Goede spaarvoornemens voor 2018, of toch niet meer?

Home » Blog » Goede spaarvoornemens voor 2018, of toch niet meer?
14 apr 2018
Particulieren - Sparen

Goede spaarvoornemens voor 2018, of toch niet meer?

Welke goede voornemens had jij gepland voor 2018? Stond er toevallig ook iets bij rond meer "financieel bewust" gaan leven? Iets minder "gin tonics" gaan drinken op het strand en deze centen nuttiger gaan aanwenden? 

De tijd van goede voornemens is ondertussen weer ver achter ons, nu moet je ACTIE ondernemen en het effectief doen, mocht dit nog niet het geval zijn.

Als je jouw handelingen en gedragingen wil bijsturen, dan zal dat enkel lukken door je gewoontes te gaan aanpassen. Vraag is dus welke slechte gewoontes je wil gaan aanpakken in 2018, want een kleine verandering kan al een gigantische invloed kennen op je gezondheid, maar evenzeer op je financiële gezondheid of de mate waarin je financieel welzijn ervaart.

Stel je zou vanaf morgen die koffie van 2 euro tijdens de ochtend op weg naar het werk aan het tankstation kunnen laten voor wat het is, de rekensom inzake besparing is eenvoudig gemaakt. Maar wat als je dit blijft aanhouden gedurende jaren? Wat zou je dan opzij gezet hebben? Welke andere leuke zaken zou je in de plaats gedaan kunnen hebben? Een leuke reis met je partner is je misschien meer waard dan die koffie, alleen heb je er misschien nog niet bij stilgestaan? Want dat is vaak het geval en de reden waarom sommige mensen precies net altijd "meer" kunnen doen dan jij, ook al hebben ze hetzelfde loon of mogelijk zelf nog minder per maand om te spenderen. Velen kopen en consumeren zonder er nog of veel over na te denken, ben jij ook zo'n persoon, of af en toe? Het is aan jou om te kijken waar jij verbeteringen wil aanbrengen, aanpassingen die bijdragen aan je welzijn en je vermogen.

Kom je niet tot actie? Vraag dan raad, hulp en begeleiding aan een vriend, kennis of familielid om je te steunen bij het uitvoeren van je plan.

Heb je het niet in je om te sparen? Dan "verplicht" je jezelf best om deze stap te nemen.

Het allerbelangrijkse is weten waarom je spaart, je moet een duidelijk omschreven en gedefinieerd spaardoel opstellen om naartoe te kunnen leven.

Een automatische spaaropdracht van je zichtrekening naar je spaarboekje zou al een eerste stap in de goede richting kunnen zijn, mocht je vandaag nog niet "automatisch" of met vaste regelmaat sparen. In het begin van de maand betaal je eerst jezelf 10% van je loon en dan pas de rekeningen. Met jezelf betalen bedoelen we dus: sparen. Maar ook een spaarplan bij een verzekeringsmaatschappij is een goede oplossing als je wil sparen op middellange en lange termijn. De overheid moedigt dit ook aan bij sommige spaarproducten door het geven van een fiscaal voordeel indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

De beste manier om je te houden aan je voornemens en deze daadwerkelijk om te zetten in actie is deze kenbaar maken aan de wereld. Informeer je directe omgeving over je (spaar)plannen en misschien kan je hen al op de hoogte brengen dat ze je niet meer moeten uitnodigen voor (te) dure "uitstapjes". Je grenzen stellen en deze kenbaar maken, is noodzakelijk voor je spaarmindset.

Inflatie, we kennen het begrip ondertussen allemaal, maar we doen niets met onze kennis.

Het leven wordt ieder jaar duurder, het spaargeld op de spaarboekjes brengt quasi niets op en is onvoldoende om de stijgende kosten te dekken. We worden dus letterlijk ieder jaar armer. De reden waarom mensen zo halsstarrig vasthouden aan het klassieke spaarboekje is niet in een zin te omschrijven, maar de beschikbaarheid van het geld en de zekerheid dat het niet sterk kan dalen zijn de voornaamste redenen. Nochtans verliezen mensen ieder jaar geld, laat dit jaar op jaar zo doorgaan en halvering zal na verloop van tijd ook optreden.

In 2017 stond er een slordige 260 miljard euro op de spaarboekjes van de Belgische gezinnen. Nochtans geeft één op de vier gezinnen aan dat ze niet kunnen sparen. Als je niets hebt dan valt er ook niets uit te hollen door de inflatie, maar dit kan niet de juiste mindset zijn voor 2018. De vraag moet zijn: "Hoe kan ik in 2018 wel beginnen met sparen zoals de andere drievierde van de bevolking?". Waar zit het probleem? Een probleem aan de inkomstenzijde of aan de kostenzijde, je uitgavenpatroon?

Besparen om te sparen.

De meest eenvoudige manier om te kunnen sparen is alvast beginnen met besparen en het uitgespaarde bedrag opzijzetten voor een of meerdere spaardoelen.

Maak een overzicht van je kosten, want weet je wat je iedere maand uitgeeft? En aan wat? Deze oefening zal je inzicht geven, zal confronterend zijn als je een ruim uitgavepatroon hebt. Heb je deze zomer op menig beachbar in België de waarchijnlijk onnodig dure drank genuttigd of zijn er andere "uitspattingen" die je kan herinneren die eigenlijk niet nodig waren. 

Stel jezelf de vraag: Draagt het consumeren van het product of de dienst bij aan mijn welzijn? Is het in lijn met wat je wil bereiken in het leven en is het ook in lijn met wie je bent, waar je voor staat? Al te vaak doen mensen dingen om erbij te horen of omdat anderen dit ook doen. Besparen op zaken die niet in lijn liggen met jouw verhaal is een absolute winner! Directe welzijnsverhoging en een verbetering van je financiële toestand. Weet dat kleine inspanningen grote positieve gevolgen kunnen hebben.

Het Financieel Huis lanceerde ook een eigen voordeelplatform voor onze klanten en deze van onze partners. Zo krijg je een direct mooie kortingen bij vele aangesloten handelaars en nationale winkelketens. Meer informatie over het voordeelplatform en hoe je aan een account geraakt, kan je altijd vragen aan ons. Neem gewoon even contact op met ons. Heb je reeds een unieke inlogcode? Dan kan je hier inloggen.

 

Volgende producten kunnen een oplossing bieden, indien ze aansluiten bij jouw spaar- en beleggingsprofiel en spaarcapacitiet:

  • Spaarboekje: Mensen met een normaal roerend vermogen betalen geen roerende voorheffing op hun spaargeld dat op hun (gereglementeerd) spaarboekjes geparkeerd staat. Bovendien is het direct beschikbaar.
  • Termijnrekening: Misschien kan je een hogere rentevergoeding bekomen door je geld vast te zetten voor een bepaalde periode. Beschikbaarheid VS Rendement.
  • Pensioensparen: Ieder jaar mag je een bedrag sparen tot maximaal 1234 euro. Op het gespaarde bedrag ontvangt je een belastingvermindering van 25%, resp 30%. 
  • Lange Termijnsparen: Heb je geen woonkrediet of je "korf" is nog niet gevuld, dan kan je fiscaal aangemoedigd sparen op lange termijn. 
  • Vrij sparen zonder fiscaal voordeel (of nadeel): Door met vaste regelmaat te sparen, zal je meestal een beter rendement behalen. Bovendien is het een stimulans om het ook effectief te doen.
  • Sparen voor je kinderen of kleinkinderen: Kies voor zekerheid, de zekerheid dat je kinderen niets te kort zal komen bij het aanvatten van hun studies of in het geval jij of je partner zouden overlijden.
  • Een pakket aandelen kopen van je werkgever: Sommige werkgevers maken het mogelijk om aandelen aan te schaffen als werknemer. De combinatie met pensioensparen is niet mogelijk.
  • Beleggen: Je spaarde wat centen bij elkaar, dan wil je dit geld ook voor jou laten werken, toch? Er zijn honderduizenden verschillende opties en verkeerde keuzes die gemaakt kunnen worden. De boodschap is heel eenvoudig, laat je onafhankelijk adviseren.
  • Investeren in vastgoed: Mogelijk kan je wel de overwaarde op de huis of je groepsverzekering gebruiken om een klein opbrengstpandje te kopen in combinatie met een woonkrediet.
  • De terugbetaling van leningen, kredieten of schulden: Er is vaak geen betere belegging dan de terugbetaling van je schulden. Het rendement dat je hebt staat gelijk met het rendement dat je betaalt aan de geldschieter. Let wel op met je fiscaal voordeel.

We geven de volgende tips nog mee:

  • Zet spaardoelen uit: Verandering en actie kan maar optreden en langdurig zijn als je spaardoelen hebt. Een reden om te sparen. Bovendien moet je bij de uitwerking van je plan ook weten wanneer je de doelen die je stelde wil behalen, welke bedragen er tegenover staan, hoe lang je zal moeten sparen en dan ook nog het geschikte product of meerdere producten kiezen die je zal gebruiken om je doel te kunnen behalen. Zo zal je voor een reis geen spaarplan afluiten in het kader van een pensioenspaarcontract, maar eerder je spaarboekje voor gebruiken. Het kan nuttig zijn om meerdere spaarboekjes te hebben, een voor ieder (groot) spaardoel.

  • Vergelijk, maar vergelijk correct: Kies de juiste adviseurs, de juiste producten en de beste maatschappijen. Dat doe je door geïnformeerd te werk te gaan en niet lichtgelovig te zijn. Wees wel correct bij het maken van je vergelijking. Als je denkt dat je bij een online speler beter af bent omdat je daar het allergoedkoopste product kan vinden, en wil je hiervoor gaan dan moet je dit doen. Maar vergeet ook niet bij het maken van je vergelijking wat de toegevoegde waarde is van een professionele adviseur die op regelmatige basis jou zal adviseren en bijstaan op de momenten dat het belangrijk is voor jou. Dat je op die moment kan rekenen en terugvallen op de kennis, expertise en dadkracht van je adviseur, bemiddelaar, makelaar of financieel tussenpersoon. Bovendien, maak gerust de vergelijking. Een makelaar zoekt de beste oplossing voor zijn klant, hij heeft niets meer te winnen bij de maatschappij x of y.

  • Inleg: De inleg speelt ook een belangrijke rol bij de keuze voor een goed spaarplan voor jezelf, je gezin of je kind(eren) of kleinkinderen. Gaat het om een eenmalige inleg of gaat het om een periodieke inleg. Bij een periodieke vaste inleg of storting (meestal maandelijks) zal je maandelijks eenzelfde bedrag besteden aan een bepaald financieel product of een korf ervan. Let bij deze vorm wel op dat je niet teveel spaart wat je mogelijk in de (nabije) toekomst niet zou kunnen aanhouden. De voordelen om periodiek te sparen zouden dan helemaal wegvallen, een tijdelijke daling van de aangekochte waarde zou zo niet meegenomen worden. Maar ook bij een eenmalige inleg, gecombineerd

  • Beschikbaarheid spaargeldWilt u dat uw kind vrij over het geld kunt beschikken of wilt u er zelf nog iets over te zeggen hebben. Dit is deels natuurlijk weer afhankelijk van je spaardoel en de mate van zelfstandigheid van je kind(eren). Misschien wil je dat het spaargeld minimaal een bepaalde tijd vaststaat en dat je kind of (klein)kinderen pas na die datum vrij over dit bedrag en de verworven rente kunnen beschikken.

  • De hoogste spaarrente: Ik wil het hoogste rendement behalen! Wat mensen te vaak vergeten dat rendement en risico hand in hand gaan. Je kan niet verwachten om de inflatie te verslaan bij de huidige rentestand door gewoon te sparen op een spaarboekje. Je zal altijd een opoffering moeten maken tussen de zekerheid die je hebt, de makkelijke opvraagbaarheid of verkoopbaarheid, en het rendement dat je wil behalen. Waarom aandelen gemiddeld op lange termijn een veel hoger rendement behalen is omdat men een risicopremie moet geven aan de investeerders, waarom zouden ze anders niet gewoon investeren in staatsobligaties van solide landen? Kies je voor een hoger rendement, dan krijg je er de bijhorende risico's gratis bij. Investeer enkel en alleen binnen het spaar- en beleggingsprofiel dat bij jouw past. 

Wil je een afspraak maken met een erkend verzekeringsmakelaar, de meest aangewezen persoon om je bij te staan bij de uitvoering van je spaarplannen op middellange en lange termijn?

Maak dan een afspraak met een van de aangesloten specialisten aan het kennisnetwerk van Het Financieel Huis. Via deze zoekmotor kan je eenvoudig een partner terugvinden. Is er nog niemand actief in je regio, aarzel dan niet om contact op te nemen met heft hoofdkantoor van Het Financieel Huis.

Heb je een vermogen bij elkaar gespaard of verworven dat iets substantiëler is en je zou spaar- en beleggingsadvies wensen

Neem dan contact op met een makelaar in bank- en beleggingsdiensten voor een eerlijk en correct advies op maat. Er zijn niet veel organisaties in België die deze erkenning/licentie hebben verkregen van het FSMA, waardoor het beroep bij het grote publiek nog steeds onbekend is. Een van de meest gekende en gerenomeerde bedrijven is Active Capital. Neem contact op met Stijn Derynck - Wealth Manager & Financial Advisor. Active Capital Office Lier voor meer informatie. Je kan de contactgegevens terugvinden via Het Financieel Huis Lier en tevens hier een afspraak maken. 

Gepost door: stijn