Het kopen van een pand is een belangrijke en vaak ook emotionele beslissing. Het is dan ook begrijpelijk dat veel mensen zich afvragen hoeveel ze moeten bieden op een pand. Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig, omdat er verschillende factoren zijn die een rol spelen bij het bepalen van de juiste biedprijs.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat de vraagprijs slechts een indicatie is van wat de verkoper wil ontvangen voor het pand. Het is niet de definitieve verkoopprijs en je bent niet verplicht om dit bedrag te bieden. Het is altijd verstandig om te kijken naar vergelijkbare panden die recentelijk zijn verkocht in dezelfde buurt. Hierdoor krijg je een beter beeld van wat de marktprijs is voor vergelijkbare panden.
Een andere belangrijke factor bij het bepalen van de biedprijs is de staat van het pand. Als het pand in goede staat is en recentelijk gerenoveerd is, dan is het logisch dat de vraagprijs hoger zal zijn dan voor een pand dat in slechte staat is en veel renovatiewerk vereist.
Verder is het ook belangrijk om rekening te houden met eventuele extra kosten, zoals notariskosten, registratierechten en eventueel renovatiekosten. Als je deze kosten meeneemt in je berekening, kun je een realistisch beeld krijgen van wat het pand echt waard is voor jou.
Het is ook belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van wat je zelf wil en kan betalen voor het pand. Houd rekening met je eigen financiële situatie en maak een realistische schatting van wat je kan lenen en terugbetalen.
Tot slot is het belangrijk om een goede strategie te hebben bij het bieden op een pand. Zet niet meteen al je kaarten op tafel, maar begin met een lager bod en verhoog dit indien nodig. Vergeet niet om altijd voorwaarden op te nemen in je bod, zoals de financiering van het pand en eventuele inspecties of bouwtechnische keuringen. Het bepalen van de juiste biedprijs voor een pand vereist onderzoek, inzicht in de marktprijzen en je eigen financiële situatie. Met een realistische biedstrategie en goed doordachte voorwaarden kan je ervoor zorgen dat je niet te veel betaalt voor het pand van je dromen.
Wanneer je serieus overweegt om een bod te doen op een pand, is het sterk aanbevolen om je "team" te raadplegen voordat je een beslissing neemt. Dit team kan bestaan uit familieleden, vrienden en kennissen die je vertrouwt en die hun mening kunnen geven over het pand en eventuele renovaties die nodig zijn om er jouw thuis van te maken. Naast deze "niet-professionele adviseurs" is het ook belangrijk om gebruik te maken van je professionele netwerk. Als je nog geen professioneel team hebt, moet je er zeker voor zorgen dat je dit zo snel mogelijk samenstelt en hun expertise inzet om je te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing.
Enkele voorbeelden: Stel je voor dat je een oudere woning wil kopen met een beschermd karakter die grondig verbouwd moet worden, en waarbij je een horeca-activiteit wilt opzetten in een deel van het gebouw. Dit is geen standaard aankoop, verbouwing of nieuwbouwproject en daarom is het belangrijk om te benadrukken welke professionals je zou moeten inschakelen om de juiste beslissingen te nemen. Wat als je project plotseling veel duurder blijkt te zijn dan verwacht? Of wat als je de ruimte wel mag gebruiken voor je activiteit, maar het niet mag bewonen en de volledige ruimte moet openstellen voor het publiek door middel van een exploitatie met maatschappelijk nut?
Een eenvoudiger voorbeeld zou kunnen zijn een stel dat een woning koopt waarbij enkele structurele verbouwingen en energie-aanpassingen nodig zijn. Het is belangrijk om het advies en de expertise op te splitsen op basis van de competenties die je mist. Als er iets is dat je niet weet of niet goed kunt, kan iemand anders dat voor jou doen. Onthoud dat bezuinigen op advies of goede expertise je uiteindelijk meer kan kosten. Zoals ze zeggen, goedkoop is duurkoop.
Om de financiële kant van je project te regelen, zul je hoogstwaarschijnlijk een beroep moeten doen op een bank of kredietinstelling om je financiële dossier rond te krijgen. Het is raadzaam om advies te vragen aan een erkende financieel adviseur van FSMA die gespecialiseerd is in hypothecaire kredieten. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van het bedrag dat je kunt lenen en het samenstellen van het kredietdossier op basis van de verstrekte informatie. Daarnaast kunnen ze je adviseren over welke maatschappijen het beste bij jouw financiële situatie passen en hoe je het beste de financiële constructie op korte en lange termijn kunt structureren. Er zijn honderden vragen te bedenken met elk een ander antwoord. Het is belangrijk om te beseffen dat kredieten steeds meer maatwerkproducten worden. Zo heeft bijvoorbeeld KBC een acceptatiebeleid dat volledig op maat is van elke klant. Natuurlijk zijn er richtlijnen, maar elk tarief en elke gekoppelde voorwaarde wordt op maat gemaakt. Besparen op advies of expertise kan je duur komen te staan. Het gezegde "goedkoop is duurkoop" is niet voor niets ontstaan.
Heb je een specifieke financieringsconstructie in gedachten met bijbehorende contracten, zoals bijvoorbeeld een groepsverzekering, een IPT of VAPZ, of een toekomstige storting in spaar- en beleggingsverzekeringen van het type Tak21, Tak23, of een combinatie van beide, bijvoorbeeld onder de vorm van Tak44? Ook een kapitalisatieverzekering van het type Tak26 wordt vaak door vennootschappen gebruikt vanwege de gunstige fiscale behandeling bij het afsluiten en gedurende het aanhouden van het verzekeringsproduct.
Als je wilt bepalen welke prijs je moet bieden voor een woning, is het raadzaam om gebruik te maken van verschillende deskundigen. Zo kan je een beroep doen op een vastgoedmakelaar, een zogenaamde buyers agent, die bekend is met de regio en het type vastgoed. Daarnaast kan je een erkende landmeter-expert of schatter inschakelen om de waarde van het pand te bepalen. Het schattingsverslag van deze expert zal de waarde van het pand bepalen en de quotiteit van het project berekenen als de geschatte waarde lager is dan de waarde van het pand. Door rekening te houden met de expertise van deze deskundigen kan je een correcte prijs bepalen op basis van een groot aantal factoren.
Een EPC inspectierapport van de elektriciteitsinstallatie kan waardevolle informatie bieden bij het bepalen van de waarde van het vastgoed en het uitbrengen van een bod.
Het is verstandig om een aannemer of vakman, zoals een elektricien of loodgieter, mee te nemen tijdens een bezoek aan de woning die je wilt kopen om een schatting te maken van de herstel- en verbouwingskosten. Op deze manier weet je hoeveel het zal kosten om van de woning jouw droomhuis te maken. Het is belangrijk om deze offertes en schattingen te hebben om een nauwkeurig financieel plan op te stellen en je budget vast te stellen. De bank zal ook vragen om deze informatie voordat zij je een verbouwingskrediet toekennen. De betalingen worden gedaan op basis van het werk dat al is uitgevoerd en kan worden gefactureerd en opgevraagd vanuit het vooraf vastgestelde verbouwingsbudget dat beschikbaar is in de kredietopening.
Je kan altijd contact opnemen met ons en we denken graag mee met jou.