Waarom jouw boekhouder ook je begeleider is

Home » Blog » Waarom jouw boekhouder ook je begeleider is
16 jul 2019
Zelfstandigen en KMO - Ondernemersbegeleiding

Waarom jouw boekhouder ook je begeleider is

De boekhouder van je onderneming is als een gids die je meeneemt op een lange tocht. Je vertrouwt hem, hij legt onderweg wat tips en tricks uit en je komt samen aan bij je bestemming, je doel.

Steek je licht eens op bij collega-ondernemers. De meeste zelfstandigen komen in contact met hun boekhouder via mond-tot-mondreclame. Zo krijg je naast de personalia ook meteen relevante informatie over de aanpak en de eventuele specialisatie van de boekhouder.

Kies een boekhouder in jouw buurt en met ervaring in jouw specifieke branche om betere resultaten te verkrijgen. Die ervaring is nog belangrijker wanneer je een vrij beroep uitoefent want dan gelden er voor jou een aantal specifieke fiscale regels. Je boekhouder is je rechterhand op belangrijke fiscale momenten, zoals de aan- of verkoop van een pand, een investering of de belastingaangifte. Maar ook tussendoor moet je advies kunnen inwinnen en resultaten bespreken.

Een kennismakingsgesprek met een boekhouder is normaal altijd gratis. Verken dus gerust het aanbod op De Gouden Gids, Google, de beroepsfederaties BIBF en IAB… Contacteer ons gerust voor enkele contactgegevens van boekhouders in jouw regio. Selecteer hiervan drie adressen en ga langs voor een gesprek.

Een goede boekhouder geeft uitgebreid antwoord en licht graag alle opties eerst uitgebreid toe. Pas daarna raadt hij jou een piste aan. Een goede vraag als graadmeter is welke vennootschapsvorm voor jouw onderneming het meest interessant is: een eenmanszaak of een andere vorm?

Een goede boekhouder kent jouw sector. Hij moet voeling hebben met jouw beroep. Licht je beroep toe. Volgt er een lange stilte, dan is hij of zij niet de geschikte persoon om jouw fiscale zaken te behartigen.

Een goede boekhouder denkt proactief mee en speelt in op jouw ambities. Met andere woorden: hij of zij kaart zelf bepaalde kwesties aan: bv. mogelijke subsidies, aftrekposten, sociale bijdragen…

Een goede boekhouder geeft een duidelijke offerte, waarin alle taken vermeld worden: het invoeren van je facturen, de btw-aangifte, de jaarafsluiting, de belastingaangifte, gesprekken… De meeste boekhouders laten jou de vrijheid hoe je betaalt: een forfait per jaar of per kwartaal of per uur.

Tot slot kan een goede boekhouder jou alles van naadje tot draadje uitleggen in ‘gewone mensentaal’. De relatie met je boekhouder is gefundeerd op vertrouwen. Dat vertrouwen mag echter niet blind zijn. Het is belangrijk dat hij zijn advies helder uit de doeken doet zodat jij nog steeds de controle hebt over je eigen zaken en weet waar hij mee bezig is. Je vertrouwt hem immers je eigen zaak toe. Dat betekent dus ook dat jij de eindverantwoordelijkheid draagt. Vraag bijvoorbeeld eens wat meer informatie over de procedures voor betaling van de sociale bijdragen. Is zijn betoog helder en duidelijk, dan weet je dat deze boekhouder zelfs de wetenschapstheorieën van Stephen Hawking kan uitleggen.

Tip: boekhoudkosten zijn altijd 100% fiscaal aftrekbaar als beroepskost. De investering in een goede boekhouder verdien je sowieso terug. Je krijgt waar voor je geld, want dat is zeker van belang. Staar je dus zeker niet blind op de prijs.

Voel je je niet meer gelukkig bij de samenwerking? Dan is veranderen van boekhouder mogelijk. Als je indertijd een schriftelijk contract afsloot, respecteer dan de voorziene opzegtermijn. Bij een mondelinge overeenkomst bepaal je in onderling overleg een redelijke opzegtermijn. Je nieuwe boekhouder gaat het best van start bij het begin van een nieuw kwartaal of – nog beter – een nieuw boekjaar.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem contact op met Het Financieel Huis of stuur een e-mail: info@hetfinancieelhuis.be.

Gepost door: stijn