Weet je hoeveel je maandelijks uitgeeft? Heb je een overzicht van je inkomsten en je uitgaven? Weet je waarop je zou kunnen besparen als je dit zou willen? In deze bijzondere tijden raden wij iedereen aan om een dergelijke oefening te maken. Maak je huishoudbudget zoals het vandaag is en breng het naar een structuur en niveau dat je zou willen.
Een overzicht van al je uitgaven en inkomsten
Maak eerst een overzicht van al je uitgaven en inkomsten, maak dus een huishoudbudget en ga in de diepte kijken wat je allemaal uitgeeft. Maak hiervoor gebruik van je rekeningafschriften, energierekeningen, lidmaatschappen en abonnementen. Zoek uit of je dingen kunt schrappen of dat je bij andere aanbieders goedkoper uit bent. Hou hierbij ook rekening met de kosten om over te schakelen van de ene naar de andere aanbieder. Voor je besluit om over te schakelen vraag je best aan je huidige aanbieder of deze het aanbod van de andere aanbieder kan evenaren of eronder kan gaan.
Budgetteren is de sleutel voor een mooie toekomst
Een budget maak je om inzicht te verwerven en stel je op om je eraan te houden, maar budgetten kunnen ook bijgesteld worden en zullen zeker evolueren doorheen je levensloop. Iedere bijzondere levensgebeurtenis heeft quasi met zekerheid ook een directe financiële impact op je vermogen vandaag of in de toekomst. Zo ook de huidige coronacrisis: dit is het moment om je uitgaven kritisch te bekijken en onnodige uitgaven te vermijden. Op café of restaurant gaan zijn minder vanzelfsprekend geworden. Dat geldt ook voor winkelen en reizen. Allemaal kansen om daar nog een tijdje voorzichtig mee om te gaan en op die manier extra geld te besparen met het oog op de toekomst.
Leg spaarbuffers aan om je te wapenen tegen een crisis
Dat brengt ons bij je spaarbuffers en die verdienen ook bijzondere aandacht. Als je er nog geen hebt, dan moet je proberen om deze zo snel mogelijk aan te leggen. Probeer uiteindelijk het equivalent van 3-6 maanden nettosalaris bijeen te sparen in je spaarbuffer. Door de huidige crisis is de kans aanwezig dat je er vroeg of laat gebruik van zult moeten maken om rond te kunnen komen als je inkomsten (gedeeltelijk) weg zouden vallen. Zolang je voldoende inkomsten hebt doe je er goed aan om je buffer nog wat verder op te bouwen met het oog op de moeilijke tijden die ons nog staan te wachten. Denk daarbij aan de economische terugval die nu gaande is en de economische depressie die daarop kan volgen.
Neem een financial well-being coach onder de arm om je budget samen op te stellen en te evalueren. Enkele van onze coaches zijn zelfs speciaal opgeleid als budgetcoach. Klik hier om contact op te nemen met de coaches van de Financial Well-Being Academy. Of neem vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers via deze link. We behandelen ieder bericht in vertrouwen en brengen je rechtstreeks in contact met iemand die een antwoord of advies kan geven op jouw vragen.
Je kan ook altijd terecht op de website van Het Financieel Huis waar je als het ware in onze eigen “google zoekmodule” voor je vermogen op zoek kan gaan naar een persoon of organisatie met de juiste competenties en erkenningen die jou kan begeleiden en verder kan helpen bij de realisatie van je plannen en projecten. Klik hier om jouw adviseur te vinden. Of stuur ons eenvoudig een bericht via e-mail (info@fwba.be – info@hetfinancieelhuis.be).