Hoe gaan jouw werknemers omgaan en reageren op financiële stress?

Home » Blog » Hoe gaan jouw werknemers omgaan en reageren op financiële stress?
06 jul 2020
Zelfstandigen en KMO - Ondernemersbegeleiding

Hoe gaan jouw werknemers omgaan en reageren op financiële stress?

Het corona virus veroorzaakt financiële stress bij veel mensen en hun gezin. Heb jij mensen die voor jouw bedrijf werken? Heb je mensen in loondienst of heb je een aantal freelancers die (grotendeels) voor jou aan het werk zijn (of waren)? Hoe reageren ze op de mogelijke economische terugval en bijgevolg ook de gevolgen op hun persoonlijke financiële situatie? Hebben ze (terecht) de schrik te pakken dat hun job misschien niet meer zo zeker is? Vrezen ze minder te kunnen werken en bijgevolg ook minder te verdienen? En hoe is het gesteld met jouw mate van financieel welbehagen?

Ondertussen zijn er wereldwijd 8.796.469 geregistreerde besmettingen en 464.294 mensen lieten ondertussen het leven (peildatum 21/06/2020). De lockdown maatregelen worden teruggedraaid, maar nog steeds is voor bijna de helft van de bevolking geen sprake van een “normaal economisch leven”. 

Bedrijven die na de lockdown heropenen hebben reeds vele maatregelen en voorzieningen getroffen om op een veilige manier terug deel te nemen aan het economisch leven. Werknemers steken ook allemaal een extra tandje bij om in deze onzekere tijden het bedrijf klaar te stomen voor de heropstart. Velen hebben echter vragen waar ook het bedrijf waarvoor ze werken geen (direct en duidelijk) antwoord op kan geven. Verminderde omzetten en minder klanten vormen vaak een groot probleem.

Maar hebben werknemers jobzekerheid? Gaat hun loon beduidend lager uitvallen? Denk maar aan mensen die een bescheiden vast loon hebben en deels vergoed worden op basis van hun prestaties, die van het team of de vestiging waar ze werken. Geen klanten, geen verkopen resulteert in het wegvallen van een variabel loon.  Wat is of zal de impact zijn op de inkomsten? Is je arbeidsinkomen dan nog voldoende om de levensnoden te dekken? Kunnen de vaste kosten nog betaald worden? 

Werknemers, vooral in sectoren als de horeca, de detailhandel, de gezondheidszorg en de voedselvoorziening, zijn bang voor wat er zal gebeuren als ze besmet raken met het coronavirus. Zonder de mogelijkheid om op afstand te werken, maken ze zich zorgen over het verlies van loon of hun baan terwijl ze in quarantaine zitten. In het algemeen is er een toename van financiële stress door de financiële gevolgen die een besmetting met het coronavirus met zich meebrengt. Een recente studie in de VS toonde aan dat veel mensen momenteel al leven van loon naar loon. De cijfers zullen verschillend zijn in Europa, maar waarschijnlijk niet zo verschillend. Dit is geen goed nieuws. 

 

Waarom hebben mensen geen spaarbuffers?

Het tekort aan spaargeld kan vele oorzaken kennen en daarom kan je niet gewoon zeggen: “die mensen hadden maar in goede dagen maar een potje moeten sparen voor de moeilijke dagen die we nu meemaken”. En ja! Dit is zeker waar en haalbaar voor veel mensen, maar niet voor iedereen. Eén ding is duidelijk: het coronavirus verhoogt de financiële stress die werknemers elke dag ervaren, wat de productiviteit en de mate van betrokkenheid van werknemers bij hun bedrijf nog verder kan schaden.

Wil je hier graag eens over spreken? Ben je werkgever en wil je meer te weten komen wat “Employee Financial Well-Being”, de methodiek en de oplossingen kunnen betekenen voor jouw bedrijf en je werknemers? Heb je zelf als eens nagedacht over het financieel welzijn van jou en je gezin? Een financieel gezonde ondernemer is een betere ondernemer, toch? Als je weet dat je zaken geregeld zijn, dan kan je meer focus leggen op wat je moet doen: ondernemen. Je persoonlijke financiën en mindset in orde of balans brengen met een groei mindset kan je onderneming alleen maar ten goede komen.

 

Kies dus voor oplossingen in het kader van financieel welzijn en financiële gezondheid voor jezelf en je werknemers. Klik hier om contact op te nemen met ons. We luisteren graag naar jouw verhaal en bekijken meteen wat we voor elkaar kunnen betekenen. Of stuur ons eenvoudig een bericht via info@fwba.be. We behandelen ieder bericht in vertrouwen en brengen je rechtstreeks in contact met iemand die een antwoord of advies kan geven op jouw vragen.

Gepost door: stijn