Is het inkomen dat je op je rekening krijgt voldoende?

Home » Blog » Is het inkomen dat je op je rekening krijgt voldoende?
08 apr 2020
Zelfstandigen en KMO - Ondernemersbegeleiding

Is het inkomen dat je op je rekening krijgt voldoende?

Als zelfstandige of bedrijfsleider keer je jezelf vaak te weinig of zelfs geen loon uit (in moeilijkere periodes) en leef je (deels) van je spaargeld. Dit is uiteraard geen houdbare en gezonde situatie. Het probleem van "onvoldoende" te hebben, is dat iets dat steeds terugkomt? Zijn het bepaalde periodes of is het een constant en dringend probleem dat zich opdringt om per direct aan te pakken? In wat volgt spreken we niet over je zaak, maar over je kostenpatroon binnen je persoonlijk leven, binnen je gezinssituatie. Uiteraard is de makkelijkste manier om toe te komen, meer inkomsten te realiseren. Dit onderwerp behandelen we in andere blogposts.

Het is van belang om eerst je kosten te kennen. Hoeveel heb je nodig, wat zijn je noden? Daarna kan je kijken naar wat wil je, wat is wenselijk?

Veel mensen maken tegenwoordig geen onderscheid meer tussen noden en wensen. Een klein voorbeeldje ter verduidelijking. Steeds het laatste nieuwe model smartphone willen hebben: is dit nodig of is dit een wens? Ons lijkt het eerder een wens, maar voor velen lijkt het een "noodzaak" te zijn. De vraag die hier naar boven komt is: waarom is het noodzakelijk om steeds de laatste, nieuwste zaken te hebben? Doe je dit voor jezelf of voor de buitenwereld?

Jezelf kennen is dus in de eerste plaats primordiaal als je wil kunnen bouwen aan een gezond uitgavenpatroon waarbij de inkomsten voldoende zijn om je kosten te dekken die je als noodzakelijk hebt gelabeld. Uiteraard moeten er voldoende inkomsten zijn om een bestaanswaardig leven te kunnen leiden. Is dit niet het geval, dan is het tijd om je businessmodel te overdenken, maar zoals gezegd zullen we daar hier niet verder op in gaan. 

Gebaseerd op jouw inkomsten stel je een budget op om jouw financiële termijndoelen te realiseren en er naartoe werken. Als je zonder doelen te stellen door het leven gaat en je geld uitgeeft aan alles dat toevallig je aandacht trekt, dan kan je geen geld sparen om een auto te kopen, een reis te maken of een hypotheek te krijgen voor je droomhuis. Je zal spaargeld moeten hebben om je doelen te realiseren. Een gezonde spaargewoonte is onderdeel van je budget. Een budget dwingt je om je doelen in kaart te brengen. Het dwingt je geld te (be)sparen (voor ieder doel), je voortgang bij te houden en je dromen waar te maken.

Een budget opbouwen dwingt je om je bestedingspatroon onder de loep te nemen. Je merkt misschien dat je geld uitgeeft aan dingen die je niet echt nodig hebt. Door je budget te maken en te overdenken, breng je je bestedingspatroon aan het licht. Door hier actief aan te werken kun je financiële stress voorkomen, die vaak de oorzaak is van veel andere problemen. Daarom is het van groot belang om dit aan te pakken. Zoek ook naar de kern van het probleem, anders zal je geen duurzame verandering teweeg kunnen brengen in je situatie. Wanneer je jouw uitgaven verstandig budgetteert, neem je de controle over je leven in handen en kan je eventuele financiële problemen gemakkelijker aanpakken.

Heb je vragen over hoe je je noden en wensen kan determineren, hoe deze om te zetten in een realistisch budget dat werkt voor jou en je gezin? Neem dan zeker contact om met de Financial Well-Being Academy voor meer informatie en duiding. We helpen je heel graag op weg. 

Wil je je omzet kunnen verhogen, zonder (zwaar) te moeten investeren? Kom dan zeker eens spreken met een van onze ondernemersbegeleiders. Neem hier contact op. We zijn overtuigd dat we door enkele ingrepen mogelijk reeds een wereld van verschil kunnen maken. Neem ook een kijkje op onze website voor ondernemers. 

Gepost door: stijn