Wat als je je leningen niet meer kan betalen?

Kies voor meer financiële gemoedsrust

Financiële gemoedsrust is essentieel voor een gelukkig en bevredigend leven. Het betekent niet alleen vrij zijn van financiële zorgen, maar ook het gevoel hebben dat je de controle hebt over je financiën en dat je in staat bent om je doelen en dromen na te streven zonder belemmeringen.

Het leven is al hectisch genoeg zonder de last van financiële stress. Wanneer je voortdurend bezorgd bent over geld, beïnvloedt dit alle aspecten van je leven. Het belemmert je vermogen om te genieten van de kleine dingen, zoals een etentje met vrienden of een dagje uit met je familie. Het kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen, zoals angst en depressie.

Maar het goede nieuws is dat je niet alleen hoeft te worstelen. Door te kiezen voor meer financiële gemoedsrust, kun je een leven creëren waarin je je vrij voelt om te genieten van de momenten die er echt toe doen. Dit betekent het nemen van actie om je financiën onder controle te krijgen, het opstellen van een budget, het opbouwen van een noodfonds en het plannen voor de toekomst.

Bij Het Financieel Huis begrijpen we hoe belangrijk financiële gemoedsrust is en we staan klaar om je te helpen op weg naar een leven zonder financiële stress. Onze experts kunnen je begeleiden bij het opstellen van een financieel plan dat past bij jouw unieke situatie en doelen, zodat je met vertrouwen en gemoedsrust de toekomst tegemoet kunt zien.

Onze financiële ondersteuning is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar meer gemoedsrust en controle over zijn of haar financiën. Of je nu een jonge professional bent die zijn of haar eerste stappen zet op de arbeidsmarkt, een gezin dat zijn financiën wil optimaliseren, een ondernemer die zijn bedrijf wil laten groeien, of een gepensioneerde die zijn of haar pensioen wil beheren, wij zijn er om te helpen.

Als je constant bezorgd bent over geld, als je het gevoel hebt dat je geen grip hebt op je financiën, of als je gewoon wilt leren hoe je je geld beter kunt beheren, dan is onze ondersteuning voor jou bedoeld. We bieden persoonlijk advies en begeleiding die is afgestemd op jouw specifieke behoeften en doelen, zodat je met vertrouwen en gemoedsrust kunt werken aan een financieel gezonde toekomst.

Of je nu een starter bent die zijn of haar eerste stappen zet op het gebied van financiële planning, of een doorgewinterde professional die op zoek is naar geavanceerd advies, wij hebben de kennis en expertise om je te helpen. Onze diensten zijn toegankelijk voor iedereen, ongeacht je achtergrond, inkomen of levensfase. We geloven dat iedereen recht heeft op financiële gemoedsrust, en we zijn er om je te helpen die te bereiken.

WAAROM EN ONTSTAAN?

Welkom bij FWBA, de Financial Well-Being Academy, een initiatief opgestart door Stijn Derynck en beheerd door Het Financieel Huis hier in België. Daarnaast hebben we ook de Financial Well-Being Academy International, een opleidingscentrum dat zich richt op een internationaal publiek. Onze missie is om mensen beter te informeren over financiën, met een focus op de "zachte kant" van dit onderwerp.

Financiële educatie en vorming staan centraal in onze aanpak. We geloven in bewuste gedragsverandering en actiegericht werken, waarbij individuen worden aangemoedigd om zelf een plan op te stellen en in actie te komen. Ons doel is om mensen te helpen een leven te leiden dat financieel in balans is, zonder stress of zorgen.

Of je nu op zoek bent naar manieren om financiële stress te verminderen of wilt bouwen aan een solide financiële toekomst, FWBA biedt verschillende oplossingen. Onze online opleidingstrajecten, workshops, speciaal opgeleide Financial Well-Being Coaches en werkboeken zijn ontworpen om jou te ondersteunen bij elke stap van je financiële reis.

Bij FWBA geloven we dat het kunnen omgaan met veranderende levensomstandigheden essentieel is voor financieel welzijn. Onze oplossingen dragen bij aan deze veerkracht en moedigen mensen aan om zelf de regie te nemen over hun financiële toekomst.

Reeds in 2019 werd Het Financieel Huis / Financial Well-Being Academy laureaat in de wedstrijd van de GelukkigeBelgen met erkenning voor onze wezenlijke bijdrage aan het financieel welzijn van de Belg.

Wil je meer weten over hoe FWBA jou kan helpen bij het bereiken van je levens- en financiële doelen? Bezoek onze website voor meer informatie en ontdek hoe ook jij kunt bouwen aan een financieel gezonde toekomst.

Are you seeking guidance, coaching, or training in English? Look no further, as we offer precisely that. Don't hesitate to reach out to us for assistance. Many expats in our client portfolio have benefited from our services, finding clarity and direction towards a fulfilling financial life, whether in Belgium or abroad. Explore our Financial Well-Being Academy International website for more information. We're here to support you every step of the way. Feel free to contact us.

Wil je meer te weten komen hoe ons Employee Assistence Program jouw werknemers kan ondersteunen?

WAARVOOR STAAT DE FWBA?

De Financial Well-Being Academy (FWBA) staat voor een aantal kernwaarden die de basis vormen van onze missie en dienstverlening. 

Empowerment: We streven ernaar individuen te empoweren door hen de kennis, vaardigheden en middelen te bieden die ze nodig hebben om hun financiële welzijn te verbeteren. Door middel van educatie en ondersteuning willen we mensen in staat stellen om bewuste financiële keuzes te maken en hun financiële doelen te realiseren.

Inclusiviteit: Bij FWBA geloven we in inclusiviteit en toegankelijkheid. We streven ernaar om financiële educatie en ondersteuning te bieden aan een breed scala van mensen, ongeacht hun achtergrond, inkomen of levensfase. Iedereen verdient het om financiële gemoedsrust te ervaren, en we zijn er om die mogelijkheid te bieden aan iedereen die het nodig heeft.

Integriteit: Onze dienstverlening is gebaseerd op integriteit en ethiek. We streven ernaar om eerlijk, transparant en betrouwbaar te zijn in al onze interacties met klanten en partners. We handelen altijd in het beste belang van onze klanten en streven ernaar om hun vertrouwen te verdienen en te behouden.

Innovatie: Bij FWBA streven we naar innovatie in onze benadering van financiële educatie en ondersteuning. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe en creatieve manieren om mensen te helpen hun financiële doelen te bereiken. Of het nu gaat om het ontwikkelen van nieuwe trainingsmethoden, het gebruik van technologie om toegang te bieden tot financiële informatie, of het creëren van innovatieve oplossingen voor complexe financiële problemen, we streven naar vooruitgang en vernieuwing.

Impact: Onze uiteindelijke doelstelling is om een positieve impact te hebben op het leven van mensen door hen te helpen hun financiële welzijn te verbeteren. We meten ons succes niet alleen aan winst of groei, maar ook aan de mate waarin we erin slagen om het leven van onze klanten te verbeteren en bij te dragen aan een meer financieel gezonde en veerkrachtige samenleving.

EMPLOYEE FINANCIAL WELL-BEING VOOR DE BEWUSTE WERKGEVER EN HR-PROFESSIONAL

Een tevreden werknemer is over het algemeen een productieve werknemer, toch? Maar heb je al eens stilgestaan bij het concept "Financial Well-Being" en hoe dit past binnen het welzijnsbeleid van jouw organisatie? Het verhogen van het financieel welzijn van werknemers draagt direct bij aan de duurzame groei van jouw bedrijf.

Als werkgever, of het nu gaat om overheidsinstanties, financiële dienstverleners of toezichthouders, speel je een cruciale rol in het ondersteunen van de financiële welzijns van je werknemers door passende financiële begeleiding te bieden. Hoewel er momenteel verschillende bronnen van financiële informatie beschikbaar zijn via de industrie, de vrijwilligerssector en overheidsdiensten, blijft het algemene gebruik van financieel advies laag. Veel mensen ervaren financieel advies als ontoegankelijk of vinden het lastig om geschikt advies te vinden, wat kan leiden tot ontmoediging bij het plannen van hun financiële toekomst.

Bij ons staan we klaar om heldere antwoorden en oplossingen te bieden op alle financiële, juridische en fiscale vragen die jouw werknemers hebben. Dergelijke vragen kunnen leiden tot slechte besluitvorming met mogelijk ernstige gevolgen voor het vermogen van je werknemer. De mentale impact van financiële zorgen wordt vaak onderschat, vooral bij werknemers die te maken krijgen met financiële problemen zoals loonbeslag, verzoeken om voorschotten op loon of moeite hebben om rond te komen. Onze oplossingen maken het voor werknemers gemakkelijker om advies in te winnen bij een externe partij, waardoor de drempel om hulp te zoeken wordt verlaagd. Met ons Employee Assistance Programma (EAP) of het Fee For Service model bieden we betaalbare oplossingen voor werkgevers die erkennen dat het financieel welzijn van medewerkers een significante impact kan hebben op de efficiëntie en het functioneren van de organisatie.

Gebrek aan inzicht en beperkte kennis kunnen leiden tot beslissingen die ingaan tegen het belang van werknemers en kunnen ook de productiviteit op het werk beïnvloeden. Bovendien kunnen persoonlijke financiële problemen van een medewerker een negatieve invloed hebben op het hele team.


Hoe kan de Financial Well-Being Academy bijdragen aan de duurzame groei van jouw bedrijf? 

  1. Verbeterde productiviteit en concentratie van de werknemers
  2. Vermindering van afwezigheden en ziektekosten veroorzaakt door stress
  3. Verbeterde veiligheid, sfeer en engagement op de werkplek
  4. Daling van de loonkosten
  5. Verbetering van het aantrekken en behouden van personeel
  6. Draagt bij aan het imago van het bedrijf
  7. Verbetering van de algemene gezondheid van de werknemers


Ben jij een werkgever en wil je werken aan de financiële gezondheid van jouw ploeg?

Neem dan contact op met ons, wij geven je graag toelichting bij de ROI die Financial Well-Being oplossingen met zich meebrengen.

Vraag een kennismakingsgesprek aan.

16 mrt 2020
Particulieren - Lenen

Wat als je je leningen niet meer kan betalen?

Het moet niet meer gezegd worden, maar het hele land ligt lam ingevolge de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. Verschillende  economische sectoren krijgen het zeer hard te verduren, door beperkingen of verplichte sluiting. Werknemers of zelfstandigen zien waarschijnlijk hun inkomen (tijdelijk) dalen waardoor ze misschien niet meer in staat zijn om te voldoen aan hun maandelijkse kredietverplichtingen. Wat als je je woonlening niet meer tijdig kan betalen? Wat als je de maandelijkse afbetalingen van je consumentenkredieten die je hebt lopen niet meer tijdig kan betalen?

Het beste advies: spreek met de betrokken kredietinstelling om tot een oplossing te komen.

Wacht zeker niet tot het te laat is, in sommige gevallen kan men zeker tot een voorstel komen dat je tijdelijk wat ruimte kan geven. Niemand heeft baat bij jouw "financiële ondergang". Bovendien kan het je nog lange tijd achtervolgen en kan het dus een zeer negatief gevolg hebben op je toekomstige "leencapaciteit". Als je niet tijdig betaalt, dan zal de schuldeiser dit melden bij de Nationale Bank, dewelke de registratie doet van de kredieten. Zogenaamde wanbetalers worden dus met zekerheid geregistreerd. Dit wil je dus echt ten allen tijde vermijden.

Tip: vraag tijdelijke opschorting van betaling aan

Hoe lang de crisis nog zal aanhouden en welke impact dit zal hebben op jouw financiële situatie kan niemand met zekerheid voorspellen. Heb je een woonkrediet met "soepele voorwaarden" dan kan je aan de kredietverschaffer vragen om tijdelijk uitstel te krijgen om het bedrag aan kapitaal dat je nu maandelijks betaalt tijdelijk op te schorten. Je betaalt dan enkel nog interesten (zoals bij een vaste termijn financiering) gedurende deze korte periode.

Tip: vraag een verlenging van de looptijd aan

Een soepel woonkrediet geeft je misschien ook de mogelijkheid om de looptijd te laten verlengen. Je hebt ondertussen al wat afbetaald, dus het verlengen van de looptijd zou een daling van de maandlast tot gevolg moeten hebben.

Opgepast met deze veronderstelling, vraag zeker en vast steeds een voorstel, een volledig uitgewerkte simulatie met alle kosten en hoeveel je extra zal betalen op het einde van de "rit" als je kies voor deze oplossing.

Tip: vraag een externe herfinanciering aan

Als je huidige bankier niet openstaat voor je vraag dan kan je altijd een andere kredietinstelling contacteren. Het makkelijkst, zeker in deze tijden, is gebruik maken van de diensten van een erkend kredietmakelaar. Net zoals een verzekeringsmakelaar, maar dan voor kredieten, zoekt deze samen met jou naar de financiering die op maat van uw wensen en noden is. Neem hier contact op met een van onze specialisten in herfinanciering van bestaanden woonleningen. Uiteraard kan het gesprek telefonisch, maar ook "online en digitaal" opgezet worden.

Tip: bereken de kost van het samenvoegen van kredieten

Vaak is het niet aan te raden om kredieten samen te voegen of consolideren. In de meeste gevallen zal je vaak meer betalen, op het einde van de rit, met de nieuwe geconsolideerde lening dan als je gewoon alle bestaande leningen volgens hun looptijd en voorwaarden had terugbetaald. Er zijn immers altijd wederbeleggingsvergoedingen tte betalen, vaak zal je een lening met een lagere rente gaan inwisselen voor een financiering met een hogere rente en langere looptijd. De rekensom is niet zo eenvoudig, maar simpele logica geeft je direct het antwoord. Consolideren is vaak een van de laatste "middelen" die je kan of wil doen om je maandelijkse lasten naar beneden te krijgen.

Heb je hier vragen over of wil je je mogelijkheden en je bestaande financieringen laten aftoetsen?

Neem dan contact op met ons info@hetfinancieelhuis.be of neem contact op met volgende partner

Gepost door: stijn