Een noodfonds opbouwen doe je zo

Home » Blog » Een noodfonds opbouwen doe je zo
01 jul 2020
Particulieren - Sparen

Een noodfonds opbouwen doe je zo

Een noodfonds is een spaarpot die je opzij zet om je in te dekken in geval van een financiële schok, zoals het verlies van je job of een onverwacht grote uitgave. Als je spaargeld hebt om op terug te vallen als je dat hard nodig hebt, dan kan dat voorkomen dat je geld moet lenen of gedwongen wordt om bepaalde financiële beslissingen te nemen. Hoeveel je nodig hebt en wat een 'noodgeval' is, hangt af van je situatie. Hier zijn enkele stappen om te beginnen.

Stap 1: Beslis hoeveel je nodig hebt.

Over het algemeen wordt aanbevolen dat een noodfonds gelijk is aan ongeveer drie maanden levensonderhoud. Dus als je maandelijkse uitgaven inclusief huur of hypotheek en alle andere uitgaven € 2300 zijn, dan moet je ernaar streven om ten minste € 6900 opzij te zetten. Het kan even duren om zo’n bedrag bij elkaar te sparen, maar zelfs een klein noodfonds is beter dan niets, dus laat je niet ontmoedigen.

 

Stap 2: Budgetteer je uitgaven.

Kijk terug naar je uitgaven van de afgelopen drie maanden om een idee te krijgen van hoeveel je uitgeeft. Stel dan een budget op om te zien hoeveel je elke maand opzij kunt leggen om in het noodfonds te steken.

 

Stap 3: Begin met sparen.

Hoelang duurt het voordat je, op basis van het bedrag dat je hebt besloten om regelmatig te sparen, het doel van je noodfonds bereikt? Het kan nuttig zijn om een streefdatum in gedachten te houden en ook kleine mijlpalen op te stellen, zodat je de vooruitgang kunt vieren. Het kan ook helpen om een aparte spaarrekening voor je noodfonds te creëren, zodat je niet in de verleiding komt om er gebruik van te maken. Bovendien kun je misschien wat rente verdienen om daarmee je spaargeld verder aan te vullen.

 

Stap 4: Duidelijke regels opstellen.

Of je nu een noodfonds opbouwt voor jezelf of samen met iemand anders, het is belangrijk om in het begin alles duidelijk vast te leggen. Wat is een noodgeval en wanneer kun je daarvoor het geld gebruiken dat in je noodfonds zit? Voorbeelden hiervan zijn het verlies van je job, medische kosten, reparaties aan je huis of je auto. Leg dit vast zodat je niet in de verleiding komt om het geld uit te geven aan een nieuwe outfit voor de bruiloft van een vriend of iets anders waar je later spijt van krijgt.

 

Stap 5: Evalueer je noodfonds en hou het in stand.

Als je je noodfonds moet gebruiken, zorg er dan voor dat je een plan maakt om het terug aan te vullen. Het is belangrijk om het niet in de loop van de tijd te laten verslappen. Het is ook de moeite waard om je noodfonds regelmatig te evalueren. Je uitgaven kunnen veranderen, dus wat een jaar geleden voldoende was voor drie maanden aan uitgaven was, is nu misschien niet meer voldoende.

 

Hoe goed sta jij ervoor nu we met zijn allen in het Coronatijdperk leven? Ben jij voorzien op een tegenslag? Maak zelf eens de berekening en ga na hoeveel geld je opzij moet houden op een spaarrekening waar je dagelijks aan kunt om noodgevallen op te kunnen vangen. Heb je vragen over hoe je buffers aan moet leggen voor jou en je gezin? Neem dan zeker contact op met de Financial Well-Being Academy voor meer informatie of duiding. We helpen je heel graag op weg.

Gepost door: stijn