De Week van het Geld is een nationaal initiatief van Wikifin.be, in samenwerking met De Tijd, Radio 2, L’Echo en Bel RTL. Wikifin.be is het programma financiële educatie van de FSMA. Op maandag 12 maart 2018 start de derde editie van De Week van het Geld. Het doel van deze themaweek is geldzaken zo breed mogelijk bespreekbaar maken en extra aandacht schenken aan het belang van financiële educatie.
De hele week vinden er allerhande activiteiten plaats, gericht op het onderwijs en het brede publiek. Zo gaan meer dan 70.000 leerlingen uit het lager onderwijs aan de slag met educatieve spellen van Wikifin.be om te leren een budget te beheren. Ook Hare Majesteit de Koningin ondersteunt opnieuw De Week van het Geld en gaat in debat met Wikifin.be en organisaties actief in schuldpreventie. Het thema ‘lenen’ staat centraal. De resultaten van het onderzoek ‘Jouw krediet… gewikt en gewogen’ worden op maandag 12 maart bekendgemaakt.
Meer dan 70.000 leerlingen uit het lager spelen 'budgetPRET' en 'Just’in Budget'; in het secundair online strijd tijdens een interactieve geldquiz
In de lagere school krijgt financiële educatie steeds meer een plaats. Met de twee Wikifin.be-budgetspellen, 'budg€tPRET' en 'Just’in Budget', gaan dit jaar meer dan 3.500 klassen aan de slag om op een ludieke wijze financiële educatie in de klas aan bod te laten komen. De derde editie van De Week van het Geld is nu al een topeditie!
Op woensdag 14 maart zullen 120 klassen uit het eerste en tweede middelbaar het online tegen elkaar opnemen tijdens de interactieve internationale geldquiz. Dit initiatief komt tot stand door Febelfin en Wikifin.be. Minister van Onderwijs Hilde Crevits, CEO van Febelfin Karel Van Eetvelt en voorzitter van de FSMA Jean-Paul Servais gaan naar het Stella-Matutinacollege in Lede om te supporteren voor de leerlingen.
Financiële infomarkten: tien partners verwelkomen 3.000 leerlingen en De Inspecteur zendt live uit
Tijdens de hele week slaat de financiële infomarkt z’n tenten op op diverse plekken in België:
- op maandag 12/3 in Brussel-Zuid,
- op dinsdag 13/3 in Antwerpen-Centraal,
- op donderdag 15/3 in Shopping Gent Zuid en
- op vrijdag 16/3 in Luik Galeries Saint-Lambert.
Iedereen is welkom: vragen van voorbijgangers worden er beantwoord door de experten van de partners die samenwerken om van De Week van het Geld een succes te maken.
Ook dit jaar tekenen weer heel wat partners present: Wikifin.be, FOD Economie, FOD Financiën, de Nationale Bank van België, Febelfin, Assuralia, Observatoire du Crédit et de l'Endettement, de Centres de référence en médiation de dettes, BudgetInZicht samen met steunpunt Mens en Samenleving en Brocom verzamelen om burgers en scholieren te informeren over geldzaken.
De partners dagen dit jaar zo’n 3.000 leerlingen van de derde graad van het secundair onderwijs uit voor een educatief parcours op de vier infomarkten. Daarbij moeten ze de juiste antwoorden vinden op de vragen van alle partners in de speciaal daarvoor ontwikkelde app.
Op dinsdag 13 maart brengt De Inspecteur van Radio 2 live verslag uit van op de Infomarkt in het station Antwerpen-Centraal. Iedereen kan live of via de radio bij hem terecht met al zijn vragen over geld.
Steun door Hare Majesteit de Koningin: ‘Leave no one behind’
Bij de vorige editie van De Week van het Geld hield Hare Majesteit de Koningin, als VN-ambassadrice, een pleidooi voor het belang van financiële educatie in het kader van het behalen van de doelstellingen rond duurzame ontwikkeling: ‘Leave no one behind!’ was haar credo. Dit jaar gaan we verder op dit elan.
Medewerkers van de schuldpreventie-organisaties BudgetInZicht (BIZ) en steunpunt Mens en Samenleving (SAM vzw) langs Vlaamse zijde en Centres de Référence en médiation des dettes langs Waalse zijde, gaan op uitnodiging van Wikifin.be in gesprek met Hare Majesteit de Koningin over tools die gebruikt worden in het kader van schuldpreventie, het belang van sensibilisering over het thema en financiële educatie vanaf jonge leeftijd.
Speciaal voor De Week van het Geld 2018 ontwikkelde Wikifin.be het nieuwe budgetspel 'Just’in Budget', voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. De medewerkers van BIZ, SAM vzw en de Centres de Référence en médiation des dettes gingen aan de slag met het spel en delen hun ervaringen.
Partners organiseren diverse initiatieven tijdens De Week van het Geld
De partners van De Week van het Geld organiseren ook eigen, lokale activiteiten, die over het thema geldzaken gaan. Op www.deweekvanhetgeld.be (link is external) staat een overzicht van alle activiteiten die in het kader van De Week van het Geld georganiseerd worden. Zo zetten diverse OCMW’s eigen initiatieven op poten om hun werking verder te promoten. Markant vzw focust op de financiële geletterdheid van vrouwen in Brussel. Voka Antwerpen organiseert een infosessie over crowdfunding. GAS Luxemburg debatteert met jongeren over reclame en hun invloed.
Meer informatie over De Week van het Geld: www.deweekvanhetgeld.be(link is external).
Bron: FSMA