Verhuren en beheren van vastgoed: waarom uitbesteden loont

Home » Blog » Verhuren en beheren van vastgoed: waarom uitbesteden loont
19 okt 2021
Zelfstandigen en KMO - Investeren

Verhuren en beheren van vastgoed: waarom uitbesteden loont

Voor veel beleggers kan het verhuren en beheren van hun eigendom een ontmoedigende stap zijn om te zetten.

Maar er is een eenvoudige oplossing: uitbesteden. Hoewel alles zelf doen in principe meer kan opleveren, kan het uitbesteden van deze taken je veel tijd, energie en zorgen besparen, wat op zich ook heel wat waard is. En dat is waarom het uitbesteden van het beheer van vastgoed aan een professional steeds populairder wordt.

Een van de belangrijkste redenen waarom vastgoedbeleggers ervoor kiezen om het beheer van hun eigendommen uit te besteden, is het feit dat het selecteren van de juiste huurders geen gemakkelijke taak is. Dit vereist vaak de nodige ervaring en deskundigheid. Afhankelijk van jouw tijd en interesse kun je kiezen voor enkel verhuur, of voor een uitgebreidere nazorg via een rentmeester.

Bij verhuring geef je de vastgoedmakelaar de opdracht om een solvabele huurder te zoeken en een verhuurovereenkomst en huurwaarborg af te sluiten, en om een plaatsbeschrijving te regelen. Traditioneel ontvangt de makelaar hiervoor éénmalig een vergoeding die meestal rond 1 maand huur bedraagt, exclusief BTW.

Naast verhuring kun je ook kiezen voor rentmeesterschap, waarbij het vastgoedkantoor verantwoordelijk is voor de volledige technische, administratieve, financiële en juridische opvolging van jouw eigendom. Hiervoor ontvangt de rentmeester een jaarlijkse procentuele vergoeding die meestal schommelt tussen 7% en 10% (exclusief BTW), afhankelijk van het type vastgoed.

Als je eigendom zich in mede-eigendom bevindt, moet je ook rekening houden met het beheer van de gemene delen (zoals de inkomhal, gangen, garage, tuin en lift). Dit wordt gedaan door een syndicus, waarvoor een vergoeding wordt betaald via de maandelijkse onkosten, die grotendeels door de huurders worden gedekt. Sommige kosten, zoals grote herstellingen en een blokpolis, kun je echter niet aan de huurders doorrekenen.

Kortom, uitbesteden van het beheer van jouw vastgoed kan een slimme keuze zijn die veel voordelen biedt. Het stelt je in staat om je kostbare tijd en energie te besparen, terwijl je toch de zekerheid hebt dat je eigendom professioneel en efficiënt wordt beheerd.

Gepost door: admin