Je begint te twijfelen. Eerst aan je plan, je idee, je doel, tenslotte aan jezelf en begin je te piekeren.
Aan het begin van een nieuwe fase, wanneer je wil beginnen met ondernemen met andere woorden, kunnen er… Twijfels ontstaan. Er gaan allerlei dingen door je hoofd: kan ik dit wel? Wat als het niet lukt? Ben ik wel geschikt voor het ondernemerschap? Lukt het me wel om mezelf te onderscheiden van mijn concurrenten?
De tijd tikt ondertussen door. Je stelt je plannen uit. Of je hebt de keuze gemaakt om niet te gaan ondernemen, waardoor je weer ruimte in je hoofd krijgt, maar je ook ergens spijt begint te voelen.
Ken je dit gevoel ook? Dat het ondernemersgevoel al jaren “kriebelt”, maar je de drempel te hoog vindt en naarmate je meer begint te twijfelen dat je meer obstakels op je ondernemerspad begint te zien.
Is het ondernemerschap dan o zo spannend? Jazeker. Maar dat hangt ook af van verschillende factoren. Lijst deze factoren eens op. Bepaal de risico’s en ga stap voor stap te werk. Je kan elk moment afhaken, maar het is pas echt zonde indien je niet eens probeert te werken aan een realistisch plan voor jezelf.
Weeg onderstaande factoren eens goed af:
Breng je huidige en toekomstige financiële situatie in kaart.
Eenmaal je je huidige financiën in beeld hebt gebracht, geeft dit alvast gemoedsrust. Dit is het uitgangspunt waarmee jij aan de slag kan, omdat je nu kan inschatten elke risico’s je kan nemen bij het ondernemen. Daarop maak je een berekening van je verwachte toekomstige financiële situatie. Door exploitatiebegroting breng je in kaart wat de te verwachten kosten en omzet zullen zijn. Deze verwachting is nodig om een goede keuze te maken of je überhaupt begint te ondernemen of niet.
Je mate van ondernemen
Ook met kleine stapjes kan je beginnen ondernemen. Het hoeft niet automatisch alles of niets te zijn. Bekijk voor jouw situatie of het mogelijk is om bijvoorbeeld een dag in de week te beginnen met ondernemen. Zo heb je de zekerheid van je baan en kan je toch je ei kwijt binnen het ondernemerschap.
Wordt de stress je te veel?
Als ondernemer valt die ene zekerheid weg die je als werknemer wel hebt: inkomsten. Ben je afwezig wegens ziekte als werknemer, betaalt je baas verder je loon door. Voor een ondernemer ligt dat anders, die draagt meer risico mee. Zorg bij jouw overweging van het ondernemerschap dat je goed in kaart brengt welke onzekerheden jij kan tegenkomen en vraag jezelf af of je deze onzekerheden aankan.
Ga bovenstaande factoren eens na en krijg inzicht in zaken die jouw keuze kunnen beïnvloeden en maak daarna een weloverwogen beslissing. Door deze inzichten krijg je alvast enkele obstakels uit de weg geruimd.
Wil jij graag het eens hebben over de obstakels op jouw ondernemerspad? Zit je met twijfels of je al dan niet wil beginnen met ondernemen? Neem contact op met ons. We kijken uit naar je bezoek!