Spaarplannen: hoeveel zet jij elke maand opzij?

Home » Blog » Spaarplannen: hoeveel zet jij elke maand opzij?
14 okt 2019
Particulieren - Verzekeren

Spaarplannen: hoeveel zet jij elke maand opzij?

Elke maand een vast bedrag opzij zetten is voor veel Belgen niet vanzelfsprekend.

Soms zijn er onverwachte kosten of geef je meer uit dan voorzien was. Wij verzamelen enkele tips om gemakkelijker je vermogen te vergroten.

Een eerste stap op weg naar beter sparen is zicht krijgen op jouw uitgaven. We geven immers meer geld uit dan we denken en hebben dus vaak een vertekend beeld van de eigen financiële situatie.

Noteer een maand lang jouw uitgaven. Wat zijn je vaste en variabele kosten? Hoeveel geef je uit aan boodschappen en hobby’s, zoals fitness en yoga? Op deze manier weet je wat je gemiddeld overhoudt aan het einde van de maand en weet je ongeveer welk bedrag je zonder problemen aan de kant kan zetten. Opgelet: voorzie een foutmarge voor onverwachte kosten en bereken het gemiddelde over een brede periode.

Eenmaal een idee van je maandelijkse uitgaven, maak je een spaarplan op.

Kies eerst een duidelijk spaardoel. Een leuk vooruitzicht motiveert altijd meer dan ‘zomaar’ te sparen. Of het nu om de studie van de kinderen of om een nieuwe badkamer gaat, een mooie auto of een wereldreis, pensioen, … Je houdt het sparen ook gemakkelijker vol met een tof vooruitzicht. Als je geen duidelijke doelstelling voor ogen houdt, is de verleiding des te groter om de spaarpot te gebruiken voor pietluttigheden.

Let op: als je elke maand met moeite je spaardoel weet te halen, houd je dit nooit lang vol. Begin met kleine beetjes en bouw geleidelijk je spaarplan op. Je kan ook berekenen hoeveel kapitaal je over enkele jaren hebt gespaard. Leg je spaarlat dus niet te hoog.

Bij een spaarplan worden de gestorte kapitalen geïnvesteerd naargelang het profiel dat je zelf wenst. Je kan ervoor kiezen om op zekerheid te spelen (beperkte opbrengst), investeren in fondsen om je rendement te verhogen (gekoppeld met bepaald factoren) of je kan ervoor kiezen om een combinatie van de beide zodat je het risico gaat beperken maar toch een mooi rendement vergaart. Het minimum dat je moet storten, hangt af van de instelling: een minimum per storting, per maand of per jaar is vereist.

 

Nog enkele kleine tips:

  • Geef je altijd meer uit op een avondje stappen dan je van plan was? Neem bijvoorbeeld enkel een beperkt bedrag aan cash geld mee en laat je debetkaart thuis. Zo word je verplicht om na te denken voor je iets koopt.
  • Weersta de verleiding en blijf weg uit winkels waar je altijd veel koopt. Zeg nee tegen een middag winkelen als je niks nodig hebt. Indien je toch iets nodig hebt, maar dan een lijstje voor je vertrekt en hou je daar ook aan.
  • Betrek je vrienden en familie bij je goede voornemen om meer te sparen. Als je op het punt staat een impulsieve aankoop te doen, zullen zij jou aan je spaarplannen herinneren.
  • Heel belangrijk: beloon jezelf af en toe. Elke maand braaf sparen en jezelf voortdurend dingen ontzeggen, gaat tegensteken en heeft een averechts effect. Gun jezelf af en toe een kleine uitspatting, zodat je nadien weer verder kan sparen. Hou dit wel beperkt, zodat je jouw spaarinspanningen niet teniet doet.

 

Dit artikel werd aangedragen door Het Financieel Huis Kallo. Ben je op zoek naar spaarrekeningen die je hogere interesten bieden als je maandelijks een bedrag stort? Wil je samen met een specialist spaarplannen vergelijken van verschillende maatschappijen? Neem contact op met Het Financieel Huis Kallo. Zij bekijken welke spaarplannen het beste passen in jouw situatie en voor jouw spaardoelen te bereiken.

Gepost door: vincent