Iedereen heeft wel eens dat rotgevoel ervaren als er iets gebeurt waarvan je weet dat het je veel geld gaat kosten en dat je er totaal niet op voorbereid bent. Dat kan een medisch noodgeval zijn, een grote rekening of schade aan iets waardevols dat niet door de verzekering wordt gedekt.
Wat het ook is, er zijn enkele stappen die je kunnen helpen om het probleem financieel aan te pakken:
1. Begin er meteen aan
Als er iets ergs gebeurt, kan het verleidelijk zijn om je ervoor af te sluiten en het zo lang mogelijk te negeren. Maar hoe eerder je aan de slag gaat, hoe eerder je weer uit de schulden bent. Snel handelen kan helpen voorkomen dat de zaken eerst verslechteren voordat ze beter worden.
Een van de eerste stappen die je misschien kunt nemen is controleren of de verzekeringen die je hebt, je kosten kunnen dekken.
2. Evalueer je opties
Heb je spaargeld, een noodfonds of een kredietfaciliteit waarop je kunt terugvallen? Als dat zo is, kan het nu tijd zijn om die te gebruiken.
Zo niet, kan je dan hulp krijgen? Als het een grote rekening is, kan er een regeling worden getroffen met je leverancier, of als het bijvoorbeeld een grote medische kostenpost is, kan het de moeite waard zijn om met je familie te praten om te zien of er iemand is die je uit de brand kan helpen.
Een andere optie is een regeling voor een debetstand, creditcard of persoonlijke lening die je tijdelijk kan helpen om de kosten te dekken. Deze zullen echter gepaard gaan met een rentepercentage en mogelijke kosten. Als je kijkt naar een lening, neem dan even de tijd om een aflossingsplan op te stellen, zodat je precies weet hoeveel je moet terugbetalen en wanneer je klaar bent met de aflossingen. Voordat je een beslissing neemt over het lenen, moet je je bewust zijn van alle mogelijke kosten en risico's.
3. Maak een plan
Als je eenmaal hebt besloten hoe je de kosten aanpakt, stel dan een actieplan op met de verschillende stappen die je moet doorlopen.
Als je je spaargeld gebruikt, kan dit de planning zijn hoe je je spaargeld terugkrijgt op het niveau dat je had bereikt voor de financiële tegenvaller plaatsvond. Als je geld leent of de kosten in de loop van de tijd terugbetaalt, wordt dit je aflossingsplan.
4. Praat erover
Iedereen is anders, maar het kan nuttig zijn om met iemand te praten over de kosten. Het kan een partner, familie of een vriend zijn, zolang het maar iemand is die je vertrouwt.
Als je erover praat, kan dat helpen om je gerust te stellen en je meer bewust te maken van wat je gaat doen. Als je je op je gemak voelt, deel dan je plan met hen en vraag hen om af en toe samen met jou te controleren dat je op de goede weg bent.
Als je schulden hebt, dan is het in eerste instantie belangrijk om te weten welke schulden je hebt en hoe groot ze zijn. Zo kun je zien waar je probleem ligt en wat je eraan kunt doen. Daarom kan een overzicht van je inkomsten en uitgaven een grote hulp zijn als je je schulden wil onderzoeken. Met een budgetplan kun je inkomsten en uitgaven proberen te plannen over een langere periode en kun je zo ook de afbetaling van je schulden proberen te regelen. Met de website van budgetplanner.be kun je makkelijk een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven. Wie advies en begeleiding nodig heeft rond budgetproblemen kan terecht bij een OCMW of een CAW. Op de website eerstehulpbijschulden.be vind je een erkende instelling voor schuldbemiddeling in jouw buurt. Je vindt er ook meer informatie over omgaan met schulden. (Bron: https://www.vlaanderen.be/hulp-zoeken-bij-financiele-problemen)
Je kunt natuurlijk ook een financial well-being coach onder de arm nemen om je hierbij te helpen. Enkele van onze coaches zijn zelfs speciaal opgeleid als budgetcoach. Klik hier om contact op te nemen met de coaches van de Financial Well-Being Academy. Of neem vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers via deze link. We behandelen ieder bericht in vertrouwen en brengen je rechtstreeks in contact met iemand die een antwoord of advies kan geven op jouw vragen.