Crowdlending kan worden vergeleken met mezzanineschuld. Dankzij deze ingreep kunnen de financiële middelen verhoogd worden zonder aan het kapitaal te tornen.
Sommige ondernemers maken de keuze om nieuwe aandeelhouders te laten toetreden in het kapitaal om vers geld te hebben. Het probleem van deze techniek is dat het kapitaal verwaterd in de handen van de verschillende aandeelhouders. Er bestaan nochtans oplossingen om over vers geld te kunnen beschikken zonder het kapitaal te laten verwateren: gebruikmaken van de mezzanineschuld.
De mezzanine is een schuld die ondergeschikt is aan de terugbetaling van een senior bankschuld. De terugbetaling van de mezzanine is met andere woorden ondergeschikt aan de terugbetaling van de traditionele schuld. Daarom loopt de mezzanine over een langere termijn (6 tot 8 jaar) en benadert ze het quasi-eigen vermogen, waardoor ze in de balans tussen het kapitaal en de schuld terechtkomt.
Mezzaninelening, 'in fine'-lening en crowdlending
In de praktijk ligt de 'in fine’-lening dicht bij de mezzanineschuld, zowel wat de werking ervan als de toegepaste rentevoet betreft. Het grote verschil zit in de aflossingstermijn. Bij crowdlending zal de aflossingsperiode korter zijn, gaande van 4 tot 6 jaar.
Door te lenen via een crowdlendingplatform kan een bedrijf zich met andere woorden financieren zonder het kapitaal te moeten laten verwateren. En dit in omstandigheden die dicht aanleunen bij die van een mezzanineschuld. De participatieve lening, en dit in tegenstelling tot de mezzanine, biedt overigens een hefboom om klassieke bankkredieten af te sluiten.
Om deze redenen is de 'in fine'-lening verre van onbelangrijk in de wereld van de participatieve lening. De 'in fine'-lening is zelfs goed voor 20% van de dossiers die door Lookandfin, Belgische marktleider op het vlak van crowdlending, worden gestructureerd.
Voor meer informatie neem contact op met onze partner.