Een pand gevonden, een inspectie laten uitvoeren?

Home » Blog » Een pand gevonden, een inspectie laten uitvoeren?
08 mrt 2023
Particulieren - Lenen

Een pand gevonden, een inspectie laten uitvoeren?

Als je een woning hebt gevonden die je graag wilt kopen, is het verstandig om een inspectie te laten uitvoeren.

Een inspectie kan je helpen om eventuele verborgen gebreken of problemen met het huis op te sporen, voordat je de aankoop doet. Dit kan je helpen om onaangename verrassingen en kosten in de toekomst te voorkomen.

In België kennen we het EPC verslag, maar dit zegt niet alles over een gebouw. Het is daarom aan te raden om samen met een aannemer, dakwerker of een andere specialist te gaan kijken en alvast een offerte te laten maken voor de noodzakelijke aanpassingen om het huis naar hedendaagse normen te brengen. Hierbij kan je denken aan energetische aanpassingen, maar ook aan de kwaliteit van leven en voldoende ruimte om jezelf en je gezin te ontplooien.

Een inspecteur controleert de veiligheid van de potentiële woning. Een thuisinspecteur richt zich vooral op de structuur, de constructie en de mechanische systemen van het huis en zal je op de hoogte stellen van noodzakelijke reparaties. De inspecteur evalueert onder andere het elektriciteitssysteem, de waterleiding en afvoer, de waterverwarmer, isolatie en ventilatie, de waterbron(nen) en -kwaliteit, de mogelijke aanwezigheid van ongedierte, de fundering, de deuren, de ramen, de plafonds, de muren, de vloeren en het dak. Zorg ervoor dat je een gekwalificeerde en ervaren inspecteur inhuurt.

Het is een goed idee om een inspectie te laten uitvoeren voordat je een schriftelijk aanbod doet. Een inspectieclausule kan ook worden opgenomen in het aanbod bij het onderhandelen over een woning. Een inspectieclausule geeft je de mogelijkheid om af te zien van de aankoop als er ernstige problemen worden gevonden of om de aankoopprijs opnieuw te onderhandelen als reparaties nodig zijn. Een inspectieclausule kan ook specificeren dat de verkoper het probleem moet oplossen voordat je het huis koopt.

Hoewel het niet verplicht is, is het een goed idee om aanwezig te zijn tijdens de inspectie. Na de inspectie kan de inspecteur vragen beantwoorden over het rapport en eventuele probleemgebieden. Dit is ook een kans om een objectieve mening te horen over het huis dat je wilt kopen en om algemene onderhoudsvragen te stellen.

Kortom, het laten uitvoeren van een inspectie kan je helpen om de staat van het huis te beoordelen en eventuele problemen op te sporen voordat je de aankoop doet. Dit kan je helpen om weloverwogen beslissingen te nemen en onaangename verrassingen in de toekomst te voorkomen.

 

Gepost door: admin