In België neemt slechts een kleine minderheid een uitvaartverzekering.
Nochtans tonen studies aan dat meer dan twee derde van de Nederlandse bevolking een uitvaartverzekering heeft. Wat zijn hun beweegredenen?
De belangrijkste reden waarom mensen een uitvaartverzekering nemen: de nabestaanden ontlasten van financiële lasten. De begrafenis of crematie, de ceremonie, het sturen van een overlijdensbericht, … Als jij komt te overlijden, betaalt de verzekeringsmaatschappij de kosten. Je bent al gedekt vanaf de betaling van de eerste premie en dat levenslang. Dat biedt gemoedsrust dat er alvast een bedrag voorzien is voor de financiering van de uitvaart, zowel voor jou nu als voor de nabestaanden later.
Een andere belangrijke reden is het overlijden totaal onverwacht komt. De kosten komen dus onverwacht ten laste van de nabestaanden. De bank gaat onmiddellijk over op het blokkeren van de rekeningen van de overleden persoon. Jouw nabestaanden moeten dus zelf hun eigen middelen aan kunnen werven om de kosten van het overlijden te dekken.
Je kan ook je eigen uitvaart volledig reeds bepalen volgens jouw eigen persoonlijke wensen. Vaak zitten nabestaanden met hun handen in het haar: ze kennen immers niet allemaal je lievelingslied, je lievelingsbloemen, de locatie, … Of je bent ondertussen daarin van keuze veranderd? Dit kan je allemaal al laten vastleggen. Ook hier biedt dit gemoedsrust voor beide partijen.
Er bestaan verschillende soorten uitvaartverzekeringen en dus ook de premies van de dekkingen zijn verschillend per verzekering en per maatschappij. De premie hangt ook af van de leeftijd waarop jij de uitvaartzekering afsluit. De kans dat je overlijdt groeit naarmate je ouder wordt, en daarmee ook de kans dat de verzekeringsmaatschappij moet uitkeren.
Enkele belangrijke vragen die je jezelf moet stellen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering:
- Bekijk eens wat jouw wensen zijn voor jouw uitvaart. Op welk bedrag kom jij uit?
- Welke kosten worden gedekt (en tot welk bedrag) door de uitvaartverzekering van jouw keuze?
- Ben je reeds binnen andere verzekeringen voor je uitvaart verzekerd?
- Is er een wachttijd en zo ja, hoeveel bedraagt deze?
- Wat zijn de (financiële) gevolgen indien je wil overstappen?
- Welke maatschappij biedt de meeste voordelen?
- Wat met de indexering en de vermogensbelasting?
- Kan je jezelf dekken voor repatriëring?
- Heel belangrijk: wat staat er precies in de kleine lettertjes?
Dit artikel werd aangedragen door Het Financieel Huis Kallo. Wil je samen met een onafhankelijk verzekeringsmakelaar uitvaartverzekeringen vergelijken van verschillende maatschappijen? Neem contact op met Het Financieel Huis Kallo. Met een uitgebreid aanbod en een persoonlijke aanpak bekijken jullie samen jouw persoonlijk situatie.