De belangrijkste pensioenmogelijkheden voor zelfstandigen

Home » Blog » De belangrijkste pensioenmogelijkheden voor zelfstandigen
15 nov 2023
Zelfstandigen en KMO - Pensioen

De belangrijkste pensioenmogelijkheden voor zelfstandigen

Als zelfstandige in België is het cruciaal om te begrijpen welke pensioenmogelijkheden je hebt om een comfortabel en zeker pensioen op te bouwen. In tegenstelling tot werknemers in loondienst, moeten zelfstandigen vaak zelf het initiatief nemen om hun pensioen te regelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste pensioenmogelijkheden voor zelfstandigen, zodat je goed voorbereid bent op je toekomst.

Wettelijk Pensioen

Net als werknemers bouwen zelfstandigen ook een wettelijk pensioen op. Het bedrag dat je ontvangt, hangt af van het aantal jaren dat je gewerkt hebt en je gemiddelde inkomen over je hele loopbaan. Het wettelijke pensioen voor zelfstandigen is vaak lager dan dat van werknemers, omdat zelfstandigen doorgaans een lagere sociale bijdrage betalen. Daarom is het essentieel om aanvullende pensioenplannen te overwegen. Als je wil weten hoeveel je zal ontvangen, surf dan even naar Mypension.be en log je eenvoudig in met Itsme.

 

Voordelen van fiscaal aangemoedigd aan je pensioenkapitaal te werken:

  • Fiscale besparingen: De directe belastingvoordelen maken het aantrekkelijk om jaarlijks te sparen.
  • Kapitaalopbouw: Door jaarlijks bij te dragen, bouw je een aanzienlijk kapitaal op tegen de tijd dat je met pensioen gaat.
  • Flexibiliteit: Je kunt kiezen uit verschillende pensioenspaarproducten die passen bij jouw risicoprofiel en financiële doelen.
  • Rendement: Over het algemeen bieden pensioenspaarfondsen en -verzekeringen een beter rendement dan gewoon sparen op een spaarrekening, vooral op lange termijn.

 

Individueel pensioensparen

Individueel pensioensparen is een uitstekende manier om extra pensioen op te bouwen en tegelijkertijd te profiteren van fiscale voordelen. Dit type sparen is beschikbaar voor iedereen, ongeacht of je een zelfstandige, werknemer of ambtenaar bent. In België kun je jaarlijks bijdragen aan een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering, en deze bijdragen zijn fiscaal aftrekbaar, wat betekent dat je minder belastingen betaalt terwijl je spaart voor je toekomst.

De bijdragen die je stort in een pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering zijn fiscaal aftrekbaar binnen bepaalde grenzen. Voor het inkomstenjaar 2024 zijn er twee maximumbedragen waar je rekening mee kunt houden. Je kunt tot €990 per jaar bijdragen en genieten van een belastingvermindering van 30%, wat neerkomt op een belastingvoordeel van maximaal €297. Het verhoogd maximumbedrag komt uit op €1.270 per jaar dat je kan bijdragen. In dit geval krijg je een belastingvermindering van 25%, wat resulteert in een belastingvoordeel van maximaal €317,50. Het is belangrijk om te kiezen tussen deze twee maximumbedragen aan het begin van het belastingjaar, aangezien je gedurende het jaar niet kunt switchen tussen de standaard en verhoogde bedragen. Je kan tevens ook maar de stortingen die je in één contract deed inbrengen en aftrekken van je belastingen.

Bij pensioensparen stort je jaarlijks een bedrag in een pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering. Het fonds of de verzekering beheert je geld en investeert het om rendement te genereren. Pensioenspaarfondsen investeren vaak in een mix van aandelen en obligaties, terwijl pensioenspaarverzekeringen meestal een gegarandeerd minimumrendement bieden, aangevuld met een mogelijke winstdeling afhankelijk van de prestaties van de verzekeraar.

Stel dat je besluit om jaarlijks €1.270 bij te dragen aan een pensioenspaarverzekering. Met een belastingvermindering van 25%, krijg je een belastingvoordeel van €317,50. Dit betekent dat je netto-investering slechts €952,50 per jaar bedraagt, terwijl je volledige €1.270 wordt belegd. Over de jaren heen groeit je pensioenspaarpot dankzij de jaarlijkse bijdragen en het behaalde rendement.

Wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, kun je het gespaarde kapitaal in één keer opnemen of laten uitbetalen in termijnen. Houd er rekening mee dat er op dat moment een eindbelasting wordt geheven, maar deze is doorgaans lager dan de belastingverminderingen die je gedurende de jaren hebt genoten. Overweeg om vandaag nog te starten met pensioensparen en raadpleeg een financieel adviseur om het product te kiezen dat het beste bij jouw situatie past. Vergeet ook niet om je huidige en toekomstige pensioenrechten te controleren op mypension.be, zodat je een goed overzicht hebt van je totale pensioenopbouw.

 

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is een populaire en fiscaal aantrekkelijke optie voor zelfstandigen die hun pensioen willen opbouwen. Met een VAPZ kun je jaarlijks een bedrag sparen dat aftrekbaar is van je belastbaar inkomen. Dit betekent dat je minder belastingen betaalt terwijl je spaart voor je pensioen. Bovendien zijn de bijdragen voor een VAPZ ook aftrekbaar voor de sociale bijdragen.

Er zijn twee soorten VAPZ. Een gewone VAPZ en het sociaal VAPZ (sVAPZ). Beide varianten bieden aanzienlijke fiscale voordelen, maar er zijn enkele verschillen die belangrijk zijn om te begrijpen. Bij een gewoon VAPZ kun je jaarlijks tot 8,16% van je referentie-inkomen storten, met een maximum dat wettelijk is bepaald. Voor 2024 bedraagt dit maximum €3.966,67. Het bedrag dat je inlegt, is volledig aftrekbaar van je belastbaar inkomen, wat betekent dat je minder belasting betaalt. Het sociaal VAPZ biedt nog meer voordelen dan het gewone VAPZ. Bij een sVAPZ kun je tot 9,40% van je referentie-inkomen storten, met een maximum van €4.571,37 voor 2024. Het sVAPZ biedt ook een betere sociale bescherming omdat een deel van je bijdrage wordt gebruikt voor aanvullende verzekeringen zoals arbeidsongeschiktheid en invaliditeit. Dit maakt het sVAPZ bijzonder aantrekkelijk voor zelfstandigen die extra zekerheid willen.

Een van de belangrijkste voordelen van het VAPZ is dat de bijdragen aftrekbaar zijn van je belastbaar inkomen. Dit betekent dat je minder belastingen betaalt en tegelijkertijd spaart voor je pensioen. De fiscale besparing kan aanzienlijk zijn, afhankelijk van je inkomen en het bedrag dat je bijdraagt. Naast de belastingaftrek zijn de bijdragen voor een VAPZ ook aftrekbaar voor de sociale bijdragen. Dit betekent dat je minder sociale bijdragen betaalt, wat je netto-inkomen verhoogt. Dit dubbele fiscale voordeel maakt het VAPZ een zeer efficiënte manier om te sparen voor je pensioen.

Hoe eerder je begint met het opbouwen van je VAPZ, hoe groter het kapitaal dat je kunt opbouwen tegen de tijd dat je met pensioen gaat. Vroegtijdig beginnen betekent ook dat je meer kunt profiteren van het belastingvoordeel over de jaren heen.

 

Individuele Pensioentoezegging (IPT)

De Individuele Pensioentoezegging (IPT) is een aantrekkelijke pensioenoptie voor zelfstandigen die hun activiteiten uitoefenen via een vennootschap. Deze pensioenopbouw wordt gefinancierd door de vennootschap, die de premies betaalt. Deze premies zijn fiscaal aftrekbaar als bedrijfslasten, wat betekent dat de vennootschap minder belastingen betaalt terwijl ze bijdraagt aan het pensioen van de zelfstandige.

Een van de grootste voordelen van de IPT is de fiscale aftrekbaarheid van de premies. De premies die de vennootschap betaalt voor de IPT zijn aftrekbaar als beroepskosten. Dit vermindert het belastbaar inkomen van de vennootschap en resulteert in een lagere vennootschapsbelasting. Dit belastingvoordeel kan aanzienlijk zijn, afhankelijk van de winst van de vennootschap en het bedrag dat wordt bijgedragen aan de IPT.

De reserves die worden opgebouwd in een IPT kunnen later worden uitgekeerd in de vorm van een kapitaal of rente. Dit biedt flexibiliteit aan de zelfstandige om te kiezen hoe hij of zij het pensioen wil ontvangen. Een eenmalige kapitaaluitkering kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor grote uitgaven na pensionering, terwijl een maandelijkse rente kan zorgen voor een stabiel inkomen.

Een IPT biedt ook de mogelijkheid om te investeren in vastgoed of beleggingsproducten. Dit kan helpen om de waarde van de pensioenreserves te verhogen en een hoger rendement te behalen. De zelfstandige kan bijvoorbeeld kiezen om een deel van de premies te investeren in aandelen, obligaties of vastgoed, afhankelijk van zijn of haar risicobereidheid en beleggingsdoelen.

De premie die de vennootschap kan storten voor een IPT is afhankelijk van het inkomen van de zelfstandige en wordt berekend op basis van de "80%-regel". Deze regel stelt dat het totale pensioen (wettelijk en aanvullend) niet meer mag bedragen dan 80% van het laatste normale bruto jaarloon. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat de premies binnen redelijke grenzen blijven en de fiscale voordelen niet worden misbruikt.

Voorbeeld: Stel dat je als zelfstandige een bruto jaarloon hebt van €60.000. Volgens de 80%-regel mag je totale pensioen (inclusief wettelijk pensioen) niet meer bedragen dan €48.000 per jaar. Op basis hiervan kan de vennootschap een berekende premie storten die aftrekbaar is als bedrijfslast, waardoor het fiscale voordeel wordt gemaximaliseerd. Net zoals bij andere pensioenopbouwmogelijkheden, is het belangrijk om tijdig te beginnen met een IPT. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om reserves op te bouwen en te profiteren van het samengestelde rendement. Vroegtijdig beginnen zorgt er ook voor dat je optimaal kunt profiteren van de fiscale voordelen over een langere periode.

 

Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

De Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) is speciaal ontworpen voor zelfstandigen zonder vennootschap. Dit aanvullend pensioenplan biedt zelfstandigen de mogelijkheid om hun pensioen verder aan te vullen met aantrekkelijke fiscale voordelen. De POZ functioneert op een vergelijkbare manier als de Individuele Pensioentoezegging (IPT) maar is gericht op eenmanszaken en vrije beroepers.

Net als bij de IPT zijn de premies die worden gestort in een POZ fiscaal aftrekbaar, wat betekent dat je minder belastingen betaalt terwijl je spaart voor je pensioen. De premies zijn aftrekbaar in de personenbelasting onder de rubriek "langetermijnsparen". Dit maakt de POZ een kostenefficiënte manier om je pensioen op te bouwen, omdat je geniet van een belastingvermindering die kan oplopen tot 30%, afhankelijk van je inkomen en fiscale situatie.

De premies voor de POZ worden beperkt door de "80%-regel", die stelt dat het totale pensioen (inclusief wettelijk pensioen) niet meer mag bedragen dan 80% van je laatste normale bruto jaarinkomen. Dit helpt om ervoor te zorgen dat de bijdragen binnen redelijke grenzen blijven en voorkomt dat de fiscale voordelen worden misbruikt. Het maximumbedrag dat je jaarlijks kunt storten, wordt ook bepaald door deze regel, waardoor je op een verantwoorde manier kunt sparen voor je pensioen.

Voorbeeld: Stel dat je als zelfstandige een jaarlijks belastbaar inkomen hebt van €50.000. Volgens de 80%-regel mag je totale pensioen (inclusief wettelijk pensioen) niet meer bedragen dan €40.000 per jaar. Op basis hiervan kun je een berekende premie storten in je POZ, die fiscaal aftrekbaar is, waardoor je belastingvoordeel krijgt en je pensioenopbouw optimaliseert.

Net zoals bij andere pensioenopbouwmogelijkheden, is het belangrijk om tijdig te beginnen met een POZ. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om te profiteren van samengestelde rente en de fiscale voordelen over een langere periode. Dit zorgt ervoor dat je een aanzienlijk pensioenbedrag kunt opbouwen tegen de tijd dat je met pensioen gaat. Naast de standaard POZ zijn er vaak mogelijkheden om extra voorzieningen toe te voegen, zoals dekking bij arbeidsongeschiktheid of een overlijdensrisicoverzekering. Dit biedt extra zekerheid voor jezelf en je nabestaanden en kan je helpen om financiële risico’s af te dekken die je tijdens je werkende leven kunt tegenkomen.

 

Lange Termijnsparen (LTSP)

Lange termijnsparen is een andere manier om je pensioen aan te vullen met aantrekkelijke fiscale voordelen. Hoewel dit spaarproduct niet exclusief voor zelfstandigen is, kan het een waardevolle aanvulling zijn op je pensioenstrategie. De premies die je stort voor lange termijnsparen zijn fiscaal aftrekbaar, wat betekent dat je minder belastingen betaalt terwijl je spaart voor je toekomst.

De premies die je betaalt voor lange termijnsparen komen in aanmerking voor een belastingvermindering. Afhankelijk van je inkomen en de fiscale regelgeving, kan deze belastingvermindering oplopen tot 30%. Dit maakt lange termijnsparen een kostenefficiënte manier om je pensioenpot te vergroten. Het maximale bedrag dat je jaarlijks kunt sparen en in aanmerking komt voor fiscale aftrekbaarheid bedraagt €2.350 (voor inkomstenjaar 2023).

Voorbeeld: Stel dat je als zelfstandige een jaarlijkse storting doet van €2.350 in een lange termijnspaarproduct. Door de belastingvermindering van 30% krijg je een fiscaal voordeel van €705. Dit betekent dat je effectief €2.350 - €705 = €1.645 investeert, terwijl je volledige storting voor je werkt en rendement oplevert.

Lange termijnsparen kan dienen als een nuttige aanvulling op andere pensioenopbouwstrategieën zoals het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) of een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ). Door gebruik te maken van verschillende spaar- en beleggingsmogelijkheden, kun je een gediversifieerde en robuuste pensioenportefeuille opbouwen die je financiële toekomst veiligstelt.

Het is belangrijk om je lange termijnsparen regelmatig te evalueren. Veranderingen in je financiële situatie, je loon, marktvoorwaarden of persoonlijke doelen kunnen invloed hebben op je (fiscale) beleggingsstrategie. Door periodiek je beleggingsportefeuille te controleren en aan te passen waar nodig, zorg je ervoor dat je nog steeds op koers ligt om je pensioen- en financiële doelen te bereiken.

Naast de fiscale voordelen en flexibiliteit in beleggingskeuzes, kan lange termijnsparen ook extra voordelen bieden zoals overlijdensdekking of aanvullende verzekeringen. Deze kunnen extra zekerheid bieden voor jezelf en je nabestaanden, wat bijdraagt aan een algeheel gevoel van financiële stabiliteit en zekerheid.

Het is essentieel om vandaag nog te beginnen met het opbouwen van je financiële stabiliteit voor je pensioenleeftijd. Door gebruik te maken van verschillende pensioenopties en fiscaal voordelige spaar- en beleggingsmogelijkheden, kun je een comfortabel en zeker pensioen garanderen. Neem de controle over je toekomst in handen en start nu met plannen. Raadpleeg een financieel adviseur en ontdek welke strategie het beste bij jouw situatie past. Bezoek de website van de overheid (Mypension) voor inzicht in je pensioenrechten en zet de eerste stap naar een zorgeloze pensioenperiode.

 

Beleggingsportefeuille

Het opbouwen van een beleggingsportefeuille kan een effectieve manier zijn om voor je pensioen te sparen. Door te investeren in diverse financiële producten zoals aandelen, obligaties, vastgoed en andere activa, kun je je vermogen laten groeien en een robuuste financiële toekomst opbouwen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om in gedachten te houden bij het opbouwen van een beleggingsportefeuille.

Een van de fundamenten van een gezonde beleggingsportefeuille is diversificatie. Dit betekent dat je je investeringen spreidt over verschillende activa om het risico te verminderen. Bijvoorbeeld, als je alleen in aandelen investeert en de aandelenmarkt daalt, kan je hele portefeuille in waarde dalen. Door te diversifiëren in andere activa zoals obligaties of vastgoed, kun je de impact van een daling in één sector op je totale portefeuille verminderen. Diversificatie kan ook binnen activaklassen plaatsvinden, zoals het kopen van aandelen in verschillende sectoren of bedrijven van verschillende groottes.

Het is belangrijk om je beleggingsportefeuille regelmatig te evalueren. De markten veranderen voortdurend en je persoonlijke situatie en doelen kunnen ook veranderen. Door periodiek je portefeuille te beoordelen, kun je ervoor zorgen dat je investeringen nog steeds in lijn zijn met je financiële doelen en risicobereidheid. Bijvoorbeeld, als je dichter bij je pensioendatum komt, wil je misschien de risico's verminderen door meer te investeren in obligaties in plaats van aandelen.

Het kan nuttig zijn om professioneel advies in te winnen bij het opbouwen en beheren van je beleggingsportefeuille. Een financieel adviseur kan je helpen om de juiste beleggingsstrategie te bepalen die past bij je financiële doelen en risicotolerantie. Ze kunnen je ook helpen om belastingvoordelen te benutten en je portefeuille te diversifiëren. Bijvoorbeeld, een adviseur kan je helpen om te bepalen welke aandelen en obligaties het beste bij je passen en hoe je je portefeuille kunt aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.

In België is het belangrijk om rekening te houden met de roerende voorheffing op dividenden, coupons en rente. Deze voorheffing is een belasting op inkomsten uit roerende goederen zoals aandelen en obligaties. De standaard roerende voorheffing bedraagt momenteel 30%, maar er zijn uitzonderingen en vrijstellingen mogelijk. Bijvoorbeeld, de eerste €800 aan dividenden per jaar is vrijgesteld van roerende voorheffing. Het is essentieel om deze fiscale aspecten mee te nemen in je beleggingsstrategie om onverwachte kosten te vermijden en optimaal te profiteren van je beleggingen.

Voorbeeld van een beleggingsstrategie: Stel dat je een gediversifieerde beleggingsportefeuille wilt opbouwen om voor je pensioen te sparen. Je zou kunnen beginnen met 50% van je investeringen in aandelen, 30% in obligaties, 10% in vastgoed en 10% in liquiditeiten. Je kunt vervolgens jaarlijks je portefeuille herzien en aanpassen op basis van marktomstandigheden en persoonlijke financiële doelen. Daarnaast houd je rekening met de roerende voorheffing bij het plannen van je investeringen in aandelen en obligaties om je netto-opbrengst te optimaliseren.

 

Eigen woning

Het volledig aflossen van je hypotheek tegen de tijd dat je met pensioen gaat, is een cruciale stap naar financiële zekerheid. Zonder maandelijkse hypotheeklasten heb je aanzienlijk lagere vaste kosten, waardoor je meer financiële ruimte hebt om van je pensioen te genieten. Daarnaast is je eigen woning een waardevolle investering die kan bijdragen aan je pensioeninkomen. Je kunt ervoor kiezen om je huis te verkopen of te verhuren, wat een extra bron van inkomsten kan opleveren. Hierdoor ben je minder afhankelijk van alleen je pensioenuitkering en heb je meer financiële flexibiliteit in je latere jaren.

 

Overdracht of verkoop van je zaak

Veel zelfstandigen zien hun bedrijf als hun pensioenplan. Het succesvol overdragen of verkopen van je zaak kan een aanzienlijk pensioeninkomen opleveren. Het is belangrijk om tijdig een opvolgingsplan te maken en de waarde van je bedrijf te maximaliseren. Dit kan inhouden dat je investeert in de groei van je bedrijf, zorgt voor een sterke klantenbasis en potentiële kopers of opvolgers identificeert.

Voor een overzicht van je opgebouwde rechten en om te weten wanneer je op pensioen kunt gaan en hoeveel je zult ontvangen, is het verstandig om regelmatig mypension.be te raadplegen. Deze overheidswebsite biedt een duidelijk beeld van je wettelijke en aanvullende pensioenrechten, zodat je een weloverwogen planning kunt maken. De meeste van je lopende en oude fiscale contracten zou je hier ook moeten terugvinden

Als zelfstandige heb je verschillende opties om je pensioen op te bouwen. Door tijdig te beginnen met sparen en investeren, kun je genieten van een comfortabel pensioen. Overweeg de verschillende pensioenmogelijkheden en kies de plannen die het beste bij jouw situatie passen. Regelmatige evaluatie en aanpassing van je pensioenstrategie zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat je financiële doelen bereikt worden.

 

Het is essentieel om vandaag nog te beginnen met het opbouwen van je financiële stabiliteit voor je pensioenleeftijd. Door gebruik te maken van verschillende pensioenopties en fiscaal voordelige spaar- en beleggingsmogelijkheden, kun je een comfortabel en zeker pensioen garanderen. Neem de controle over je toekomst in handen en start nu met plannen. Raadpleeg een financieel adviseur en ontdek welke strategie het beste bij jouw situatie past. Bezoek dus zeker en vast mypension.be voor inzicht in je pensioenrechten en zet de eerste stap naar een zorgeloze pensioenperiodituatie te bespreken.e. Uiteraard kan je steeds een afspraak met ons maken om je pensioensituatie te bespreken.

Gepost door: admin