Febelfin heeft aangekondigd dat het vanaf maandag mogelijk is om snelle betalingen uit te voeren. Een priorbetaling die men volgende namen meegeeft, een flits- of instantbetaling. Een klassieke overschrijving neemt enkele dagen in beslag. Je geld staat niet direct van de ene rekening op de andere. Denk maar aan een betaling die je op vrijdag hebt gedaan maar pas op maandag wordt uitgevoerd.
Sinds maandag kan je geld overmaken van de ene bankrekening naar de andere binnen enkele seconden, een zogenaamde flits- of instantbetaling.
Zo ook in het weekend zal je betaling direct van de ene rekening op een andere staan, ook al is deze rekening geparkeerd bij een andere bank.
Banken hebben een grote investering gedaan om hun systeem aan te passen want op heden werden betalingen gedaan in bulk. Nu gaat men in een paar seconden moeten nagaan of alle parameters voldaan zijn om de overschrijving te kunnen uitvoeren, geen eenvoudige opdracht. De kostprijs is hoog, men heeft er jaren aan gewerkt, de uitrol werd meermaals uitgesteld door de hoge technische complexiteit.
Dit zal dus ook zijn gevolgen hebben voor de kosten die hiermee gepaard gaan.
Het is aan iedere bank om te beslissen hoe ze hiermee omgaan. Sommige banken hebben al aangegeven om de kosten door te rekenen aan hun klanten, andere instellingen zullen het “gratis” aanbieden in het kader van hun dienstverlening. Bij sommige is het gratis aspect enkel voor bepaalde type rekeningen of voor een specifieke doelgroep.
Deze banken hebben al aangegeven om het systeem de komende weken in te voeren.
Argenta, Bank Nagelmackers, Bank Van Breda, Bank Kremer, Belfius, BNP Paribas Fortis, CBC Banque, CPH Banque, Crelan, Europabank, Fintro, Hello Bank, ING België, KBC en VDK Bank. Andere banken zullen ongetwijfeld (moeten) volgen. Denken we maar aan AXA Bank of Bpost Bank die momenteel nog niet meedoen.
Op VTM konden we zien dat hun praktijktest uitwees dat het systeem nog niet degelijk werkte. Men zit dus nog in een testfase…
Als ontvanger van een flitsbetaling zal je nooit voor de kosten moeten opdraaien als deze zouden aangerekend worden.
Voor meer informatie, contacteer jouw financiële instellingen.