Hoe beslis ik over welke investeringen ik doe of niet doe?

Home » Blog » Hoe beslis ik over welke investeringen ik doe of niet doe?
18 feb 2017
Particulieren - Investeren

Hoe beslis ik over welke investeringen ik doe of niet doe?

Investeren of beleggen, het kan een taak zijn die u niet op u wil nemen, mede omdat u er misschien totaal geen voeling mee heeft en er al helemaal geen tijd in wil investeren. Want dat is investeren, tijd en geld vrijmaken om een rendement te behalen. De tijd om de beste oplossingen te vinden en ze op te volgen. Het kapitaal om geldstromen op gang te brengen en meerwaarde te kunnen realiseren. Dus hoe beslist u dan wat te kopen en wat te doen? Hulp inroepen?

  

Weet u welke producten u wil kopen? U bent op de hoogte van de markt?

Een adviseur is er niet om u per direct producten aan te raden. Dat is de laatste stap in het traject dat gevolgd wordt door de opvolging van uw investeringen. In de eerste plaats is hij er voor u om u te leren wat beleggen en investeren is. Wat de mogelijkheden zijn, en welke passend zijn voor de consument die interesse heeft om te investeren.

Door de juiste vragen te stellen, geeft hij inzicht in uw situatie. U zal merken dat investeren niet zo ingewikkeld is als u kiest voor transparante en courante producten binnen een afgebakend plan.

De meeste investeerders hebben een getal, een rendement in hun hoofd dat ze graag zouden hebben op uw geïnvesteerd bedrag. De return on investement die nagestreefd wordt, moet afgetoest worden aan het investerings- of beleggersprofiel. Mogelijk is het helemaal niet raadzaam om hoge rendementen na te streven gegeven uw profiel. Mogelijk heeft u een verkeerde perceptie op wat realistisch is inzake rendement vs risico in het huidige marktklimaat. Een klimaat dat gedomineerd wordt door lage rentestanden.

  

Bent u van plan om aandelen, fondsen of afgeleide producten te kopen? 

Neem dan zeker een kijkje op volgende websites om u verder te informeren bij uw beslissingen. Morningstar, Beursduivel, BinckBank, Keytrade, Lynx, Fortuneo en nog vele andere websites, helpen investeerders hun aankopen te doen en ondersteunen hen met een schat aan gratis informatie (indien u een rekening heeft). Lees de prospectus, de algemene voorwaarden, de financiële infofiches en andere documenten om u te informeren alvorens te investeren. Indien u vragen heeft of zaken niet geheel duidelijk zijn, vraag dan om meer informatie aan uw adviseur.

  


Waar naartoe als u wil investeren of beleggen?

Alvorens u beleggingen of investeringsvastgoed koopt, controleert u best de adviseur/aanbieder van de producten bij de desbetreffende controle-organisatie (FSMA/BIV), dit geeft alvast zekerheid dat de aanbieder van de producten erkend, gecontroleerd en verzekerd is voor zijn handelingen in het kader van zijn beroepsactiviteit.

Kiest u voor een financieel product of een investering in vastgoed? 

Financieel advies, producten  en diensten worden aangeboden door:

Onafhankelijk Bank- en Beleggingsmakelaar

Onafhankelijk verzekeringsmakelaar

Vermogensbeheerder

Bank

Online aanbieder / broker

Direct - Rechtstreeks bij de maatschappij

  

Investeren in vastoed (geen fondsen, certificaten, aandelen,..) doet u best samen met een:

Vastgoedmakelaar: specialisatie opbrengstpanden

Vastgoedbemiddelaar - Buyers' Agent

Projectontwikkelaar

 

  

Krijg inzicht in de kosten van iedere investering. 

  • Instapkosten
  • Beheerskosten
  • Taks en belastingen
  • Adviesvergoedingen
  

Zoek meer informatie op, informeer uzelf over de verschillende mogelijkheden.

Wees wantrouwig als een investering te goed klinkt om waar te zijn. Vaak is dat ook het geval. Door eenvoudig de naam van het product in te geven in Google komt u vaak al veel te weten als er iets aan de hand is met product, de maatschappij of de aanbieders van deze producten of diensten. Vraag raad aan een externe partner die geen commercieel voordeel heeft bij het gegeven advies.

  

  
Gepost door: stijn