Sparen, iets dat je moet doen, maar hoe?

Home » Blog » Sparen, iets dat je moet doen, maar hoe?
10 jan 2017
Particulieren - Sparen

Sparen, iets dat je moet doen, maar hoe?

Belgen zijn de grote spaarders als we de statisitieken mogen geloven. Als ik de bedragen hoor die op de spaarboekjes geparkeerd staan, dan denk ik steeds aan wat ik geleerd heb: "Enkel uw ijzerenbuffer moet onmiddellijk beschikbaar zijn". Er staat met andere woorden teveel op de spaarboekjes. Mensen willen hun geld veilig en beschikbaar houden. Dat begrijp ik volledig, wie niet? Maar wat ik niet graag zie is dat mensen geld verliezen en dat is al enige tijd het geval. 

Vandaag is de inflatie nog steeds hoger dan de vergoeding die de banken geven op een spaarboekje. Bijgevolg verliezen we ongeveer een 2% op ons spaargeld per jaar. Uw spaargeld veilig en fiscaal optimaal activeren is dus aangewezen.

Iedere maand komt er geld bij op de spaarboek. Ook het deel van het spaargeld dat daar eigenlijk niet voor “bestemd” is. Daar moeten we over nadenken. Sparen en consumeren gaan hand in hand. Sparen staat vaak gelijk aan uitgestelde consumptie. Spaargeld wordt minder waard door inflatie, investeringsgoederen worden meer waard/duurder. Dus wachten om iets te kopen is vaaknadelig. Het is van belang een correcte balans te vinden in het sparen voor de KT, MLT, LT en het consumeren en dus het goed kunnen leven vandaag en in de toekomst.

U vraagt zich waarschijnlijk af hoe een aangesloten spaaradviseur u hiermee kunnen helpen?

Ze doen dit op basis van een planmatige aanpak en brengen uw spaardoelen en wensen in kaart om zo tot de optimale mix te komen op maat van uw wensen.

Volgende punten verdienen uw aandacht:

  1. Betaal eerst uzelf voor uw harde werk
  2. Ga geen nieuwe schulden aan
  3. Stel haalbare spaardoelen
  4. Wees duidelijk wanneer u deze moet behalen
  5. Maak een huishoudbudget
  6. Hou uw uitgaven bij
  7. Start nu met sparen
  8. Doe aan pensioensparen
  9. Zet uw eerste stappen op de beurs met een spaarplan
  10. Geraak niet ontmoedigd
  

  

Maak een afspraak met een spaaradviseur.

  

  

Inflatie (letterlijk 'opblazen') kent twee economische betekenissen. De oorspronkelijke betekenis van inflatie is monetaire inflatie, dit betekent dat de geldhoeveelheid toeneemt.

In de loop van de jaren werd met inflatie eigenlijk vooral prijsinflatie bedoeld, wat wil zeggen een stijging van het algemene prijspeil. Hoewel over de oorzaken van prijsinflatie onder economen verschillend wordt gedacht, wordt vrij algemeen aangenomen dat er een zeker verband bestaat tussen de ontwikkeling van de maatschappelijke geldhoeveelheid en inflatie: inflatie wordt vermoedelijk veroorzaakt door de relatieve toename van de hoeveelheid geld ten opzichte van de aanwezige economische productie.

Wanneer de maatschappelijke geldhoeveelheid toeneemt en er geen hogere productie van het land tegenover staat, zal het gemiddeld prijspeil door de toegenomen vraag naar goederen stijgen. Er staat namelijk geen extra productie tegenover. Prijsinflatie kan ook worden veroorzaakt door doorrekening van gestegen productiekosten, gestegen importprijzen en hogere belastingtarieven. Door de prijsstijgingen (prijsinflatie) daalt de (interne) waarde van het geld, de koopkracht van het geld. Voor hetzelfde bedrag kan namelijk minder worden gekocht.

Door hoge inflatie zal het vertrouwen van de burgers in hun eigen valuta afnemen. Investeringen voor (buitenlandse) beleggers worden risicovoller. Uiteindelijk zal, als de prijsinflatie te hoog wordt, de centrale bank de rentetarieven verhogen om zodoende de geldcreatie te ontmoedigen. Het (monetaire) beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) richt zich op het handhaven van prijsstabiliteit. Onder prijsstabiliteit wordt verstaan een inflatie beneden, maar dicht bij de 2% (dus niet het ontbreken van inflatie)

Lees meer via volgende link.

Gepost door: stijn