Hoe weet ik of er een correcte prijs wordt gevraagd?

Home » Blog » Hoe weet ik of er een correcte prijs wordt gevraagd?
08 mrt 2023
Zelfstandigen en KMO - Investeren

Hoe weet ik of er een correcte prijs wordt gevraagd?

Hoe kan ik controleren of de vraagprijs van een woning juist is? Je kunt hiervoor zeker de hulp inschakelen van een vastgoedmakelaar in de regio of notaris. Zij beschikken over een database met informatie over de verkoopprijzen in de buurt. 

Ook publiceert de overheid jaarlijks statistieken over vastgoedtransacties. Op sommige websites kun je deze statistieken gratis raadplegen. Bovendien brengen diverse media regelmatig rapporten uit over de vastgoedmarkt in België. Als je binnenkort een pand wilt kopen, zijn deze publicaties zeker het lezen waard.

Op www.lokalestatistieken.be vind je ook meer informatie. Onder "Lokale statistieken" en vervolgens "Wonen" kun je kant-en-klare rapporten per domein bekijken. Voor veel vastgoedinvesteerders is de huurwaarde van een pand een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde. Op basis van deze berekening beslissen ze vaak of een project interessant genoeg is en bepalen ze hun bod en de uiteindelijke prijs die ze willen betalen. Dit noemen we het bruto rendement. Als je netto rendementsberekeningen wilt maken, moet je alle kosten in de berekening meenemen.

De formule is als volgt:

Bruto rendement: waarde = jaarlijkse huur / aankoopprijs

Netto rendement: waarde = jaarlijkse huur - kosten - belastingen / (aankoopprijs + aankoopkosten)

Gepost door: admin