Hoe bewaak je je persoonlijke financiën in deze tijden?

Home » Blog » Hoe bewaak je je persoonlijke financiën in deze tijden?
21 jul 2020
Coaching

Hoe bewaak je je persoonlijke financiën in deze tijden?

Een van de eerste stappen in het effectief beheren van je geld is het begrijpen van de manier waarop je je geld uitgeeft. Dit kan je helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je budget, maar ook om eventuele schulden af te betalen en sneller een spaarpotje op te kunnen bouwen.

Categorisering van je uitgaven is de sleutel. De uitgaven kunnen in een van de volgende twee categorieën worden ingedeeld:

  • noden: huur, hypotheek en andere schuldaflossingen, voedsel, energie, enz.
  • wensen: uit eten gaan, reizen, nieuwe kleren, enz.

Bij het nemen van beslissingen over je uitgaven is het een goed idee om dit onderscheid in gedachten te houden. Voorrang geven aan je noden boven je wensen kan een manier zijn om te beginnen met het terugdringen van je uitgaven. 

Het kan ook nuttig zijn om je uitgaven wat meer te beperken. Het is aan jou om te bepalen hoe je je uitgaven indeelt, maar hier zijn alvast wat ideeën:

  • voedsel
  • huur/hypotheek
  • vervoer
  • uitgaan & vertier
  • fitness
  • kinderopvang
  • reizen
  • winkelen

 

“Bekijk, begroot en beheers je uitgaven.”

Als je terugkijkt naar je bankafschriften van de afgelopen drie maanden, dan kan je het totaalbedrag dat je in elk van de categorieën hebt uitgegeven, bekijken. Je kan dit bedrag vervolgens delen door drie om een idee te krijgen van hoeveel je gemiddeld per maand in elke categorie uitgeeft.

Probeer rekening te houden met eventuele onregelmatige kosten die zich niet binnen die drie maanden hebben voorgedaan, zoals bijvoorbeeld de autobelasting of je autoverzekering. Deel deze jaarlijkse kosten op in maandelijkse bedragen en neem ze mee in de categorie waaronder ze vallen. 

 

“Overweeg waar je wijzigingen kan aanbrengen.”

Kan je je vinden in deze gemiddelde bedragen? Besteed je te veel aan het weekend en moet je doordeweeks krabben om rond te komen? Zou je meer kunnen besparen als je op bepaalde gebieden bezuinigt?

Misschien vind je het makkelijker om op het ene te bezuinigen dan op het andere. Zo zal het waarschijnlijk gemakkelijker zijn om minder in de supermarkt uit te geven dan om je huur of hypotheek te verlagen. Maar dat betekent niet dat je geen plannen kan maken om sommige van je grotere kosten op termijn te verlagen als je dat nodig vindt. Het maken van plannen betekent vaak een eerste stap in de goede richting. Het zal je verbazen hoe het hebben van een doel kan doorwerken in je acties en hoe je uiteindelijk veranderingen kan realiseren die je misschien niet voor mogelijk had gehouden. 

 

“Bouw je spaarbuffers op.”

Het is essentieel is om een spaarreserve op te bouwen en daarvoor open je best een spaarrekening waar je niet direct toegang toe hebt. Dus niet gekoppeld aan je zichtrekening waarmee je je dagelijkse en maandelijkse uitgaven doet. We noemen deze spaarrekening de “ijzeren buffer”. Aanvullend probeer je ook een buffer aan te leggen voor “tegenslagen”. Veel mensen leggen ook een buffer aan voor uitgaven die bijvoorbeeld om de drie maanden of om het jaar komen, deze spaarbuffer vullen ze dan aan vanuit het huishoudbudget. Daarnaast kun je ook nog een persoonlijke spaarbuffer aanleggen. 

Als je je noden en wensen van elkaar kunt onderscheiden, je uitgaven onder controle kunt houden en je spaarbuffers opbouwt om rekening te houden met mogelijke tegenslagen, dan bewaak je je persoonlijke financiën op een goede manier. Dat is de eerste stap op weg naar financieel welzijn. 

 

Wil je meer uitleg? Volg dan ons traject: de weg naar financial wellness”. Klik op deze link en vind de informatie die je zoekt bij onze Financial Well-Being Academy. Het doel van financiële educatie is financieel welzijn. Bouw samen met ons aan jouw vermogen en financieel zelfvertrouwen.

Wij bekijken je Financial Well-Being vanuit een totaalperspectief. Heb je interesse in onze aanpak? Neem dan contact op met Het Financieel Huis via dit contactformulier of via e-mail: info@hetfinancieelhuis.be. 

Gepost door: janvandiest