De transitiepremie mag je niet laten liggen als je er recht op hebt

Home » Blog » De transitiepremie mag je niet laten liggen als je er recht op hebt
04 apr 2024
Zelfstandigen en KMO - Opstartbegeleiding

De transitiepremie mag je niet laten liggen als je er recht op hebt

De Vlaamse transitiepremie biedt startende ondernemers een duwtje in de rug door financiële ondersteuning te bieden tijdens de overgang van werk naar ondernemerschap. Maar hoe kun je deze premie benutten en wat zijn de voordelen?

Wat is de "Transitiepremie"?

De Transitiepremie is een financiële tegemoetkoming voor werknemers die de overstap willen maken naar zelfstandig ondernemerschap in hoofdberoep. Het doel is om de financiële drempel te verlagen en meer mensen te stimuleren hun ondernemersdroom na te jagen.

Je onderneming moet gedurende de hele periode waarin je de transitiepremie ontvangt, gevestigd zijn in het Vlaamse Gewest. Ben je een Vlaamse Brusselaar en wil je een zaak opstarten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de premie voor zelfstandigen van Actiris, de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling.

Belangrijk om te weten is dat je tijdens de periode dat je de transitiepremie ontvangt, mag je niet als zelfstandige werken voor je laatste werkgever of voor de groep waartoe die werkgever behoort.

 

Welke voorwaarden zijn er verbonden aan de Transitiepremie

Scenario 1: Je bent ingeschreven bij de VDAB en ontvangt een uitkering

Je hebt een prestarterstraject afgerond: Je hebt met succes een prestarterstraject voltooid voordat je begon als zelfstandige in hoofdberoep. Je hebt een positief advies ontvangen voor dit traject, en het bijbehorende attest is maximaal zes maanden geldig vanaf de datum van afronding.

Je was ingeschreven bij VDAB: De dag voordat je als zelfstandige in hoofdberoep begon, was je ingeschreven bij de VDAB als niet-werkende werkzoekende. Het is belangrijk dat je geen verbrekings- of opzegvergoeding ontving.

Je was uitkeringsgerechtigd werkloos: Voor je start als zelfstandige in hoofdberoep, had je recht op één van de volgende uitkeringen:

  • Werkloosheidsuitkering
  • Leefloon van het OCMW (maatschappelijke integratie)
  • Financiële steun van het OCMW (maatschappelijke hulp)
  • Uitkering binnen het overbruggingsrecht voor zelfstandigen
  • Ziekte- of invaliditeitsuitkering vanwege arbeidsongeschiktheid. Als je arbeidsongeschikt was, moet je ook toestemming hebben om het werk te hervatten.
  • Inschakelingsuitkering

Je bent kort geleden gestart als zelfstandige: Je bent nog geen drie maanden geleden begonnen als zelfstandige in hoofdberoep. Je moet:

  • Aangesloten zijn bij een sociaal verzekeringsfonds of bij de Nationale Hulpkas
  • Een ondernemingsnummer hebben
  • Als zelfstandige in hoofdberoep blijven zolang je de transitiepremie ontvangt

 

Zowel eenmanszaken (zoals freelancers) als vennootschappen komen in aanmerking voor de transitiepremie, evenals zelfstandigen in hoofdberoep onder ‘artikel 37’. Het oprichten van een vennootschap of vereniging is dus niet nodig.

 

Zelfstandigen in bijberoep: Als zelfstandige in bijberoep moet je eerst overstappen naar hoofdberoep. Ook als je de federale maatregel ‘Springplank naar zelfstandige’ hebt doorlopen en aan alle andere voorwaarden voldoet, kun je de premie krijgen zodra je zelfstandige in hoofdberoep wordt.

Let op: Helpers van een zelfstandige en onbezoldigde vennoten komen niet in aanmerking voor de premie.

 

 

Scenario 2: Je bent ingeschreven bij de VDAB en ontvangt een uitkering

Voorwaarden voor de Transitiepremie

Je hebt een prestarterstraject afgerond: Je hebt met succes een prestarterstraject afgerond voordat je als zelfstandige in hoofdberoep begint. Je hebt een positief advies gekregen voor het prestarterstraject voordat je als zelfstandige aan de slag ging. Het attest dat je hebt ontvangen, is maximaal zes maanden geldig vanaf de datum waarop je het prestarterstraject succesvol hebt beëindigd.

Je was ingeschreven bij VDAB: De dag voordat je als zelfstandige in hoofdberoep begon, was je minstens zes maanden ingeschreven bij de VDAB als werkzoekende zonder betaalde beroepsactiviteit.

Gelijkgestelde periode: Als de onderbreking van je inschrijving als werkzoekende niet meer dan drie opeenvolgende maanden bedraagt, wordt die periode gelijkgesteld met inschrijving als werkzoekende.

Niet-gelijkgestelde periodes

  • Periode waarin je een verbrekings- of opzegvergoeding ontvangt
  • Periodes van inschrijving als werkzoekende door tijdelijke werkloosheid

 

Je bent gestart als zelfstandige: Vanaf 1 december 2022 ben je gestart als zelfstandige in hoofdberoep en je moet je aanvraag voor de transitiepremie indienen binnen drie maanden na je start als zelfstandige.

Je moet:

  • Aangesloten zijn bij een sociaal verzekeringsfonds of bij de Nationale Hulpkas
  • Een ondernemingsnummer hebben
  • Als zelfstandige in hoofdberoep blijven zolang je de transitiepremie ontvangt

 

Zowel eenmanszaken (zoals freelancers) als vennootschappen komen in aanmerking voor de transitiepremie, evenals zelfstandigen in hoofdberoep onder ‘artikel 37’. Het oprichten van een vennootschap of vereniging is niet nodig.

 

Zelfstandigen in bijberoep: Als zelfstandige in bijberoep moet je eerst overstappen naar zelfstandige in hoofdberoep. Helpers van een zelfstandige en onbezoldigde vennoten komen niet in aanmerking voor de premie.

Voordelen van de premie: De premie biedt financiële steun tijdens de opstartfase, wat je meer ruimte geeft om je opbouw- en marketingstrategie te ontwikkelen. Daarnaast vergroot het je kans op een succesvolle overgang zonder financiële zorgen.

Aanvraagprocedure: De aanvraagprocedure is eenvoudig maar vereist zorgvuldige voorbereiding. Verzamel alle benodigde documenten, zoals je ondernemingsplan en bewijs van gevolgde opleidingen. Dien de aanvraag in via de officiële Vlaamse overheidspagina. Klik hier om naar het aanvraagformulier te gaan.

 

Voorbeeld

Neem het voorbeeld van Jan, een ervaren marketingprofessional die zijn eigen bureau wil beginnen. Met de transitiepremie kan hij zich inschrijven voor aanvullende trainingen en investeren in essentiële apparatuur zonder zich zorgen te maken over onmiddellijke inkomsten.

 

De transitiepremie is een waardevolle kans voor startende ondernemers in Vlaanderen. Door de financiële steun kan je je volledig focussen op het uitbouwen van je bedrijf. Je kan deze premie ook deels aanwenden om je te laten ondersteunen bij de realisatie van je ondernemersidee. Aarzel niet om op de juiste momenten de gepaste hulp in te schakelen. Wij zijn er om je plan ook effectief te realiseren, want samen staan we sterker.

Klik hier om een afspraak te maken.

Gepost door: admin