Doe je voordeel met een winstbeschermer en verliesbeperker?

Home » Blog » Doe je voordeel met een winstbeschermer en verliesbeperker?
06 apr 2020
Particulieren - Beleggen

Doe je voordeel met een winstbeschermer en verliesbeperker?

In sommige Tak23-verzekeringen is het mogelijk om beschermingsmechanismen te activeren, sommige maatschappijen bieden deze oplossing aan: "een winstbeschermer en verliesbeperker".

Wat is een Tak23 verzekering?

Dit is een levensverzekering, waarvan de premies belegd worden in een of meerdere beleggingsfondsen, zonder gegarandeerd rendement. Verder is er ook geen kapitaalgarantie. Er zijn wel instapkosten aan verbonden, een jaarlijks beheerloon en een verzekeringstaks van 2%. Je betaalt geen roerende voorheffing, beleggingshorizon van 2 tot 3 jaar mogelijk door lage, tot geen uitstapkosten bij sommige producten na deze periode.  

Graag geven we eerst nog even volgende toelichting even mee. Want het principe, ofwel de methodiek van een winstbeschermer en verliesbeperker gaat enkel op bij deze categorie van producten. Bovendien stellen niet alle maatschappijen deze instrumenten ter beschikking aan hun beleggingsklanten.

Na de recente ontwikkelingen met de menselijke drama’s omwille van Covid-19, volgen er ook economische drama's en een hypernegatief sentiment op de beurs. Als je als belegger deze "verzekering" hebt ingebouwd in je portefeuille dan mag je je waarschijnlijk heel gelukkig prijzen. 

Hoe de bescherming inbouwen?

Het principe is eenvoudig? Zijn er schommelingen op de beurs, stijgen of dalen de waarden in jouw portefeuille buiten je gestelde grenzen, dan zal de maatschappij je fondsen overzetten naar een veiliger haven om de storm uit te zitten. De opgebouwde meerwaarden kan je zo beschermen tegen dalingen en je reserve zal worden overgezet naar een defensief fonds.

Wat is een winstbeschermer?

Je kan je eigen grenzen bepalen. Wil je je winst vastleggen op een niveau van 10, 20 of 30 procent? Dit is mogelijk als je het mechanisme van de winstbeschermer activeert. Zo ben je zeker dat je ongerealiseerde meerwaarden (niet verkocht betekent niet gerealiseerd!), niet verloren gaan door de daling van de onderliggende beschermde waarden. De fondsen worden overgedragen naar een defensief fonds om in dit product verder te renderen en dus op te renten.

Wat is een verliesbeperker?

Niemand maakt graag verlies, toch? Nochtans heb je op de beurs pas een verlies als je je verlies neemt, dus als je daadwerkelijk verkoopt. Maar door een mechanisme tegen grote dalingen in te bouwen, kan je je geïnvesteerd vermogen beschermen tegen grote (dag)verliezen. Net zoals bij de winstbeschermer zal bij de verliesbeperker de maatschappij de fondsen overzetten naar een defensief fonds als bepaalde grenzen worden doorbroken. De schalen, afhankelijk van het product, zijn de volgende: 5, 10, 20 of 30 procent.

Heeft de verliesbeperker haar werk moeten doen? Dan kan je zelf beslissen wat er met het getransfereerde kapitaal zal gebeuren dat in het defensief fonds zit. Je kiest voor een automatische herbelegging: de eenheden die werden overgedragen naar het doelfonds worden dan automatisch en maandelijks herbelegd in het gekozen basisfonds volgens de periodiciteit voorzien in je overeenkomst met de maatschappij. Anderzijds, kun je ervoor kiezen om op eigen initiatief terug te beleggen, zodat je zelf aan het stuur zit van jouw belegging. Uiteraard kan je adviseur je hierin ondersteunen, maar weet dat het onmogelijk is om de markt perfect te timen. Je kiest dus zelf wanneer je de waarden uit het defensief beleggingsfonds zal halen en terug te beleggen volgens jouw market-timing.

Je kan ook opteren voor een meer dynamische aanpak. Als je kiest voor een dynamische aanpassing, dan past het mechanisme zich aan de positieve evolutie van de belegging aan zodra het belegde kapitaal stijgt met het percentage voorzien in het contract. Als je kiest voor een verliesbeperker zonder dynamische aanpassing, dan treedt de verliesbeperker pas in werking als het in het contract voorziene aanvangsniveau van je belegging is bereikt, zelfs als de eenheidswaarde intussen sterk gestegen is. Dit beschermingsniveau blijft dan behouden tot je zelf beslist een hoger beschermingsniveau in te stellen. Deze optie is niet gratis…

Heb je vragen over bepaalde producten? Wil je graag eens spreken met een specialist in levensverzekeringen? Neem dan contact op met Het Financieel Huis. We brengen je graag in contact met een expert zodat je voor de juiste verzekering kiest met de opties die bij jou passen. We geven je graag meer informatie en helpen je bij de uitvoering van je investeringsplan in praktijk.

Gepost door: stijn