Nieuwbouw of rustiek?

Home » Blog » Nieuwbouw of rustiek?
13 nov 2018
Particulieren - Investeren

Nieuwbouw of rustiek?

Denkt u aan de aankoop van een eigen woning? Leuk! Investeren in vastgoed is altijd een goed idee. Maar investeert u nu best in een nieuwbouwwoning of een bestaande woning? Een niet onterechte vraag. Wij zetten de voor- en nadelen van beide opties even op een rij.

Een nieuwbouwwoning zet u volledig naar uw eigen hand, zowel vanbinnen als vanbuiten en dat binnen het vooropgestelde budget. Door het gebruik van de nieuwste materialen en de laatste technieken bereikt u een maximum aan kwaliteit en wooncomfort, dit houdt tevens in dat u zich gedurende de eerste jaren geen zorgen hoeft te maken over eventuele onderhoudskosten, die zijn er amper of niet!

Perceel- en woonoppervlaktes zijn tegenwoordig kleiner dan in het verleden, nieuwbouwwoningen zijn hierdoor vaak compacte bebouwingen met functionaliteit en uitbreidbaarheid als grote troeven! Compact wonen betekent ook energiezuiniger wonen, nieuwbouwwoningen dienen tevens te voldoen aan de meest recente wettelijke energie-eisen, niet onbelangrijk te weten als u later  toch beslist de woning te verkopen, u bereikt namelijk een hogere verkoopprijs, en dat kan als investering toch al tellen, of niet?

Toch houdt u er zeker rekening mee dat de aankoop van een nieuwbouw niet van de één op andere dag in kannen en kruiken is. De tijd tussen de aankoop en de oplevering loopt vaak op tot twee jaar, zonder eventuele andere vertragingen (denk maar aan weersomstandigheden, vergunningsaanvragen, enz.). U trekt er niet meteen in, ook uw lening aflossen en tegelijkertijd uw huur betalen, het is niet voor iedereen weggelegd. De extra kosten voor het zetten van een nieuwbouwwoning lopen gemiddeld op tot 20% van de aankoopprijs, en dat is nog steeds duurder dan bij een bestaande woning die vaak al een bepaalde charme of ziel heeft, iets waar u misschien wel naar op zoek bent?

Want ook een bestaande woning aankopen heeft zo zijn voordelen. U kan er vaak vroeger intrekken en premies ontvangen voor renovatiewerken die aan 6% BTW worden uitgevoerd, bij nieuwbouwwoningen is dit steeds aan 21%. De extra kosten op de aankoopprijs lopen op tot gemiddeld 15%, waardoor u misschien extra financiële ruimte krijgt om enkele renovaties meer uit te voeren? Of extra financiële marge om onaangename verrassingen aan te kunnen en experts te betalen? U dient in ieder geval tijd te voorzien om de werf te bezoeken of moed te verzamelen om tussen al het stof te leven. En ookal verbouwt u de woning naar uw eigen smaak en wens, een gerenoveerde woning wordt nooit zo energiezuinig of efficiënt als een nieuwbouw, maar u heeft er wel een karaktervolle woning bij, iets om fier op te zijn, zeker na al dat werk.

Welke beslissing u ook maakt, veel hangt af van uw budget, uw beschikbare tijd en uw persoonlijke voorkeuren. Ga in ieder geval ten rade bij architecten en aannemers om zo goed mogelijk in te schatten welke keuze voor u het meest geschikt is.

Tekst geschreven door Jan Van Diest, Financial Well-Being Coach.

Gepost door: janvandiest