Home » Blog » 
06 jul 2020
Zelfstandigen en KMO - Ondernemersbegeleiding

Het corona virus veroorzaakt financiële stress bij veel mensen en hun gezin. Heb jij mensen die voor jouw bedrijf werken? Heb je mensen in loondienst of heb je een aantal freelancers die (grotendeels) voor jou aan het werk zijn (of waren)? Hoe reageren ze op de mogelijke economische terugval en bijgevolg ook de gevolgen op hun persoonlijke financiële situatie? Hebben ze (terecht) de schrik te pakken dat hun job misschien niet meer zo zeker is? Vrezen ze minder te kunnen werken en bijgevolg ook minder te verdienen? En hoe is het gesteld met jouw mate van financieel welbehagen?

03 jul 2020
Financial Well-Being

Opruimen zorgt voor overvloed in je leven. Alles is energie, vraag het maar aan Einstein. We zijn ons er alleen niet altijd bewust van. Soms voel je dat alles stroomt, en ervaar je een gevoel van geluk, harmonie, alsof alles ‘klopt’ en moeiteloos gaat. Andere momenten of tijden lijkt het alsof alles traag en moeilijk gaat en tegenzit… En dan lijkt het alsof het je overkomt en je moet "wachten" tot het tij keert. Er is goed nieuws! Je kan dit beïnvloeden en zelf meester worden en flow creëren!

01 jul 2020
Coaching

Als je regelmatig een bericht leest van de Financial Well-Being Academy, of als je reeds een van onze trajecten, coachings of workshops gevolgd hebt, dan weet je dat je job, je carrière, dat wat je doet in het leven om te voorzien in je levensonderhoud (en dat van je gezin) van uiterst groot belang is. Als je niet gelukkig bent met wat je dagelijks doet in je job, dan is het moeilijk om uit te blinken in wat je doet. Vaak zal je job dan eerder een energielek zijn dan iets dat je energie geeft. Dat is wat een job zou moeten doen: een positieve bijdrage leveren aan wat jij wil in je leven. 

01 jul 2020
Particulieren - Sparen

Een noodfonds is een spaarpot die je opzij zet om je in te dekken in geval van een financiële schok, zoals het verlies van je job of een onverwacht grote uitgave. Als je spaargeld hebt om op terug te vallen als je dat hard nodig hebt, dan kan dat voorkomen dat je geld moet lenen of gedwongen wordt om bepaalde financiële beslissingen te nemen. Hoeveel je nodig hebt en wat een 'noodgeval' is, hangt af van je situatie. Hier zijn enkele stappen om te beginnen.

29 jun 2020
Financial Well-Being

De gevoelens en emoties die we tijdens deze periode ervaren zijn voor velen al zeer ingrijpend geweest en wat er nog op ons afkomt is (nog steeds) onzeker. Maar wat als je job zou wegvallen? Heb jij jobzekerheid? Heb je inkomenszekerheid? Heb je nog klanten als zelfstandige? En nog een belangrijke vraag:  kun je je klanten bedienen onder de huidige maatregelen? 

Hoe ga je een plotse daling in je inkomsten uit arbeid (of je inkomen uit roerende of onroerende beleggingen of investeringen) kunnen opvangen in je maandelijkse budget? Heb je een spaarpotje of een spaarbuffer opgebouwd om je te wapenen tegen deze schokken? Kan je vermogen tegen een stootje of heb je een serieus probleem als je morgen terugvalt op bijvoorbeeld 70% van je laatste loon? Of als je huurder plots zijn huur niet meer kan betalen aan jou, kom je dan zelf in de problemen?

27 mei 2020
Financial Well-Being

We leven niet meer in een wereld die ook maar enigszins lijkt op de wereld waarin we een paar maanden geleden leefden. Ik herinner me dat we een diner hadden in een heel klein restaurant en dat we over well-being spraken en financial well-being in het bijzonder. Over wat er zou gebeuren als mensen maar 60% van hun huidige loon zouden krijgen... 

Het begin van het coronavirus en de economische lockdowns en shutdowns die het heeft veroorzaakt, hebben alle conventionele wijsheid op zijn kop gezet. Economische en financiële zekerheid is helaas waarschijnlijk iets uit het verleden voor veel mensen en bedrijven zolang er geen passende maatregelen worden genomen. 

22 apr 2020
Financial Well-Being

We hebben allemaal wel familie, vrienden, kennissen of bijvoorbeeld collega’s rondom ons, wat zéér goed is. Mensen die ons allemaal maar al te graag overladen met hun goede raad en kennis. Maar is dit advies altijd even goed? Is de kennis nog wel actueel en is wat je te horen krijgt van je adviseurs allemaal wel correct?

21 apr 2020
Particulieren - Advies

We zeggen wel eens: "amai die heeft een goeie opvoeding gehad", dat is "nen flinke". Leuk...maar wat met de financiële opvoeding van kinderen en mogelijk meer specifiek de financiële opvoeding van jouw kinderen? Wat leer je hun, wat geef je hen mee? Krijgen ze het juiste voorbeeld van thuis? Veel gedrag wordt immers gekopieerd, daarom is het van belang om "goede voorbeelden" te stellen en hen mee te nemen en te betrekken in allerlei "financiële" beslissingen tijdens hun jeugd. Al doende leert men het beste, toch?

18 apr 2020
Particulieren - Investeren

Hefbomen kennen we wel. Denk bijvoorbeeld aan een "koevoet", als je een hefboom gebruikt dan zal je makkelijker je "taak" geregeld krijgen. Maar wat zijn financiële hefbomen?