Het Coronavirus begint haar tol te eisen, niet enkel op het vlak van overlijdens die te betreuren vallen maar ook het mentale welzijn van veel mensen komt volgens psychologen in gevaar. Aandacht voor kinderen en de jeugd is noodzakelijk om ze te betrekken in wat er allemaal rondom hen gebeurt en aan het veranderen is. Het virus en de daarop volgende maatregelen eisen dus hun tol op mentaal en lichamelijk vlak.
“Hoe ga je om met al deze gevoelens, emoties en gevolgen op je leven en dat van je gezin en je familie?”
De tijd van je gevoelens niet mogen uiten is al lang voorbij en jij kan je hart luchten en spreken over wat je dwarszit en wat je stoort. Als je met iemand kan spreken over je gevoelens dan kan dit alvast zeer geruststellend werken. Je gevoelens kunnen uitspreken, je emoties kunnen laten gaan en tonen, zorgt ervoor dat je daarna met een open en heldere geest kan nadenken over je situatie.
Hopelijk zal je merken dat je het best goed hebt en dan zullen je angstgevoelens vanzelf weer verdwijnen. Dat is ook noodzakelijk, want we kunnen niet voor altijd in onze “bubbels” blijven zitten. Maar de onzekerheid of er een vaccin komt of een remedie zal nog een tijdlang blijven. De Wereldbank verwacht dat de coronacrisis de wereldeconomie in de diepste recessie zal duwen sinds WOII. Deze kan gevolgd worden door een wereldwijde economische depressie. Het virus is nog steeds meer dan actueel en zal nog voor lange tijd ons leven beheersen. Iets om mee te leren leven en mee om te leren gaan. Wat al zeker is, is dat het leven nooit helemaal terug hetzelfde zal worden.
Wat kan je doen om niet “mental” te worden en jezelf wat mentale rust te gunnen?
- Zorg ervoor dat je niet overladen wordt met informatie over “corona”, maar dat je de informatiemomenten beperkt houdt en liefst steeds op hetzelfde moment van de dag.
- Probeer regelmatig met mensen te spreken, isoleer jezelf zeker niet van de rest van de wereld en zorg ervoor dat je ook over je gevoelens kunt spreken, want dat helpt.
- Zorg voor routines waarbij je je goed voelt. Maak nieuwe gewoontes door bijvoorbeeld een wandeling te maken voor je gaat douchen of ontbijten of aan het werk gaat. Maak gebruik van de situatie om veranderingen door te voeren waar je gelukkig van wordt of van zal worden door het resultaat dat ze met zich meebrengen. Je kan best wel een aantal zaken verzinnen die je kan dien om het “geluksniveau” binnen je gezin of dat van je omgeving te verhogen.
- Goed doen voor anderen zorgt ervoor dat je je goed voelt over jezelf. Doe iets voor een ander door bijvoorbeeld contact te zoeken met mensen die dat nodig hebben.
- Verander je mindset: je zit niet opgesloten thuis, je hebt nu de kans om te doen wat je normaal niet kan doen. Je hebt tijd gekregen voor je uitgestelde klusjes, maar ook om te besteden aan je uitgestelde “me-time”. Misschien is dit het moment om je ondernemingsplannen verder uit te werken of iets anders op te starten in je leven?
- Dit is het moment om (opnieuw) te verbinden met mensen die je al lang niet meer gehoord hebt maar die je wel een warm hart toedraagt. Bouw aan je sociale netwerk in tijden van Corona. Laat de tegenslag je dichter brengen bij de mensen die je graag hebt.
- Neem even de tijd om je financiële huishouden onder handen te nemen.
- Probeer iedere dag iets kleins, iets productiefs te doen in je huis, je tuin, je kantoor om jezelf te motiveren en de liggende “to-do’s” weg te werken. Rust als de storm voorbij is, ook een leuke motivator om aan de slag te gaan, toch?!
- Begin te bewegen, probeer je te wapenen tegen een slechte gezondheid. Des te gezonder je bent, des te beter. Misschien ontdek je wel een nieuwe passie, probeer het eens en ga ervoor!
- Weet dat de hele wereld in deze situatie zit. Dat we nog geluk hebben om in België te wonen waar we de zekerheid hebben van een goede medische zorg. Je bent niet alleen en samen komen we er zeker door.
Naast bovenstaande tips geven we graag mee dat het nu een goed moment is om eens over je financiën na te denken en orde op zaken te stellen voor zover dat nodig is. Wil je meer te weten komen over koopkracht, inflatie, rendement, vermogen, sparen, beleggen of verzekeren? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de Financial Well-Being Academy, het opleidingscentrum van Het Financieel Huis voor mensen en bedrijven hun werknemers die willen bouwen aan hun financieel zelfvertrouwen en vermogen.
Wil je je wapenen tegen de ontwaarding van je geld of de daling van je koopkracht? Neem dan contact op via dit e-mailadres: info@hetfinancieelhuis.be of surf even naar de website en maak gebruik van het contactformulier dat je daar kan vinden om contact op te nemen met ons. We brengen je graag in contact met een adviseur om op al je vragen een passend antwoord te kunnen geven. Je kunt ook zelf een kijkje nemen bij onze partners en zoeken op beroep en specialisatie.