Kinderspaarplan noodzaak of luxe?

Home » Blog » Kinderspaarplan noodzaak of luxe?
30 dec 2017
Particulieren - Sparen

Kinderspaarplan noodzaak of luxe?

De stijgende kosten van het dagelijkse leven hebben ook hun gevolg voor vele ouders die studerende kinderen hebben. Voor hen is de oplossing misschien te laat, maar wat kan je doen om ervoor te zorgen dat je je kinderen in de toekomst kan laten studeren zonder dat er op dat moment financiële kopzorgen de kop kunnen opsteken? Wat als jij of je partner komt te overlijden? Kunnen jullie kinderen dan nog dezelfde start maken, met goede kaarten in de hand beginnen aan het jongvolwassen leven?

Een spaarplan voor de kinderen is altijd een goed idee als je het goed aanpakt. Er zijn immers grote verschillen tussen de producten onderling en neem daarbij dat er veel verschillende aanbieders zijn van spaaroplossingen voor kinderen, dat maakt dat het soms wel wat complex kan zijn als je goedgeïnformeerd de juiste beslissing wil kunnen nemen. Aandachtigheid is geboden, want sommige aanbieders durven al eens stevig door te rekenen in de kosten op bepaalde financiële producten.

Maar waar vind je nu de hoogste spaarrente voor je kinderen hun spaargeld en welke kinderspaarrekening of spaaroplossing biedt er de meest gunstigste voorwaarden? 

eel ouders en grootouders openen of hebben inmiddels al een spaarrekening geopend voor hun kinderen en of kleinkinderen, zodat zij op deze manier eenvoudig kunnen sparen voor later.

Zeker in deze tijd dat de spaarrente relatief hoog is kan het voordelig zijn om een spaarplan of spaarrekening voor uw kinderen en kleinkinderen te hebben of te openen.

Bij het zoeken naar een goed spaarplan of goede spaarrekening voor uw kinderen of kleinkinderen zijn er verschillende mogelijkheden zoals:
- de reguliere kinderspaarrekening,
- jeugd spaar en betaal rekening,
- jeugd- of kinder deposito sparen,
- studie of spaarverzekering,
- eigen spaarrekening.


De kinderspaarrekening is een van de meest eenvoudige spaarrekeningen, er kan in principe alleen geld op gestort worden, vaak krijgt uw kind een cadeau bij het openen en de spaarrekening biedt over het algemeen een aantrekkelijke rente. Deze spaarrekening wordt geopend op naam van uw kind of kan soms op naam van uw kind en de ouder(s) geopend worden.


Jeugdsparen is een spaarvorm die geopend kan worden voor kinderen van 0 tot ca. 18 jaar en waarbij de kinderen geleidelijk leren met geld om te gaan. Ouders, grootouders en kinderen kunnen met deze jeugdspaarrekening geld storten en sparen. Uw kind zal zelf rond zijn 10e tot 12e verjaardag zijn eerste bankpasje ontvangen, waarbij de rekening gewijzigd wordt van een spaarrekening naar een spaar- en betaalrekening. Hoe ouder de kinderen worden hoe meer rechten, en verantwoordelijkheid zij krijgen. Zo kunnen zij, naarmate zij ouder worden, vaak ook hun eerste kennismaking met internet bankieren maken.


Deposito sparen is meer sparen voor de lange termijn. U zet het geld voor langere tijd vast maar daartegenover staat dan ook weer een hogere rente. Een kinderdeposito spaarrekening kan vaak zowel op naam van uw kind als op beider namen (kind en ouder(s)) geopend worden.
Bij de studieverzekering of spaarverzekering wordt er vaak geld in één of meerdere beleggingsfondsen gestort. De inleg kan variëren net als de opbrengsten.


Sparen voor uw kinderen op uw eigen spaarrekening, of een spaarrekening die u op uw naam opent maar waarop u spaart voor uw kind of kinderen, is ook een vorm van sparen die veel voorkomt. Met deze vorm houdt u zelf de controle en u kunt via internetsparen vaak gemakkelijk de rekening beheren. Ook de spaarrente bij deze vorm van sparen kan aanzienlijk hoog zijn omdat er veel aanbieders zijn en er dus veel concurrentie is.


Zoals u ziet zijn er veel mogelijkheden waarbij wij alleen nog maar de meest bekende hebben opgesomd. Wij hebben wij een groot aantal spaarvormen voor kinderen en kinderspaarrekeningen met elkaar vergeleken. Deze vergelijking toonde ons grote verschillen in zowel voorwaarden als spaarrente. De vergeleken spaarrentes verschilden soms meer dan 3,5% en daarmee kunt u toch een heleboel spaargeld verdienen of mislopen. Wij hebben de vergelijking inmiddels gemaakt nu is de keuze aan u. Om u enigszins op weg te helpen hebben wij een aantal handige tips voor u opgesteld die u kunnen helpen bij het vinden van de gunstigste spaarrekening voor u en uw kinderen. Neemt u ze eens rustig door en doe er uw voordeel mee.

Gepost door: stijn