Wat versta jij onder “koopkracht”?

Home » Blog » Wat versta jij onder “koopkracht”?
02 jul 2020
Particulieren - Advies

Wat versta jij onder “koopkracht”?

Wat is “koopkracht”? En hoe is het gesteld met je koopkracht? Zijn je inkomsten voldoende om je noden in te vullen?

In economische termen geeft “de koopkracht” aan hoeveel een huishouden gemiddeld kan kopen. De koopkracht van personen is afhankelijk van veel factoren. Denken we bijvoorbeeld aan inkomsten, belastingen en taksen, maar ook aan inflatie, de waardevermindering van je geld.

Het begrip koopkracht wordt gebruikt om de (reële) ontwikkeling van het inkomen vast te stellen of ten behoeve van welvaartsverschillen tussen huishoudens binnen een land maar ook tussen verschillende landen.

Geldontwaarding of inflatie, daling van de koopkracht is iets om sterk rekening mee te houden als je je vermogen in stand wil houden. Een hoger rendement behalen dan de inflatie is noodzakelijk om je opgebouwde reserves te beschermen tegen ontwaarding. Zo moet je concreet je spaargeld behoeden voor het inflatiemonster om je toekomstige koopkracht niet aan te tasten. Je spaart om uitgesteld te consumeren of te investeren, laat deze spaarreserve dus renderen aan een positieve reële rente.

Een positieve ontwikkeling van de inkomsten die mensen hebben tegenover de ontwaarding van het geld of wat je ermee kan kopen (in de toekomst) is primordiaal om vermogen in stand te houden en te kunnen laten aangroeien over tijd. Als inkomsten sneller stijgen dan de inflatie, kan men dus meer kopen of diensten afnemen en stijgt dus de koopkracht.  

De berekening van de inflatie is op basis van de consumentenprijsindex. Dat is de waarde van een korf van goederen en diensten dat een huishouden verwerft in een bepaalde periode. In België wordt dit gedaan door het Statbel, in Nederland neemt het CBS dit voor haar rekening. De uitbraak van COVID-19 heeft er voor gezorgd dat er (tijdelijke) maatregelen genomen zijn, zoals het limiteren van verplaatsingen en het sluiten van winkels, die een rechtstreekse of onrechtstreekse impact hebben op het consumptiegedrag van huishoudens. Een deel van de consumptie is daarbij verschoven van fysieke winkels naar online webshops. Hiermee wordt rekening gehouden bij het bepalen van de waarde van de korf. Op het hoogtepunt van de maatregelen wegens COVID-19 was er voor bijna 16% van de goederen en diensten die in de korf zitten geen consumptie mogelijk. Denk daarbij aan de aankoop van voertuigen, hotels, restaurants, cafés, reizen, kappers, etc. Inmiddels komt deze consumptie terug op gang, maar de effecten van deze crisis die nog niet voorbij is zullen nog lang voelbaar blijven, zowel bij ondernemingen als in onze eigen portefeuille. 

Wil je meer te weten komen over koopkracht, inflatie, rendement, vermogen, sparen, beleggen of verzekeren? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de Financial Well-Being Academy, het opleidingscentrum van Het Financieel Huis voor mensen en bedrijven hun werknemers die willen bouwen aan hun financieel zelfvertrouwen en vermogen.

 

Wil je direct overgaan tot actie? Wil je je wapenen tegen de ontwaarding van je geld, de daling van je koopkracht? Neem dan contact op via dit e-mailadres: info@hetfinancieelhuis.be of surf even naar de website en maak gebruik van het contactformulier dat je daar kan vinden om contact op te nemen met ons. We brengen je graag in contact met een adviseur om op al je vragen een passend antwoord te kunnen geven. Je kunt ook zelf een kijkje nemen bij onze partners en zoeken op beroep en specialisatie.

Gepost door: janvandiest