Je mentaal en financieel welzijn in tijden van Covid-19.

Kies voor meer financiële gemoedsrust

Financiële gemoedsrust is essentieel voor een gelukkig en bevredigend leven. Het betekent niet alleen vrij zijn van financiële zorgen, maar ook het gevoel hebben dat je de controle hebt over je financiën en dat je in staat bent om je doelen en dromen na te streven zonder belemmeringen.

Het leven is al hectisch genoeg zonder de last van financiële stress. Wanneer je voortdurend bezorgd bent over geld, beïnvloedt dit alle aspecten van je leven. Het belemmert je vermogen om te genieten van de kleine dingen, zoals een etentje met vrienden of een dagje uit met je familie. Het kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen, zoals angst en depressie.

Maar het goede nieuws is dat je niet alleen hoeft te worstelen. Door te kiezen voor meer financiële gemoedsrust, kun je een leven creëren waarin je je vrij voelt om te genieten van de momenten die er echt toe doen. Dit betekent het nemen van actie om je financiën onder controle te krijgen, het opstellen van een budget, het opbouwen van een noodfonds en het plannen voor de toekomst.

Bij Het Financieel Huis begrijpen we hoe belangrijk financiële gemoedsrust is en we staan klaar om je te helpen op weg naar een leven zonder financiële stress. Onze experts kunnen je begeleiden bij het opstellen van een financieel plan dat past bij jouw unieke situatie en doelen, zodat je met vertrouwen en gemoedsrust de toekomst tegemoet kunt zien.

Onze financiële ondersteuning is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar meer gemoedsrust en controle over zijn of haar financiën. Of je nu een jonge professional bent die zijn of haar eerste stappen zet op de arbeidsmarkt, een gezin dat zijn financiën wil optimaliseren, een ondernemer die zijn bedrijf wil laten groeien, of een gepensioneerde die zijn of haar pensioen wil beheren, wij zijn er om te helpen.

Als je constant bezorgd bent over geld, als je het gevoel hebt dat je geen grip hebt op je financiën, of als je gewoon wilt leren hoe je je geld beter kunt beheren, dan is onze ondersteuning voor jou bedoeld. We bieden persoonlijk advies en begeleiding die is afgestemd op jouw specifieke behoeften en doelen, zodat je met vertrouwen en gemoedsrust kunt werken aan een financieel gezonde toekomst.

Of je nu een starter bent die zijn of haar eerste stappen zet op het gebied van financiële planning, of een doorgewinterde professional die op zoek is naar geavanceerd advies, wij hebben de kennis en expertise om je te helpen. Onze diensten zijn toegankelijk voor iedereen, ongeacht je achtergrond, inkomen of levensfase. We geloven dat iedereen recht heeft op financiële gemoedsrust, en we zijn er om je te helpen die te bereiken.

WAAROM EN ONTSTAAN?

Welkom bij FWBA, de Financial Well-Being Academy, een initiatief opgestart door Stijn Derynck en beheerd door Het Financieel Huis hier in België. Daarnaast hebben we ook de Financial Well-Being Academy International, een opleidingscentrum dat zich richt op een internationaal publiek. Onze missie is om mensen beter te informeren over financiën, met een focus op de "zachte kant" van dit onderwerp.

Financiële educatie en vorming staan centraal in onze aanpak. We geloven in bewuste gedragsverandering en actiegericht werken, waarbij individuen worden aangemoedigd om zelf een plan op te stellen en in actie te komen. Ons doel is om mensen te helpen een leven te leiden dat financieel in balans is, zonder stress of zorgen.

Of je nu op zoek bent naar manieren om financiële stress te verminderen of wilt bouwen aan een solide financiële toekomst, FWBA biedt verschillende oplossingen. Onze online opleidingstrajecten, workshops, speciaal opgeleide Financial Well-Being Coaches en werkboeken zijn ontworpen om jou te ondersteunen bij elke stap van je financiële reis.

Bij FWBA geloven we dat het kunnen omgaan met veranderende levensomstandigheden essentieel is voor financieel welzijn. Onze oplossingen dragen bij aan deze veerkracht en moedigen mensen aan om zelf de regie te nemen over hun financiële toekomst.

Reeds in 2019 werd Het Financieel Huis / Financial Well-Being Academy laureaat in de wedstrijd van de GelukkigeBelgen met erkenning voor onze wezenlijke bijdrage aan het financieel welzijn van de Belg.

Wil je meer weten over hoe FWBA jou kan helpen bij het bereiken van je levens- en financiële doelen? Bezoek onze website voor meer informatie en ontdek hoe ook jij kunt bouwen aan een financieel gezonde toekomst.

Are you seeking guidance, coaching, or training in English? Look no further, as we offer precisely that. Don't hesitate to reach out to us for assistance. Many expats in our client portfolio have benefited from our services, finding clarity and direction towards a fulfilling financial life, whether in Belgium or abroad. Explore our Financial Well-Being Academy International website for more information. We're here to support you every step of the way. Feel free to contact us.

Wil je meer te weten komen hoe ons Employee Assistence Program jouw werknemers kan ondersteunen?

WAARVOOR STAAT DE FWBA?

De Financial Well-Being Academy (FWBA) staat voor een aantal kernwaarden die de basis vormen van onze missie en dienstverlening. 

Empowerment: We streven ernaar individuen te empoweren door hen de kennis, vaardigheden en middelen te bieden die ze nodig hebben om hun financiële welzijn te verbeteren. Door middel van educatie en ondersteuning willen we mensen in staat stellen om bewuste financiële keuzes te maken en hun financiële doelen te realiseren.

Inclusiviteit: Bij FWBA geloven we in inclusiviteit en toegankelijkheid. We streven ernaar om financiële educatie en ondersteuning te bieden aan een breed scala van mensen, ongeacht hun achtergrond, inkomen of levensfase. Iedereen verdient het om financiële gemoedsrust te ervaren, en we zijn er om die mogelijkheid te bieden aan iedereen die het nodig heeft.

Integriteit: Onze dienstverlening is gebaseerd op integriteit en ethiek. We streven ernaar om eerlijk, transparant en betrouwbaar te zijn in al onze interacties met klanten en partners. We handelen altijd in het beste belang van onze klanten en streven ernaar om hun vertrouwen te verdienen en te behouden.

Innovatie: Bij FWBA streven we naar innovatie in onze benadering van financiële educatie en ondersteuning. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe en creatieve manieren om mensen te helpen hun financiële doelen te bereiken. Of het nu gaat om het ontwikkelen van nieuwe trainingsmethoden, het gebruik van technologie om toegang te bieden tot financiële informatie, of het creëren van innovatieve oplossingen voor complexe financiële problemen, we streven naar vooruitgang en vernieuwing.

Impact: Onze uiteindelijke doelstelling is om een positieve impact te hebben op het leven van mensen door hen te helpen hun financiële welzijn te verbeteren. We meten ons succes niet alleen aan winst of groei, maar ook aan de mate waarin we erin slagen om het leven van onze klanten te verbeteren en bij te dragen aan een meer financieel gezonde en veerkrachtige samenleving.

EMPLOYEE FINANCIAL WELL-BEING VOOR DE BEWUSTE WERKGEVER EN HR-PROFESSIONAL

Een tevreden werknemer is over het algemeen een productieve werknemer, toch? Maar heb je al eens stilgestaan bij het concept "Financial Well-Being" en hoe dit past binnen het welzijnsbeleid van jouw organisatie? Het verhogen van het financieel welzijn van werknemers draagt direct bij aan de duurzame groei van jouw bedrijf.

Als werkgever, of het nu gaat om overheidsinstanties, financiële dienstverleners of toezichthouders, speel je een cruciale rol in het ondersteunen van de financiële welzijns van je werknemers door passende financiële begeleiding te bieden. Hoewel er momenteel verschillende bronnen van financiële informatie beschikbaar zijn via de industrie, de vrijwilligerssector en overheidsdiensten, blijft het algemene gebruik van financieel advies laag. Veel mensen ervaren financieel advies als ontoegankelijk of vinden het lastig om geschikt advies te vinden, wat kan leiden tot ontmoediging bij het plannen van hun financiële toekomst.

Bij ons staan we klaar om heldere antwoorden en oplossingen te bieden op alle financiële, juridische en fiscale vragen die jouw werknemers hebben. Dergelijke vragen kunnen leiden tot slechte besluitvorming met mogelijk ernstige gevolgen voor het vermogen van je werknemer. De mentale impact van financiële zorgen wordt vaak onderschat, vooral bij werknemers die te maken krijgen met financiële problemen zoals loonbeslag, verzoeken om voorschotten op loon of moeite hebben om rond te komen. Onze oplossingen maken het voor werknemers gemakkelijker om advies in te winnen bij een externe partij, waardoor de drempel om hulp te zoeken wordt verlaagd. Met ons Employee Assistance Programma (EAP) of het Fee For Service model bieden we betaalbare oplossingen voor werkgevers die erkennen dat het financieel welzijn van medewerkers een significante impact kan hebben op de efficiëntie en het functioneren van de organisatie.

Gebrek aan inzicht en beperkte kennis kunnen leiden tot beslissingen die ingaan tegen het belang van werknemers en kunnen ook de productiviteit op het werk beïnvloeden. Bovendien kunnen persoonlijke financiële problemen van een medewerker een negatieve invloed hebben op het hele team.


Hoe kan de Financial Well-Being Academy bijdragen aan de duurzame groei van jouw bedrijf? 

 1. Verbeterde productiviteit en concentratie van de werknemers
 2. Vermindering van afwezigheden en ziektekosten veroorzaakt door stress
 3. Verbeterde veiligheid, sfeer en engagement op de werkplek
 4. Daling van de loonkosten
 5. Verbetering van het aantrekken en behouden van personeel
 6. Draagt bij aan het imago van het bedrijf
 7. Verbetering van de algemene gezondheid van de werknemers


Ben jij een werkgever en wil je werken aan de financiële gezondheid van jouw ploeg?

Neem dan contact op met ons, wij geven je graag toelichting bij de ROI die Financial Well-Being oplossingen met zich meebrengen.

Vraag een kennismakingsgesprek aan.

15 jul 2020
Algemeen

Je mentaal en financieel welzijn in tijden van Covid-19.

Het Coronavirus begint haar tol te eisen, niet enkel op het vlak van overlijdens die te betreuren vallen maar ook het mentale welzijn van veel mensen komt volgens psychologen in gevaar. Aandacht voor kinderen en de jeugd is noodzakelijk om ze te betrekken in wat er allemaal rondom hen gebeurt en aan het veranderen is. Het virus en de daarop volgende maatregelen eisen dus hun tol op mentaal en lichamelijk vlak. 

 

“Hoe ga je om met al deze gevoelens, emoties en gevolgen op je leven en dat van je gezin en je familie?

 

De tijd van je gevoelens niet mogen uiten is al lang voorbij en jij kan je hart luchten en spreken over wat je dwarszit en wat je stoort. Als je met iemand kan spreken over je gevoelens dan kan dit alvast zeer geruststellend werken. Je gevoelens kunnen uitspreken, je emoties kunnen laten gaan en tonen, zorgt ervoor dat je daarna met een open en heldere geest kan nadenken over je situatie. 

Hopelijk zal je merken dat je het best goed hebt en dan zullen je angstgevoelens vanzelf weer verdwijnen. Dat is ook noodzakelijk, want we kunnen niet voor altijd in onze “bubbels” blijven zitten. Maar de onzekerheid of er een vaccin komt of een remedie zal nog een tijdlang blijven. De Wereldbank verwacht dat de coronacrisis de wereldeconomie in de diepste recessie zal duwen sinds WOII. Deze kan gevolgd worden door een wereldwijde economische depressie. Het virus is nog steeds meer dan actueel en zal nog voor lange tijd ons leven beheersen. Iets om mee te leren leven en mee om te leren gaan. Wat al zeker is, is dat het leven nooit helemaal terug hetzelfde zal worden.

 

Wat kan je doen om niet “mental” te worden en jezelf wat mentale rust te gunnen?

 • Zorg ervoor dat je niet overladen wordt met informatie over “corona”, maar dat je de informatiemomenten beperkt houdt en liefst steeds op hetzelfde moment van de dag. 

 • Probeer regelmatig met mensen te spreken, isoleer jezelf zeker niet van de rest van de wereld en zorg ervoor dat je ook over je gevoelens kunt spreken, want dat helpt.

 • Zorg voor routines waarbij je je goed voelt. Maak nieuwe gewoontes door bijvoorbeeld een wandeling te maken voor je gaat douchen of ontbijten of aan het werk gaat. Maak gebruik van de situatie om veranderingen door te voeren waar je gelukkig van wordt of van zal worden door het resultaat dat ze met zich meebrengen. Je kan best wel een aantal zaken verzinnen die je kan dien om het “geluksniveau” binnen je gezin of dat van je omgeving te verhogen.

 • Goed doen voor anderen zorgt ervoor dat je je goed voelt over jezelf. Doe iets voor een ander door bijvoorbeeld contact te zoeken met mensen die dat nodig hebben.

 • Verander je mindset: je zit niet opgesloten thuis, je hebt nu de kans om te doen wat je normaal niet kan doen. Je hebt tijd gekregen voor je uitgestelde klusjes, maar ook om te besteden aan je uitgestelde “me-time”. Misschien is dit het moment om je ondernemingsplannen verder uit te werken of iets anders op te starten in je leven?

 • Dit is het moment om (opnieuw) te verbinden met mensen die je al lang niet meer gehoord hebt maar die je wel een warm hart toedraagt. Bouw aan je sociale netwerk in tijden van Corona. Laat de tegenslag je dichter brengen bij de mensen die je graag hebt.

 • Neem even de tijd om je financiële huishouden onder handen te nemen. 

 • Probeer iedere dag iets kleins, iets productiefs te doen in je huis, je tuin, je kantoor om jezelf te motiveren en de liggende “to-do’s” weg te werken. Rust als de storm voorbij is, ook een leuke motivator om aan de slag te gaan, toch?!

 • Begin te bewegen, probeer je te wapenen tegen een slechte gezondheid. Des te gezonder je bent, des te beter. Misschien ontdek je wel een nieuwe passie, probeer het eens en ga ervoor!

 • Weet dat de hele wereld in deze situatie zit. Dat we nog geluk hebben om in België te wonen waar we de zekerheid hebben van een goede medische zorg. Je bent niet alleen en samen komen we er zeker door.

 

Naast bovenstaande tips geven we graag mee dat het nu een goed moment is om eens over je financiën na te denken en orde op zaken te stellen voor zover dat nodig is. Wil je meer te weten komen over koopkracht, inflatie, rendement, vermogen, sparen, beleggen of verzekeren? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de Financial Well-Being Academy, het opleidingscentrum van Het Financieel Huis voor mensen en bedrijven hun werknemers die willen bouwen aan hun financieel zelfvertrouwen en vermogen. 

Wil je je wapenen tegen de ontwaarding van je geld of de daling van je koopkracht? Neem dan contact op via dit e-mailadres: info@hetfinancieelhuis.be of surf even naar de website en maak gebruik van het contactformulier dat je daar kan vinden om contact op te nemen met ons. We brengen je graag in contact met een adviseur om op al je vragen een passend antwoord te kunnen geven. Je kunt ook zelf een kijkje nemen bij onze partners en zoeken op beroep en specialisatie.

Gepost door: stijn