Hoe stap je uit een dramapatroon?

Home » Blog » Hoe stap je uit een dramapatroon?
02 dec 2019
Coaching

Hoe stap je uit een dramapatroon?

Je komt op het werk regelmatig een dramapatroon tegen.

Denk bijvoorbeeld aan een slechtnieuwsgesprek over ontslag, een vergadering waarin je je mening moet geven over een toekomstig project of een meningsverschil tussen collega’s.

Bv. Je baas beslist dat er bezuinigd moet worden en moet jou laten gaan. De reden is dat je te duur bent voor het bedrijf.

Op dat ogenblik is het belangrijk om de situatie even te bekijken vanop afstand, zoals een toeschouwer die naar een toneelstuk kijkt. Wat is jouw situatie? Wat is de situatie van de ander(en)? Wat wil jij (en hij) bereiken?

Bv. Jij had gehoopt op een promotie of een nieuw, spannend project. Je baas wil je ontslaan. De financiën van het bedrijf laten echter niet toe dat je er blijft werken. Hij wil je dit persoonlijk mededelen, zodat jullie in goede omgang uit elkaar kunnen gaan.

Bevraag jezelf of de reactie uit Angst voortkomt. Indien je Angst ontdekt, maak je een keuze: ik ga mee in de angst of ik kies om te vertrouwen dat alles zal goedkomen. Dat is al een eerste manier om uit een dramapatroon te stappen.

Bv. Er is ondertussen een goede communicatie ontstaan doorheen de jaren tussen jou en je baas. Je baas toont duidelijk in woorden en lichaamstaal dat hij jou liever houdt, maar dat de situatie hem verplicht jou te ontslaan. Het kan niet anders.

Je neemt vervolgens een beslissing: je gaat in dialoog of je wil even kalmeren (om nadien de dialoog aan te gaan). Dat is een tweede manier.

Bv. Je vraagt: “Ik ga dit even laten bezinken. Kan ik na je volgende afspraak even hierop terugkomen?”

Indien je kiest voor de dialoog, moet je altijd uit de ik-persoon spreken en niet uit naam van “iedereen” of “de mensen”. De ik-boodschap formuleert wat jij wil en waaraan jij behoefte hebt. Het voorkomt dat de ander jouw opmerking zal opvatten als een beschuldiging. Gebruik actieve werkwoorden. Spreek uit wat je voelt en wat dit met je doet. Spreek ook je verwachtingen en wensen uit. Dat bevordert de coöperatieve sfeer.

Bv. Jij zegt: “Ik werk graag binnen dit bedrijf. Ik vind het lastig om met dit nieuws om te gaan. Ik voel me verward. Ik zit met veel vragen rond mijn ontslag. Kan ik met de vertrouwenspersoon van het bedrijf hierover spreken? Kan ik rekenen op een goede referentie die mijn kwaliteiten en vaardigheden onderstreept in de zoektocht naar nieuw werk?

Bekijk tenslotte waar er overeenkomsten zitten. Leg geen focus op de verschillen.

Bv. Jullie hebben allebei liever dat jij blijft werken bij het bedrijf. Je zoekt samen naar een oplossing.

Op deze manier voeren jullie hopelijk een constructief gesprek zonder drama.

Dit bericht is een bijdrage van onze partner Ann van Happy Balannced. Happy Balannced begeleidt mensen om de focus te leggen op de oplossing en je niet blind te staren op je problemen. Zoeken naar balans is uiteraard in ieders leven een prioriteit. Maak een afspraak met Happy Balannced indien jij graag eens samenzit met een mindset coach.

Gepost door: vincent