Tijdelijke werkloosheid (door overmacht), je job verliezen, op de ziekenkas komen te staan, plots een grote onvoorziene uitgave,... allemaal scenario's die niet zo moeilijk weg te denken zijn in de huidige maatschappij, in het huidige en toekomstige economische klimaat dat ons nog te wachten staat. Mogelijk zit je vandaag reeds in een van deze situaties en ervaar je nu al dat het financieel toch een stuk moeilijker is. Ook al krijg je nog een vervangingsinkomen en hier een daar nog aanvullende "voordelen" ingevolge wat er vandaag allemaal speelt in ons land en in heel de wereld.
Tijdelijke werkloosheid (door overmacht), je job verliezen, op de ziekenkas komen te staan of plots een grote onverwachte uitgave aan een kapotte auto, allemaal scenario's die je zomaar kunnen overkomen in onze huidige maatschappij. Niet alleen in een crisistijd zoals we die nu meemaken met Covid-19, maar ook in het toekomstige economische klimaat dat ons te wachten staat. Mogelijk zit je vandaag reeds in een van deze situaties en ervaar je nu al dat het financieel toch een stuk moeilijker is. Ook al krijg je nog een vervangingsinkomen en hier en daar nog aanvullende "voordelen" ingevolge wat er vandaag allemaal speelt in ons land en in heel de wereld.
Het is misschien makkelijk om zeggen, maar het hebben van voldoende financiële reserves is essentieel om periodes van daling van inkomsten of stijging van kosten te kunnen opvangen. Het aanleggen van een financiële buffer op het moment dat je er nood aan hebt is quasi onbegonnen werk, dus het is essentieel om je voor te bereiden op slechte dagen. Sparen in goede dagen, voor de slechtere dagen die mogelijk komen. Noodsituaties ontstaan nu eenmaal altijd op de slechtst denkbare momenten in je leven en dat is precies waarom iedereen een noodfonds nodig heeft.
Als je alleenstaande bent is je persoonlijk buffer makkelijker te bepalen en op te bouwen dan bijvoorbeeld voor een gezin met 3 kinderen. De vuistregel is dat je minimaal 3 maanden nettoloon als buffer op je rekening zou moeten hebben staan. Als zelfstandige zouden we dit liefst op 6 maanden zien, omdat het risico op inkomensverlies groter is en ook nog eens sneller kan plaatsvinden. Je persoonlijke buffer is dus noodzakelijk. Als je nog 60% van je loon krijgt, dan kan je enkele maanden deze buffer gebruiken om het verlies aan inkomsten gedurende die periode op te vangen.
Als je een gezinsbuffer wil opbouwen, dan hangt dat af van jullie gezamenlijke levensstandaard, de samenstelling van jullie gezin en bijvoorbeeld ook van jullie woonsituatie: als je in een huurhuis woont, dan heb je typisch minder buffer nodig dan als je een koopwoning hebt. Het risico op onverwachte uitgaven aan reparaties - denk bijvoorbeeld aan een lekkend dak - is nu eenmaal voor eigen rekening als je een eigen huis hebt. Naast de gezinsbuffer is het een goed idee om ook een persoonlijk buffer aan te leggen om eventueel inkomensverlies op te vangen en het gezinsbudget niet in problemen te brengen.
Je ijzeren buffer is een spaarreserve voor als het even tegenzit en zet je bij voorkeur op een spaarrekening waar je niet direct toegang toe hebt. Deze is best niet gekoppeld aan je zichtrekening waarmee je je dagelijkse en maandelijkse uitgaven doet. Op deze manier kom je minder snel in de verleiding om aan deze buffer te komen.
Aanvullend probeer je ook een buffer aan te leggen voor tegenslagen, dit noemen we je onvoorziene uitgaven buffer. Denk maar aan een extra reserve voor de wasmachine die stuk gaat, een hoge afrekening van water of energie, enzovoorts. Zo kan naast "buffers" ook spaarpotjes aanleggen, een spaarpotje voor een nieuwe wasmachine of droogkast, of een spaarpotje voor volgende wagen...
Hoe goed sta jij ervoor? Heb jij een ijzeren buffer? Ben jij voorzien op een financiële tegenslag? Maak zelf eens de berekening en ga na hoeveel geld je opzij moet houden op een spaarrekening waar je dagelijks aan kunt om noodgevallen op te vangen. Heb je vragen over hoe je buffers aan moet leggen voor jou en je gezin? Neem dan zeker contact om met ons of bezoek even de website van de Financial Well-Being Academy voor meer informatie en duiding. We helpen je heel graag op weg.