Een ongelukkig huwelijk is zoals een gevangenis. Je wil er uit. Je wil ontsnappen en vrij zijn.
Je wil terug geluk voelen en ervaart alles wat ermee geassocieerd wordt met een depressief gevoel.
Als een koppel in een huwelijkscrisis belandt, zijn er een aantal dingen die je kan doen. Je kan bijvoorbeeld in relatietherapie gaan en samen werken aan een betere band tussen jullie beiden en gewrongen plooien weer glad strijken.
Soms is het huwelijk niet meer te redden en is het beter voor beide partners om elkaar los te laten en de scheiding in gang te zetten. Je bent dan beter af zonder elkaar, hoe hard en ongevoelig dit ook klinkt. Een vraag die dan gesteld wordt: wat gebeurt er met het huis? Gaan we eerst scheiden of eerst het huis verkopen? Wat doe je met de woonst en de hypotheek? Er zijn een aantal opties mogelijk. Hieronder een kleine schets in een notendop.
Je kan het huis of appartement verkopen bij scheiding. Hierbij maakt het niet uit of de verkoop plaatsvindt voor of nadat de scheidingsprocedure in gang is gezet. Belangrijk is dat er een schatting wordt gemaakt van de waarde van de woonst. Na het verlijden van de verkoopakte komt het kapitaal op de rekeningen terecht. De waarde hangt af van ieders persoonlijke inbreng, het wettelijk stelsel waarin jullie getrouwd waren, de kosten (commissieloon makelaar, hypotheek, andere kosten, …) etc.
Je kan ook je partner uitkopen bij de scheiding en de woning overnemen. Hierbij is het weer van belang om een schatting te laten maken, zodat jullie de officiële waarde van jullie thuis weten en jullie de uitkoopsom kunnen betalen. Van de verkoopwaarde wordt het saldo van de hypothecaire lening afgetrokken. Je houdt ook best rekening met je eigen inbreng.
In een aantal situaties beslissen de ex-partners om het appartement of huis niet te verkopen bij scheiding. Bijvoorbeeld om de kinderen te ontzien met een verhuis, een zaak die aanwezig is in de woning, één van de partners die werkloos is, … Soms is het voordeliger om de woning in onverdeeldheid te houden, met name dat jullie samen eigenaar blijven van de woonst. Verstandig is om daarover enkele concrete afspraken te maken. Denk maar aan de lening, de eigenaarslasten, de kosten, de gebruikerslasten, de periode van onverdeeldheid (ook hier zit een maximum aan jaren op!), …
Wil jij graag eens sparren met een van onze advocaten of accountants over de mogelijke addertjes onder het gras? Wil je graag met iemand praten over de gevolgen van een mogelijke scheiding? Wij brengen jou in contact met een specialist.