Welke optie is de beste: kopen, renoveren, bouwen of op plan kopen?

Home » Blog » Welke optie is de beste: kopen, renoveren, bouwen of op plan kopen?
30 jun 2021
Particulieren - Advies

Welke optie is de beste: kopen, renoveren, bouwen of op plan kopen?

Investeren in onroerend goed is een slimme zet, maar het kan op verschillende manieren worden gedaan. 

De meest gebruikelijke manier is om bestaande gebouwen te kopen, die vaak al verhuurd worden of snel zullen worden verhuurd na aankoop. Soms is het nodig om het pand op te frissen of een grondige renovatie uit te voeren om het te kunnen verhuren volgens hedendaagse normen en om de EPC waarde te verbeteren. Dit resulteert vaak in een hogere huurprijs en betere huurders. Je zou ook kunnen kiezen om te bouwen en een stuk grond te kopen.

Maar wat is nu de beste oplossing? Het kopen van een bestaande woning waar je geen of beperkte opfrissingswerken moet uitvoeren? Of kies je voor een pand dat een grondige renovatie vereist? Of ga je voor de mogelijkheid om een bestaande woning of ander type onroerend goed af te breken en volledig terug te bouwen volgens hedendaagse normen? Een andere optie die veel investeerders kiezen is de aankoop van vastgoed op plan, nieuwbouwprojecten dus. Je kan ervoor kiezen om je volledig te laten ontzorgen door een sleutel-op-de-deur oplossing, of om zelf aan de slag te gaan als “projectontwikkelaar”.

Welke keuze je ook maakt, het is belangrijk om te beseffen dat er een initiële investering nodig is. Dit kan behoorlijk hoog zijn, afhankelijk van de locatie en grootte van het pand. Het is daarom belangrijk om de financiële haalbaarheid van de investering te onderzoeken en rekening te houden met bijkomende kosten, zoals notariskosten, registratierechten, enzovoort. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de potentiële opbrengst van de investering en om deze af te wegen tegen de initiële kosten.

Kortom, investeren in onroerend goed kan op verschillende manieren worden gedaan en de beste oplossing is afhankelijk van je persoonlijke situatie en doelen. Een gedegen onderzoek en een goed doordachte strategie kunnen helpen bij het nemen van de juiste beslissingen en het maximaliseren van de potentiele opbrengst van je investering.

Gepost door: admin