Investeren in vastgoed, een hefboom inbouwen?

Home » Blog » Investeren in vastgoed, een hefboom inbouwen?
11 jan 2017
Particulieren - Investeren

Investeren in vastgoed, een hefboom inbouwen?

Uw geld meer laten opbrengen door het creëren van een financiële hefboom op uw eigen investering, klinkt dat als muziek in uw oren?

Een van de beste financiële aspecten van investeren in onroerend goed is de mogelijkheid om uw investering, uw eigen inbreng, te “leveragen”. Simpel gezegd, een hefboom inbouwen. Leverage staat toe om met een beperkt bedrag een veel grotere investering aan te gaan.

  

De voordelen van een leveragesystem komen ten volle naar boven bij een stijging van de waarde van het onroerend goed. U moet wel iedere maand een bedrag terugbetalen aan de kredietmaatschappij. Veelal kunnen de huurinkomsten (of uw beroepsinkomsten indien geen verhuring of onvoldoende) de maandelijkse aflossing dekken. Veelal gaat men bij investeringen in vastgoed naar een ratio leenbedrag / waarde van het pand of quoititeit van 80% in het geval van financiering met een klassieke lening (mensualiteit/annuïteit). U kan het rendement nog verhogen door uw investeringen te financieren met een vaste termijn krediet. Via dergelijke leningen betaalt u enkel intrest en een laatste totaal kapitaalaflossing op de laatste vervaldag van het krediet.

Inflatie kan een voordeel zijn dat in alle richtingen werkt. Inflatie zal ervoor zorgen dat de waarde van uw pand meer zal worden. De waarde van een pand is sterk afhankelijk van de hoogte van de beroepsinkomsten in een land en het potentieel om nog verder te stijgen. De lonen zijn gekoppeld aan de index. Daarnaast is het spaargeld ook een determinerende factor in bepaalde prijscategorieën. 

Ook de huurinkomsten zijn niet te onderschatten, veelal worden ze geïndexeerd dus dit is ook uw bescherming tegen de stijgende inflatie, ieder jaar wordt het leven immers duurder.

De netto huuropbrengst is in het geval van een lening op vaste termijn (bullet krediet) meestal positief waardoor uw leencapaciteit mogelijk zelfs nog stijgt ondanks het feit dat u een bijkomende financiering heeft genomen. Het aangekocht pand wordt op deze manier een extra bron van inkomsten. Bovendien zijn de huurinkomsten ook gekoppeld aan de algemene stijging van het prijspeil. 

De meeste mensen opteren om deze extra inkomsten te gebruiken om het te wedersamenstellen kapitaal op vervaldag te bereiken in geval van een lening op vaste termijn. Vaak wordt een spaarplan opgemaakt. Sommige banken zullen u hiertoe verplichten. Dit is afhankelijk van het type krediet / maatschappij. Bij een beleggingshypotheek is er steeds een verplichte wedersamenstelling. 

  

  

U koopt een pand met een projectkost van 125.000€ en betaalt in totaal 10% zelf, uw eigen investering. Dan heeft u uw investering van €12.500 geleveraged naar een “asset” gelijk aan 10 keer het geïnvesteerde bedrag.

Gepost door: stijn