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (SVAPZ)
  • RIZIV Vrij Aanvullend Pensioen voor medische beroepen (RIZIV VAPZ)
  • Individuele PensioenToezegging (IPT)
  • Vrij niet fiscaal aangemoedigd sparen via verzekeringen
  • Een (online) hoogrentedragende spaarrekening
  • Kapitalisatiebon (Tak26)
  • Termijnrekening

  

Maak een afspraak met een spaaradviseur of een budgetcoach om te leren (be)sparen.

Sparen, hoe moet ik beginnen als ik het goed wil doen?

Het pad naar succesvol sparen begint met het cultiveren van de juiste mindset en het ontvangen van het nodige duwtje in de rug. Als je op zoek bent naar begeleiding op jouw spaarreis, staat een spaaradviseur* aangesloten bij Het Financieel Huis of een gelieerde partner klaar om je te helpen. Begrijp het belang van een gekwalificeerde spaaradviseur, want deze professional kan je motiveren en de juiste producten aanbevelen om rendement te realiseren in lijn met jouw doelen, horizon, risicobereidheid en spaar- en beleggingsprofiel.

Een erkende productbemiddelaar of onafhankelijk bankmakelaar, verbonden aan ons netwerk, kan je bijstaan bij het selecteren van de meest geschikte spaar- en beleggingsproducten, en ervoor zorgen dat jouw engagement met jezelf wordt nagekomen. Het is van essentieel belang om te begrijpen dat een eenmalige belegging als aanvangsstorting een belegging op zich is, en dit moet worden afgestemd op jouw individuele beleggingsprofiel.

Opvolging speelt een cruciale rol in het spaarproces. Daarom bieden onze partners spaar- en beleggingsproducten aan die gemakkelijk te vinden, aan te kopen en te verkopen zijn. Op regelmatige tijdstippen of op jouw verzoek wordt opvolging voorzien om ervoor te zorgen dat jouw spaar- en beleggingsstrategieën in lijn blijven met jouw financiële doelstellingen. Met gedeelde expertise kun je vertrouwen op gedegen begeleiding op jouw weg naar financiële groei en welzijn.

Heb je geen budget om te sparen? Neem dan zeker contact op met een van onze budgetcoaches.

24 nov 2022
Zelfstandigen en KMO - Sparen

Leren sparen kan voor sommige mensen een uitdaging zijn, maar het is wel belangrijk om een financieel gezonde toekomst te hebben. Hieronder volgen enkele tips die je kunnen helpen om te leren sparen:

08 nov 2022
Zelfstandigen en KMO - Sparen

"The One-Page Financial Plan" is een boek geschreven door Carl Richards, dat tot doel heeft het proces van het maken van een financieel plan te vereenvoudigen door het in één pagina samen te vatten. Het boek geeft richtlijnen voor het maken van een eenvoudig, uitvoerbaar financieel plan dat aansluit bij uw waarden en doelen.

27 feb 2017
Zelfstandigen en KMO - Sparen

In België staan twee instellingen in voor de beschermingsregeling. Om de tegoeden van de spaarders, beleggers en bepaalde verzekeringsnemers te beschermen, is een beschermingsregeling uitgewerkt die deel uitmaakt van een financieel veiligheidsnet. Dit vangnet moet een garantie bieden aan personen die verliezen zouden lijden indien een financiële instelling in gebreke zou blijven.

26 feb 2017
Zelfstandigen en KMO - Sparen

De MiFID-richtlijn: beleggen in financiële producten. Dit artikel bevat een overzicht en geen exhaustieve beschrijving van de rechten die de MiFID-richtlijn aan de consumenten verleent. Voor meer informatie kan u op de links klikken.

*Iedere spaaradviseur volgende een PCP of VVD opleiding en is erkend door het FSMA en is minimaal erkend in tak21,23 levensverzekeringen of werkt in een kantoor met deze erkenningen en mag in persoonlijk contact staan met het publiek. Op eenvoudig verzoek zal uw adviseur zijn erkenningen bewijzen aan u als klant. U kan het kantoor (zoek op juiste juridische benaming) tevens ook opzoeken via volgende link.