Hoe groepeer je je inkomsten en uitgaven?

Home » Blog » Hoe groepeer je je inkomsten en uitgaven?
17 dec 2020
Financial Well-Being

Hoe groepeer je je inkomsten en uitgaven?

De klassieker is: “hoe meer je verdient, hoe meer je uitgeeft”. Een van de eerste stappen in het effectief beheren van je geld is het begrijpen van de manier waarop je geld binnenkomt en hoe je het weer uitgeeft. Dit kan je helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je budget, maar ook om eventuele schulden af te betalen en een spaarpotje op te bouwen.

 

Categorisering van je inkomsten en uitgaven is de sleutel

De inkomsten verdelen we typisch in de volgende 4 categorieën:

1.     Beroepsinkomsten: loon, 13e maand, vakantiegeld, vergoedingen, bonussen, pensioen, etc.

2.     Roerende inkomsten: interesten, dividenden, auteursrechten, verkoop 2e handsspullen, etc.

3.     Onroerende inkomsten: huurinkomsten, verkoop eigen woning, airbnb-inkomsten, etc.

4.     Diverse inkomsten: onderhoudsgeld, schenking, erfenis, lottowinst, kindergeld, alimentatie, etc.

 

De lijst van uitgaven zal normaal gezien een stuk langer zijn dan die van de inkomsten. Dat maakt het belang van groeperen groter. De uitdaging is om je categorieën zo goed mogelijk te kiezen. Je kunt daarbij ofwel hoofd en subcategorieën onderscheiden: Bijvoorbeeld ‘huisvesting’ als hoofdcategorie en die dan weer onderverdelen in ‘huur’, ‘internet’, ‘telefoon’, TV’, ‘elektriciteit’, ‘gas’, ‘water’ en ‘overige’. Ofwel ineens eindcategorieën kiezen door deze zo goed mogelijk te definiëren. Het is aan jou om te bepalen hoe je je uitgaven indeelt, maar hier zijn alvast wat mogelijke categorieën:

Voeding & drank (niet-alcoholisch); huur/hypotheek; energie & water; financiële diensten & verzekeringen; transport & vervoermiddelen; communicatie & TV; kleding & schoeisel; meubels & huishoudapparaten; cultuur, onderwijs & vrije tijd; gezondheid; horeca; alcohol & tabak; kinderopvang; reizen; winkelen; leningen; belastingen; huisdieren; persoonlijke verzorging; sparen & beleggen; giften; cadeaus; diverse kosten.

 

Bekijk, begroot en beheers je uitgaven

Als je terugkijkt naar je bankafschriften van de afgelopen 3 maanden, dan bereken je het totaalbedrag dat je in elk van de categorieën hebt uitgegeven. Je kan dit bedrag vervolgens delen door 3 om een idee te krijgen van hoeveel je gemiddeld per maand in elke categorie uitgeeft. Hou daarbij ook rekening met eventuele onregelmatige kosten, zoals bijvoorbeeld belastingen of je autoverzekering. Deel deze jaarlijkse kosten op in maandelijkse bedragen en neem ze mee in de categorie waaronder ze vallen. De volgende stap is om te begroten hoeveel geld je in de komende maand denkt uit te geven in elk van de categorieën. Vergeet daarbij zeker niet om ook je spaardoelen mee te nemen in je budget. Zolang je meer inkomsten dan uitgaven hebt, zit je goed. Als je uitgaven groter zijn dan je inkomsten dan heb je een tekort. Dan is het zaak om je uitgaven te beheersen. Meer daarover in onze volgende blog posts.

Het is een goed idee om regelmatig over je inkomsten en uitgaven na te denken en orde op zaken te stellen als dat nodig is.  Wil je graag eens praten met een expert op het gebied van budgetteren? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Budgetcoaches, het opleidingscentrum van Het Financieel Huis voor mensen die willen bouwen aan hun vaardigheden om beter met hun geld om te gaan.

Wil je liever ineens gaan werken aan je financieel zelfvertrouwen en je financieel welzijn? Neem dan contact op met de Financial Well-Being Academy. Zo zal je je spaardoelen sneller behalen en je dromen en projecten kunnen realiseren.

Gepost door: janvandiest