Als je een hypothecaire lening hebt afgesloten, dan kan het voorkomen dat je op een gegeven moment voldoende financiële middelen hebt om de lening vervroegd terug te betalen. Het is belangrijk om te weten dat dit inderdaad mogelijk is, maar dat er wel voorwaarden aan verbonden zijn.
In dit artikel leggen we uit wat vervroegde terugbetaling inhoudt en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.
Wat is vervroegde terugbetaling?
Vervroegde terugbetaling betekent simpelweg dat je de lening eerder aflost dan de afgesproken einddatum. Hierdoor wordt de looptijd van de lening verkort en zal je minder rente betalen over de resterende periode. Dit kan een aanzienlijk financieel voordeel opleveren. Het is echter wel belangrijk om na te gaan wat de voorwaarden zijn voor vervroegde terugbetaling, aangezien hier kosten aan verbonden kunnen zijn.
Kosten bij vervroegde terugbetaling
De kosten die bij vervroegde terugbetaling in rekening worden gebracht, worden ook wel de wederbeleggingsvergoeding genoemd. Dit is een vergoeding die de kredietverstrekker in rekening brengt omdat hij rente-inkomsten misloopt doordat de lening eerder wordt afgelost. Het maximumbedrag dat de kredietverstrekker mag vragen voor deze vergoeding is vastgelegd in de wet op de hypothecaire leningen van 1992 en bedraagt maximaal 3 maanden rentevergoeding op het vervroegd terugbetaalde kapitaal.
Sommige kredietverstrekkers bieden de mogelijkheid om jaarlijks een vervroegde terugbetaling te doen zonder dat hier kosten aan verbonden zijn. Het is echter belangrijk om na te gaan of dit ook geldt voor jouw lening. In de algemene voorwaarden of het kredietaanbod staat namelijk vermeld welke kosten er aan vervroegde terugbetaling zijn verbonden.
Voor- en nadelen van vervroegde terugbetaling
Het vervroegd terugbetalen van een hypothecaire lening kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Zo zal de maandelijkse aflossing lager worden als gevolg van het lagere resterende bedrag. Daarnaast zal de looptijd van de lening verkort worden, waardoor je minder lang aan de lening vastzit en minder rente betaalt. Dit kan op termijn aanzienlijk schelen in de kosten.
Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan vervroegde terugbetaling. Zo kan het zijn dat je een wederbeleggingsvergoeding moet betalen, waardoor het financiële voordeel van de vervroegde terugbetaling minder groot wordt. Daarnaast kan het voorkomen dat je een boete moet betalen als je meer terugbetaalt dan is toegestaan binnen de voorwaarden van de lening. Dit kan voorkomen bij leningen waarbij jaarlijks een bepaald percentage van het geleende bedrag vervroegd mag worden terugbetaald.