Wat te doen als je inkomen sterkt daalt door het coronavirus?

Home » Blog »  Wat te doen als je inkomen sterkt daalt door het coronavirus?
29 jun 2020
Financial Well-Being

Wat te doen als je inkomen sterkt daalt door het coronavirus?

De gevoelens en emoties die we tijdens deze periode ervaren zijn voor velen al zeer ingrijpend geweest en wat er nog op ons afkomt is (nog steeds) onzeker. Maar wat als je job zou wegvallen? Heb jij jobzekerheid? Heb je inkomenszekerheid? Heb je nog klanten als zelfstandige? En nog een belangrijke vraag:  kun je je klanten bedienen onder de huidige maatregelen? 

Hoe ga je een plotse daling in je inkomsten uit arbeid (of je inkomen uit roerende of onroerende beleggingen of investeringen) kunnen opvangen in je maandelijkse budget? Heb je een spaarpotje of een spaarbuffer opgebouwd om je te wapenen tegen deze schokken? Kan je vermogen tegen een stootje of heb je een serieus probleem als je morgen terugvalt op bijvoorbeeld 70% van je laatste loon? Of als je huurder plots zijn huur niet meer kan betalen aan jou, kom je dan zelf in de problemen?

   

Hier volgen alvast 10 tips om financiële stress te vermijden tijdens de lockdown:

  • Je moet eerst uitzoeken waar je met je geld staat. Maak een lijst van alles wat je bezit, schuldig bent, en maandelijks verdient en uitgeeft. Dit is je uitgangspunt en de manier om erachter te komen in welke vorm je steekt, in financieel opzicht. 

  • Zorg ervoor dat je een spaarbuffer hebt. Heb je deze nog niet en ben je nog steeds aanhet werk? Probeer er dan zo snel mogelijk een aan te leggen. Probeer uiteindelijk het equivalent van 3-6 maanden nettosalaris bijeen te sparen in je spaarbuffer. `

  • Zoek uit waar je mogelijk recht op hebt in deze crisis en maak gebruik van de maatregelen die ook echt nuttig zijn voor jouw situatie. Neem niet ieder “voorstel” aan zonder eerst na te gaan wat de “randvoorwaarden” of “terugbetalingsvoorwaarden” zijn. Geschenken worden zelden uitgedeeld, vaak is het eerder een uitstel van executie.

  • Wellicht heb je geen financiële problemen maar sta je wel in het rood op een kredietkaart. Interesten op dergelijke financiële producten zijn torenhoog en kosten je elke maand handenvol geld. Betaal steeds je kredietkaartuitgaven op het eind van iedere periode in plaats van te kiezen voor een gedeeltelijke terugbetaling. Vaak dekken de maandelijkse stortingen de interesten nog maar net en zo blijf je gebonden aan deze slechte schuld.
  • Beleef plezier aan financiële besparingen! Maak eerst een overzicht van al je uitgaven en inkomsten, maak dus een huishoudbudget en ga in de diepte kijken wat je allemaal uitgeeft. Maak hiervoor gebruik van je rekeningafschriften, energierekeningen, lidmaatschappen en abonnementen. Kun je dingen schrappen of is er een betere deal? Een snelle zoektocht naar vergelijkbare producten en diensten zal je laten zien wat andere aanbieders bieden. Als het een betere deal is, kijk dan of je bestaande provider het kan evenaren of schakel over om geld te besparen!

  • Ga voor een financiële detox door je uitgaven kritisch te bekijken en onnodige uitgaven te vermijden. Je bent het nu gewoon om niet meer op café of restaurant te gaan. Ook winkelen is minder vanzelfsprekend geworden. Allemaal kansen om daar bewuster mee om te gaan in de toekomst. Als het moeilijk is om nee te zeggen tegen de vele verleidingen die je online tegenkomt, zorg dan dat je de triggers zoveel mogelijk vermijdt. Je kunt je uitschrijven voor marketing e-mails, meestal via de link onderaan de e-mail. Bescherm je computer met een spamfilter en een antivirus programma. De beste tip is misschien wel om een extra e-mail adres aan te maken dat je overal kan ingeven voor wedstrijden, gratis lidmaatschappen, etc. 

  • Eet beter voor minder geld door zelf je eten te bereiden. Er is een duwtje in de rug om lokale bedrijven te ondersteunen en afhaalmaaltijden te bestellen. In principe is dat een mooi idee, maar niet als het ten koste van je financiële welzijn gaat. Bewaar de afhaalmaaltijd als een traktatie en kook in plaats daarvan zo veel mogelijk zelf. Desnoods met behulp van maaltijdkits van de supermarkt of met proefpakketten van Hello Fresh of Marley Spoon die je gratis een doosje laten uitproberen. Gezond, lekker en handig eten zonder daar veel geld aan uit te geven. 

  • Ruim je garage eindelijk eens op en daarna eventueel stap voor stap de rest van je huis. Bekijk welke spullen weg kunnen, maak er foto’s van en verkoop ze via een website voor tweedehandsspullen. Hiermee sla je twee vliegen in een klap: Niet alleen ruim je hiermee je huis op (en ook je geest!), maar je kunt er ook nog iets aan verdienen. Als je kinderen hebt in de juiste leeftijd, betrek ze hier dan in en laat ze de verkoop regelen in ruil voor (een deel van) de opbrengst. Of laat ze zelf ook hun spullen opruimen. Goed voorbeeld doet goed volgen!

  • Wat zou jij nog kunnen en willen doen om een bijkomend inkomen te kunnen verwerven? Een extra inkomen om je dagelijkse kosten mee te kunnen betalen. En na de crisis wellicht een extra spaarpotje om iets leuks te doen of om echt te bouwen aan je financiële doelen. Een extra inkomen om je dromen sneller te kunnen realiseren. Geef hierbij voldoende aandacht aan je “work-life balance” om ervoor te zorgen dat je welzijn niet achteruit gaat door de nieuwe taken die je op jouw schouders neemt. Kies voor een job of opdracht die in de lijn ligt van wat je graag doet en waar je plezier en energie kan uithalen. 

  • Tijd om in jezelf te investeren. Koop dat ene boek of haal het bij de bibliotheek, volg die online training waarvan er veel gratis zijn of investeer in een opleiding. Onderzoek wat je kwaliteiten en talenten zijn, wat je nu écht wil in je job en in je leven. Maak gebruik van de mogelijkheid om daarbij de hulp in te schakelen van een coach. Vaak heb je recht op gratis loopbaanbegeleiding. Kijk daarvoor eens op de website van de VDAB. De Financial Well-Being Academy biedt nu ook loopbaanbegeleiding aan in samenwerking met het gerenommeerde K-onsult. Samen bouwen we aan jouw carrière, de motor van jouw vermogen en financieel zelfvertrouwen. Meer info vind je op loopbaanbegeleidingaanvragen. 

 

Wil jij graag verandering brengen in jouw situatie?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers via deze link. Of stuur ons eenvoudig een bericht via e-mail (info@fwba.beinfo@hetfinancieelhuis.be). We behandelen ieder bericht in vertrouwen en brengen je rechtstreeks in contact met iemand die een antwoord of advies kan geven op jouw vragen. Je kan ook altijd terecht op de website van Het Financieel Huis waar je als het ware in onze eigen “google zoekmodule” voor je vermogen op zoek kan gaan naar een persoon of organisatie met de juiste competenties en erkenningen die jou kan begeleiden en verder kan helpen bij de realisatie van je plannen en gestelde projecten. Klik hier om jouw adviseur te vinden.

Gepost door: stijn