Ondernemer Zkt. tijd

Home » Blog » Ondernemer Zkt. tijd
30 aug 2019
Zelfstandigen en KMO - Ondernemersbegeleiding

Ondernemer Zkt. tijd

We zitten in tijdsnood, maar wat eraan te doen?

Er zitten 8.765 uren in een jaar. Meer dan genoeg tijd zou je denken om te ondernemen, beslissingen te overwegen, sparren met je team of boekhouder, … Toch kleuren de geplande afspraken in mijn agenda dan de kleur van de bankrekening. Lees hieronder enkele tips en pas ze toe in jouw eigen situatie.

Een sociaal leven hebben naast je onderneming is soms een hel qua planning en toch noodzakelijk. Je wilt immers niet 24/24u., 7/7 dagen bezig zijn met je werk, ook al voelt dat zo. Een sociaal leven zorgt ook weer voor netwerken, een voordeel als ondernemer.

Voelt jezelf inschrijven in een nieuwe hobby eerder aan als het tekenen van je doodsvonnis of dat van je sociaal leven? Heb je een probleem met tijd als in: 'ik heb er geen'? Is je agenda voller dan je gezinsauto aan de vooravond van jullie jaarlijkse kampeervakantie in Italië (en probeer je stiekem er toch nog iets bij te proppen)? Dan is het tijd (jawel!) om actie te ondernemen.

Een gezinsleven, het huishouden, afspreken met vrienden, trainen in de fitness, bijklussen als zelfstandige, … Als ondernemer besef je snel dat als time money was, je dringend een lening nodig hebt. De optimist in jezelf koestert de hoop dat er een manier bestaat om voor jezelf wat rust te scheppen in die drukke agenda. En wees gerust: die is er.

Uit een tijdsbestedingsonderzoek blijkt dat wij tegenwoordig meer vrije tijd hebben dan vroeger en dat we vandaag minder werken dan vijftig jaar geleden. Voelt dit niet zo aan bij jou? Dat komt omdat we onze tijd anders invullen. In een wereld van flexwerken vervaagt de grens tussen werk en vrije tijd. Nochtans is het de bedoeling van flexwerken dat we zelf kapitein worden van onze tijdsbesteding en dat we zelf bepalen wat we wanneer doen. Maar doordat we continu bereikbaar zijn met onze smartphone en laptop, wordt het evenwicht werk-vrije tijd grondig verstoord.

Dit wordt vervuilde tijd genoemd: tijd die we normaal benutten aan ontspanningsmomenten, worden nu ingevuld door e-mails beantwoorden, offertes opmaken, … De momenten waarin we onze batterijen willen opladen, worden onderbroken door deze vervuilde momenten. Zo verliezen ze hun waarde. Bovendien laat die continue productiviteit ons goed voelen. Ze geven ons het gevoel dat we goed bezig zijn. Daarom al een eerste tip: verwijder die mailbox-applicatie van je smartphone als je niet aan het werk bent of zet de meldingen ervan uit. Nog beter: stel een out-of-office in en sluit vervolgens je mailbox zodat je een dag kan werken aan dingen die je moet doen. Dat is al een eerste stap in de goede richting.

Een tweede tip: maak een lijstje van dingen die jij belangrijk vindt in jouw vrije tijd. Is dat zappen op je televisie? Is dat de nieuwsfeed van je Facebook checken? Die nieuwe serie ontdekken die je werd aangeraden door vrienden? Een dagje wellness met sauna, stoombad en massage? Of toch eerder een wandeling maken met je partner in een natuurgebied of op het strand? Vul het lijstje aan met momenten waarvan je echt ontspant. De momenten waarvan je denkt 'hmmm, zalig. Zo mag het nog enkele uren duren'.

Het kan ook dat je een onderhuidse angst bezit, de zogenaamde ‘fear of missing out’ oftewel de angst om kansen, opportuniteiten, nieuwe projecten, ideeën te missen. Je zegt overal 'ja' op, met als gevolg een overdaad van alles en een gebrek aan tijd. Omdat je het gevoel hebt dat kiezen verliezen is. De laatste decennia is er het geloof ontstaan binnen deze maatschappij dat we overal bij kunnen zijn en dat we alles kunnen meemaken. We durven gewoon geen 'nee' meer te zeggen. Anders gezegd: ons geluk en ons leven hangt af van de keuzes die jij maakt. Het voordeel is dat je zelf verantwoordelijk bent hiervoor, maar dat mes snijdt langs twee kanten: elke mislukking voelt ook als je eigen schuld, mede door de steeds hogere verwachtingen van jezelf. Zie jij die lat nog voor je, die je voor jezelf hoog houdt?

Het lijkt efficiënt om alles tegelijk te doen, maar dat plannen kost veel energie. Je bent als ondernemer vaak meer bezig met het volgende punt in je agenda of met je volgende afspraak dan datgene waar je op dat moment mee bezig bent. De concentratie ebt weg. Alles tegelijk willen is een recept voor stress, neem dat maar aan.

Gezonde stress is oké omdat je een bepaalde mate van spanning nodig hebt om je doelen te bereiken en om gemotiveerd te zijn. Maar ongezonde stress zeker niet. Ongezonde stress is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen de (mentale/fysieke) belasting en het herstel hiervan. Bij ongezonde stress is er onvoldoende herstel, stapelt het hersteltekort zich op en ontstaat er overbelasting. Wanneer deze belasting langdurig is zonder voldoende herstel, kan dit leiden tot chronische stress en verstoring van diverse lichamelijke balansen. Denk hierbij aan klachten als concentratieproblemen, slapeloosheid, darmproblemen, angst- en paniekklachten, geheugenproblemen, piekeren, hoofdpijn en stemmingswisselingen.

Concreet vraag je je misschien op dit moment af hoe je in jouw leven die pauzeknop kan indrukken. Zie dat moment als een ‘herstelmoment’. Dat kan je lunchpauze zijn (waarin je jezelf verplicht om dat volle halfuur te benutten aan je lunch), een vrij weekend, enkele minuten ontspannen babbelen aan de koffieautomaat, een namiddag ontspannen in de sauna, een uur joggen, … Een herstelmoment kan passief of actief zijn, als het maar jouw batterijen oplaadt om er weer met frisse moed tegenaan te gaan.

De belangrijkste pauzeknop die je moet indrukken, is die van je nachtrust. Verwaarloos nooit je nachtrust, want deze zorgt ervoor dat je juist productiever bent tijdens je werktijd. Je hebt meer veerkracht en je reduceert je stress. Slaap eens 6-8u. per nacht. Dat is geen tijdsverspilling, maar juist tijdswinst. Door die verhoogde productiviteit, ga je meer taken doen in minder tijd. Kijk ook niet naar beeldschermen 2u. voor het slapengaan. Het kunstmatige blauwe licht van beeldschermen (jawel, zelfs zo'n klein schermpje van je smartphone!) tast je slaap-waakritme aan, zeker omdat we al de hele dag naar beeldschermen kijken. Leg de laptop en smartphone op een andere plaats in huis of achter slot en grendel in een kast. Lees liever een tijdschrift, strip of boek. Probeer bovenstaande oefening eens een avond in de week en kijk welk effect dit heeft op jou. Een zichtbaar resultaat aan vervuilde tijd zie je aan jezelf wanneer je juist die avond gaat voelen op je nachtkastje naar je smartphone. Had die smartphone daar gelegen, had je je boek telkens weer moeten onderbreken. Uit (slechte) gewoonte.

Nog een tip: maak van die vrije tijd gewoontes. Plan ze desnoods met een herhaalafspraak in je agenda, bv. elke donderdag om 15u. squashen met X. Door iets in een gewoonte te gieten, gaat dat vanzelf en besteed je minder energie om de bewuste keuze te maken of je effectief gaat of niet. Dan heb je namelijk die wilskracht harder nodig en door een gewoonte aan te kweken, omzeil je dat pad juist. Een geconditioneerd automatisme. Wist je dat een gewoonte kweken slechts 28 dagen duurt?

Nog een laatste tip: verzorg je lichaam. Dat begint al zeker bij voldoende slapen. En verder met dingen die je vast al eerder hebt gehoord. Ga niet altijd overhaast snel iets in je mond proppen zodat je minder snel tijd eraan besteedt, maar doe dat juist wel. Neem de tijd om te ontbijten. Neem de tijd voor een gezond tienuurtje en vieruurtje. Neem de tijd om te eten met je collega’s. Drink niet altijd alcohol, maar ook water of thee. Beweeg ook regelmatig en zit niet de hele dag in die kantoorstoel.

Vanaf nu néém je gewoon je eigen tijd in handen en drink je dat glas extra met je vrienden, ga je een halfuur langer sporten of bekijk je dat nieuwe seizoen van die serie en spendeer je meer tijd met je partner en/of kinderen. Als je jouw momenten van vervuilde tijd maar inperkt en dingen doet waarvan je echt ontspant.

Wil je graag het eens hebben met ons over dit onderwerp? Wil je graag samen eens bekijken waar en hoe je jouw pauzeknop kan vinden? Wil je je ongezonde stress reduceren naar 0? Neem eens contact op met ons!

Gepost door: stijn