Welzijn

Home » Zelfstandigen en KMO » Welzijn

Werk je aan je welzijn en dat van je medewerkers?

Het is belangrijk om na te denken over je algeheel welzijn, je well-being maar ook over het welzijn van je medewerkers, je personeel.

Mensen vergeten hun balans al snel als ze afgeleid zijn of als ze het te druk hbebben in hun dagelijks leven. 

De volgende tips kunnen je helpen als je het volgende ervaart: je voelt je gestrest, angstig, boos of eenzaam, maar evengoed als je je eenzaam voelt (in je werk), misschien feest je net iets te veel en wil je een reeks van positieve gewoontes creëren in je dagelijks leven?

Hier zijn enkele korte tips om je welzijn, ook op de werkvloer, te verhogen:

 • Beweeg en werk aan je fysiek
 • Het is OK om even niet OK te zijn, maar wentel je niet in beklag
 • Omring jezelf met positieve mensen
 • Leer kleine dingen terug appreciëren
 • Maak tijd om even te genieten en plezier te beleven
 • Focus op dingen die je kan veranderen, niet op zaken waarop je geen invloed hebt
 • Laat je trots je niet in de weg staan om hulp te vragen of om hulp te bieden

 

Het Financieel Huis en de aangesloten welzijnspartners willen jouw welzijn verhogen, maar ook dat van al je medewerkers. Dit zal een positieve invloed hebben op ieders totaalvermogen en productiviteit. Het is bewezen dat bij een bepaald niveau van stress, ziekte waarschijnlijk is om op te treden. Velen vragen zich af of dit een zorg is voor de werkgever, maar deze personen zijn zich dan nog niet bewust van de positieve impact van het traject "De weg naar Financial Wellness voor werknemers".

Well-Being en Financial Well-Being oplossingen werken stress-verlagend en zijn daarom aangewezen binnen iedere organisatie, klein of groot.

je LEVENSWIEL 

Het levenswiel, of levensroos, die we hanteren om je welzijn in kaart te brengen omvat deze levensgebieden:

 • Vrienden en familie
 • Carrière
 • Partner – relatie
 • Plezier & ontspanning
 • Omgeving
 • Gezondheid
 • Persoonlijke groei             
 • Geld - vermogen

 

Onze focus ligt intern op een ander soort fitheid, financiële fitheid of gezondheid en financial empowerment. Niemand wordt geboren, wetend hoe te sparen en te investeren. Maar iedereen kan leren! Uiteraard kan je samen met onze partners werken binnen de 360 graden welzijnsbenadering. 

 

GA DIRECT AAN DE SLAG EN VERHOOG JE WELZIJN DOOR OOK IN TE ZETTEN OP FINANCIEEL WELZIJN.

 • Ken je financiële situatie: kijk goed naar je financiën, zowel zakelijk als persoonlijk. Als ze niet zijn waar ze moeten zijn, maak dan een plan om ze te verbeteren. Vraag bijstand indien nodig, vaak aan te raden.
 • Maak een financieel plan: wat zijn de dingen waar je voor wilt sparen en investeren? Je boekhouder, ondernemersbegeleider of -coach kan je al zeer goed op weg helpen.
 • Maak eerst een lijst van je belangrijke doelen en zoek vervolgens naar manieren om je te helpen deze te bereiken.
 • Betaal jezelf eerst: neem een categorie op voor sparen en investeren in je maandelijks huishoudbudget.
 • Besteed verstandig: stel jezelf de vraag of je het echt nodig hebt. In de loop van de tijd kunnen zelfs kleine bedragen die worden bespaard, oplopen tot veel geld.

Maak een afspraak met een account manager van de Financial Well-Being Academy en werk aan jouw welzijn en dat van je werknemers.

WELZIJN & FINANCIEEL WELZIJNSCOACHING OM JOUW PRODUCTIVITEIT EN DAT VAN JE WERKNEMERS TE VERHOGEN.

Wat is Financial Wellness?

Iedereen heeft een andere invulling voor dit begrip. Wij bekijken het als een gevoel of situatie waarbij iemand gemoedsrust heeft rond zijn financiële situatie, een situatie waarbij de persoon zich comfortabel kan voelen met de middelen die hij of zij heeft en de persoonlijke doelen, met focus op de toekomst, comfortabel kan behalen.

Financieel welzijn is een ingewikkeld evenwicht van de mentale, spirituele en fysieke aspecten rond geld en vermogen. Financieel welzijn is inzicht hebben in je financiële situatie maar ook in je handelingen en opvattingen. Het zorgt ervoor dat je voorbereid bent op financiële veranderingen. Behoud dat evenwicht om comfortabel te zijn, te leven en te beleven.

 

Hoe kan welzijnsverhoging bijdragen aan de productivitetit van je werknemers?

Welzijn op het werk kan positief beïnvloed worden wanneer medewerkers de mogelijkheid hebben om hun eigen werkplek te kunnen personaliseren en door emotioneel comfort te installeren op de werkvloer, emotionele elementen toe te staan, zal je ook de productiviteit verhogen.

Een werknemer die zich goed voelt is een gelukkigere en meestal ook een veel productievere werknemer. Bovendien werkt het aanstekelijk en zal een team beter functioneren als de delen van het team individueel geluk en financieel welzijn ervaren.

 

Introduceer Corporate Well-Being in je organisatie


Via deze link kom je direct in contact met een van onze inhouse Corporate Well-Being coaches die vanuit een totaalvisie uw bedrijf ook als preventieadviseur kan bijstaan.


Enkele oplossingen die je als werkgever direct kan invoeren:

 • Workshop: "In 20 stappen naar Financial Wellness voor werknemers"
 • Individuele (traject)coaching: Life, Well-Being, Financial Well-Being
 • Loopbaanbegeleiding voor jezelf en je werknemers (Personal Branding)
 • Inspiratiemomenten (individueel/groep) voor je personeel
 • Een assessment van je bedrijf / werknemers in het kader van Well-Being.


Loopbaanbegeleiding voor ondernemers en je personeel, fiscaal aangemoedigd door de overheid. Slechts 80 euro voor 8 uur persoonlijke begeleiding door inzet van 2 loopbaancheques!

 • Personal Branding voor ondernemers en hun werknemers

Employability, rapper gezegd dan gedaan. Via loopbaancoaching krijgt je werknemer concrete tools, zoals bijvoorbeeld ook personal branding technieken, om te leren verwoorden wat voor hem belangrijk is, wat hij goed kan en graag doet en wil ontwikkelen, welke beroepen passen bij zijn persoonlijkheid enz. Hierdoor verloopt het gesprek met zijn leidinggevende en/of HR veel efficiënter en kan de werknemer ingezet worden in functies en omgevingen die hem duurzaam energie geven. Win-win voor werknemer en werkgever!

Laat je inspireren en ga aan het roer staan van je carrière. Kies ook voor ons 7 Stappenplan, lees er hier meer over.

 

 • Burn-Out Coaching  voor ondernemers en hun werknemers

Als één van je werknemers geveld wordt door burn-out, heeft dit serieuze impact op het leven van deze medewerker, het werk van deze persoon, en ook op de leef- en werkomgeving! Zaak is om deze persoon te laten begeleiden zodat hij weet wat hij nodig heeft om duurzaam energie te krijgen van zijn werk, zodat hier rekening mee gehouden kan worden en er weer een positieve spiraal ontstaat.

Wil je jouw bedrijf of organisatie laten doorlichten? Neem dan contact op met een gespecialiseerde dienstverlener.

 

 • Bore-Out Coaching  voor ondernemers en hun werknemers

Mentaal ziekteverzuim is iets wat vaak voorkomt. Mensen zijn wel aanwezig, maar presteren ondermaats. Vaak is een bore-out de oorzaak. Hoeveel mensen in je bedrijf zitten te lang in hun comfortzone, worden niet aangesproken op hun potentieel? Begeleiding is aangewezen om dit potentieel aan de oppervlakte te krijgen, zodat er weer een win-win ontstaat!

 

 • Outplacement  voor ondernemers en hun werknemers (niet op basis van loopbaancheques)

Outplacement is een begeleidingsvorm die bij je ontslag aangeboden wordt door een gespecialiseerde en daartoe erkende dienstverlener. Het Financieel Huis werkt hiervoor in Vlaanderen exclusief samen met Passion for Work. Ontslag geven of krijgen, het is en blijft een periode van onzekerheid en angst voor wat er komen gaat, en begeleiding is aangewezen. In bepaalde gevallen is outplacement verplicht. Je wordt dan ondersteund in je zoektocht naar een nieuwe professionele uitdaging, rekening houdend met wie jij bent en wat jij wil… Een nieuw begin, nieuwe mogelijkheden... misschien was het wel tijd om ‘de gouden kooi’ te verlaten en lonkt een carrièreswitch of een nieuwe vorm als ondernemer?

De bedoeling is dat je door intensieve begeleiding zo snel mogelijk een nieuwe job vindt of een zelfstandige activiteit kunt opstarten. Zo krijg je psychologische begeleiding, hulp bij het solliciteren, logistieke en administratieve steun. Het outplacementkantoor vangt je op en begeleidt je bij je zoektocht naar een nieuwe baan. Het kantoor zoekt geen nieuwe baan voor jou, maar brengt je bij hoe jij je zoektocht het best kan aanpakken en samen ga je op zoek naar welke job er bij jouw competenties past. Je waarden worden in kaart gebracht om je inzicht te geven in welke werkgever bij jouw persoon past. De adviseur gaat je sterktes en zwaktes na, geeft sollicitatietips en zorgt voor sollicitatietraining.

Zoek je een job in het kader van de activiteiten van Het Financieel Huis en de aangesloten partners? Onze partners zijn constant op zoek naar nieuwe mensen die hun team willen vervoegen.


Loopbaanbegeleiding in bedrijven: ook hier kunnen loopbaancheques ingezet worden en kan je werknemer 8 u coaching krijgen voor €80 (werkelijke waarde is €1.100; Vlaamse subsidie)!

Vraag een gratis telefonisch kennismakingsgesprek met een erkend loopbaanadviseur

04 sep 2020
Welzijn

We kunnen niet direct getallen naar voor schuiven mbt nieuwe statistieken en inzichten, maar ik denk dat het duidelijk is dat (financiële) ongelijkheid verder zal toenemen door het opsteken van de wereldwijde coronapandemie. Mensen die het reeds moeilijk hebben gaan het nog moeilijker krijgen door de pandemie en zeker in de nasleep daarvan. Zowel economisch als mentaal zullen veel mensen er (nog verder) op achteruit gaan. Wat jammer is en wat ook haar gevolgen heeft voor de kinderen van de getroffen personen. 

22 jul 2020
Welzijn

Eén ding dat we leren uit onze persoonlijke financiën is dat we een spaarbuffer moeten hebben. We moeten altijd iets in onze spaarpot hebben. Kinderen moeten het verhaal van de mier en de sprinkhaan kennen. 

 

Deze fabel gaat over een sprinkhaan die de hele zomer heeft gezongen terwijl de mier werkte om voedsel voor de winter op te slaan. Als de winter begint, is de sprinkhaan algauw aan het verhongeren en smeekt hij de mier om voedsel. De mier berispt echter zijn luiheid en zegt hem dat hij nu de winter maar weg moet dansen.

 

14 jul 2020
Welzijn

Tom Waes is zeker en vast niet de eerste en de enige die de beslissing nam om te stoppen met roken. Steeds meer rokers doen een beroep op Tabakstop en het publiek wordt steeds jonger! Elk jaar peilt Stichting tegen Kanker in haar Rookenquête naar het rookgedrag van de Belg en naar het draagvlak voor beleidsmaatregelen inzake roken. Volgens de Rookenquête 2019 roken in ons land nog steeds 23% van de Belgen, waarvan 18% dagelijks. Het gebruik van de e-sigaret blijft stabiel: 10% van de rokers blijft minstens af en toe dampen. Van al deze rokers wil 66% stoppen, maar slechts 2% doet daarbij een beroep op begeleiding door een tabakoloog. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting tegen Kanker. 

13 jul 2020
Welzijn

In april, in volle coronacrisis hebben twee professoren aan de universiteit van Gent een onderzoek gedaan naar de gevolgen van de crisis op de mentale gezondheid, werk en relaties van mensen. Het onderzoek werd uitgevoerd op een beperkte populatie van 3807 personen aan de hand van een vragenlijst. In totaal werd er maar rekening gehouden met de antwoorden van 2889 mensen. Toch geeft dit onderzoek meer inzicht in wat er speelt in België en in de Belgische gezinnen: 

05 apr 2020
Welzijn

Geld (wit)wassen is niets nieuw. Wat wel nieuw is dat mensen hun geld beginnen te wassen om "proper" en hygiënisch geld te hebben. Papierengeld was je niet zo makkelijk zonder het te beschadigen. In Canada gebruikt men echter biljetten die gemaakt zijn uit plastic.

15 mrt 2020
Welzijn

De water-, gas- en elektriciteitsfactuur van huishoudens met gezinsleden die tijdelijk werkloos worden ten gevolge van de corona-maatregelen worden gedragen door de Vlaamse overheid voor de periode van 1 maand.

Als de corona-crisis langer aanhoudt dan de periode van 1 maand, zal de Vlaamse Regering, rekening houdend met de budgettaire beperkingen, een stelsel van uitstel van betaling uitwerken voor de gezinnen waarvan één of meerdere gezinsleden in het stelsel van technische werkloosheid terechtkomen.

Zolang de strikte corona-maatregelen van kracht zijn, zullen er geen afsluitingen gebeuren van water, gas of elektriciteit.

18 dec 2019
Welzijn

Steeds meer mensen begrijpen hoe aan de keerzijde van stress en burn-out werkgeluk blinkt. Meer en meer bedrijven zijn vandaag bereid om te werken aan werkgeluk. En tegelijk trappen meer en meer bedrijven in de val van enkele “happiness killers” die werkgeluk om zeep helpen. Meestal onbewust. Altijd ongewild. Deze vier happiness killers komt de Chief Happiness van Tryangle, Griet Deca, bijna dagelijks tegen op werkvloeren in gans België.

09 dec 2019
Welzijn

In 2018 steeg het absenteïsmepercentage in België volgens de officiële cijfers van de Vlaamse Overheid tot 7,97%. Op 100 beschikbare werkdagen was een personeelslid dus gemiddeld 7,97 dagen afwezig wegens ziekte. En daar hangt een stevig kostenplaatje aan vast. De verzuimcalculator van Mensura is een confronterende tool die je zonder veel poespas met de voetjes op de grond brengt.

21 okt 2019
Welzijn

Kopen, kopen, kopen… Je kan het niet ontkennen, we leven in een consumptiemaatschappij. En toch genieten we het meeste van dat ene woordje: korting!