9 tips om meer financieel succesvol te worden

Home » Blog » 9 tips om meer financieel succesvol te worden
25 dec 2017
Particulieren - Advies

9 tips om meer financieel succesvol te worden

Net zoals vermageren, is financieel succesvol zijn iets dat bij velen naar bovenkomt bij het maken van de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Fantastisch dat je dat als voornemen maakt (of hebt gemaakt), maar hoe ga je je doel opsplitsen in een reeks stappen om het te bereiken? Welke stappen ga je ondernemen om je leven meer rijker te maken en toch je vermogen ta laten groeien?

Het kan zijn dat bepaalde zaken niet lopen zoals jij voor ogen hebt. Bijvoorbeeld, helpt het om de beurs te volgen om financieel succesvoller te worden? Uiteindelijk zijn brutale krantenkoppen wel spannend, nietwaar?

Ze brengen iets bij je teweeg. Denk er eens over na… hoe je je voelt als je koppen ziet als:

  • “Markt gaat voor diepe val in 2018”
  • “Dow Jones gaat voor beste opbrengst in drie jaar”
  • “6 aandelen die zeker zullen presteren in 2018”
  • "Bitcoin naar 20.000 dollar in 2018?"

Sommige headlines zorgen ervoor dat je bezorgd wordt, andere geven je het gevoel dat je iets hebt gemist (FOMO) en er zijn er die ervoor zorgen dat je je afvraagt of er een manier is om je geld te verdubbelen dit jaar. Krantenkoppen hebben als doel emotie op te roepen, want dat is precies wat je doet, verder lezen. De vraag is echter of er tussen deze emotioneel geladen krantenkoppen een artikel zit dat je op een constructieve manier helpt je financiële situatie te verbeteren? Waarschijnlijk niet.

Erger zijn de zelfverklaarde mensen of coaches die mensen en bedrijven financieel advies geven. Sociale media is er van vergeven, probeer je zoveel mogelijk van deze "types" te distanciëren. Ze hebben vaak maar 1 doel en dat is jou geld laten betalen voor hun advies dat niet gefundeerd en helemaal niet afgestemd is op jouw persoonlijke situatie. Men mag dit immers niet zonder daartoe erkend te zijn door het FSMA! Wees dus gewaarschuwd.

Je persoonlijke gewoonten, gedragingen en handelingen dragen meer (of helemaal niet) bij tot je financieel succes dan eender wat.

Als je echt financieel succes wil worden, dan zijn er echte stappen die je moet nemen. Zeer eenvoudige stappen. Ze zullen misschien niet erg spannend zijn, maar ze werken wel. Wij geven je 9 eerder saaie, maar ongelofelijke effectieve manieren om te starten met het bereiken van je financiële doelen.  voor het nieuwe jaar.

1. Stel een budget op

Een van de eenvoudigste en meest effectieve dingen die je kan doen om je geld onder controle te hebben, is weten waar je geld naartoe gaat. Weten hoe en waar je geld uitgeeft is krachtige informatie! Als een loonsvermindering je zou overkomen, kan je deze op een goede manier aanpakken, want je hebt een budget en je kan makkelijk nagaan op welke vlakken je wat moet besparen.

Het helpt ook als je niet emotioneel gebonden bent aan een luxueuze levensstijl. Sparen voor je pensioen is voor ons belangrijker dan een snelle sportwagen of een designer handtas. 

2. Optimaliseer je pensioensparen

Je werkgever voorziet misschien in een groepscontract en je stopt zelf al een minimumbedrag in je pensioensparen.

Probeer het fiscaal meest gunstige bedrag te sparen en begin hier zo jong of snel mogelijk mee mocht je nog niet aan pensioensapren doen. Dankzij de samengestelde interesten laat je je geld voor jou werken!

3. Investeer niet op korte termijn

Investeer in iets dat over 20 jaar meer waard zal zijn en negeer wat er nu gebeurt. De gebeurtenissen op de markt van vandaag, zijn niet relevant voor je lange termijndoelen. Als je de dagelijkse opwinding wil van winnen of verliezen, dan kan je beter een sport volgen, naar een casino gaan, cryptomunten kopen of "handelen" op de beurs in opties, turbo's of andere afgeleide producten.

4. Word beter in wat je doet voor de kost

De beste manier om jobzekerheid te hebben en meer geld te verdienen, is goed zijn in wat je doet. Wees aandachtig op het werk. Zoek naar manieren waarop je iets kan bijdragen. Wees degene die dingen geregeld krijgt. Vind manieren om samen te werken. Deze acties lonen en zullen zich vertalen in een hogere verloning en jobzekerheid. Mogelijk ook promotie met bijkomende extralegale voordelen.

Blijven studeren, blijven interesse tonen in je job en wat je doet, zodat je gepassioneerd kan blijven investeren in je werk.

5. Leer hoe je een saaie investeerder wordt

Paul Samuelson heeft een erg leuke quote: “Investing should be like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, go to Las Vegas.” Graag vertaal ik het even: “Investeren zou moeten zijn zoals kijken hoe verf droogt of kijken hoe het gras groeit. Als je opwinding wil, ga naar Las Vegas.”.

Hij heeft gelijk. Kies een paar fondsen (fondsen met lage instapkosten waarin honderden aandelen, obligaties of andere fondsen in zitten), steek er regelmatig, en liefst op regelmatige tijdstippen geld in en geef je portefeuille wat tijd. Het zou geen verrassing mogen zijn als de markt zakt. Je moet er op voorbereid zijn, het verwachten. In die periodes blijf je gewoon het gras water geven, je blijft je spaar- of beleggingsstrategie hanteren en koopt bij volgens het door jou bepaalde schema. Consistente handelingen zullen je helpen financieel succes te bereiken.

6. Ga naar investeringsavonden voor informatie maar win ook advies in bij een onafhankelijk adviseur

Informatiesessies over investeren worden gewoonlijk aangeboden door verkopers die een commissie zullen ontvangen als je hun product koopt. Producten en diensten die op zo’n infosessie worden voorgesteld, zijn niet altijd degene die voor jou het beste zijn. Als je niet goed weet waarin je moet investeren, sla de informatiesessie over en ga naar fee-based financiële planner of adviseur – iemand die geen commissie ontvangt op de verkoop van een product.

7. Negeer krantenkoppen als “10 aandelen die je nu moet kopen”

Dit type koppen zijn goede headlines, geen goede investeringen. Aandelen kiezen is niet de manier waarop de meeste mensen financieel succesvol worden. Saaie dingen, zoals een deel van ieder maandloon sparen, doet veel meer goed dan enkele aandelen kopen.

8. Neem verantwoordelijkheid

Als het de schuld is van de regering, je ouders, je baas, je partner of je kinderen, dan ben je zwak. Excuses zorgen ervoor dat je kracht verliest. Van zodra dat je de volledige verantwoordelijkheid neemt voor wat jij wil in het leven, sta je terug aan het roer en zal je manieren vinden om het waar te maken. Volgende keer dat je iemand de schuld begint te geven, neem dan een pauze en denk “Hoe kan ik verantwoordelijkheid nemen voor het uiteindelijke resultaat?”.

9. Concentreer je op de toekomst, niet op het verleden

Veel te veel mensen investeren door naar de geschiedenis te kijken. Ze nemen de resultaten van het vorige jaar erbij en investeren hun geld in zaken die het vorige jaar goed deden. Hoewel je weet dat dit de slechtste manier is om je investeringen te doen, zullen er onder jullie toch mensen zijn die het nog steeds zullen doen. Het is beter om te focussen op waar je wil zijn in de toekomst, en welke lange termijnstrategie je er waarschijnlijk wel zal brengen. Geld investeren in verschillende activacategorieën is veel beter dan geld te steken in wat vorige jaar goed presteerde.

Het geweldige aan deze negen manieren om financieel succesvoller te worden, is dat ze gemakkelijk zijn en iedereen ze kan toepassen. Je moet niet in de toekomst kunnen kijken of grote risico’s nemen met je geld. Het enige wat je moet doen, is actie ondernemen.

Het geweldige nieuws is dat Het Financieel Huis jou hierbij zal helpen. We hebben lang gewerkt aan een nieuwe organisatie, de Financial Well-Being Academy ook wel afgekort als de FWBA, die mensen zal begeleiden bij de uitbouw van hun vermogen door de juiste mindset aan te leren en te motiveren om actie te ondernemen.  Al onze partners staan klaar om jouw financiële situatie te ondersteunen en verder uit te bouwen. Een totaalaanpak voor jouw vermogen, daar gaan we samen voor. Kies hier een partner, neem contact op of laat hen contact opnemen met jou voor een kennismakingsgesprek.

Heb je vragen rond starters- of ondernemerscoaching? Wil je sneller financieel gelukkiger worden? Neem dan contact op met de hoofdzetel van Het Financieel Huis en we geven je graag meer toelichting hoe we jou als (startende) ondernemer (in bijberoep) kunnen ondersteunen.

- Disclaimer: Dit is geen financieel advies, noch gepersonaliseerd beleggingsadvies. Je blijft verantwoordelijk voor je handelingen. Beleg steeds binnen je beleggingsprofiel en laat je bijstaan door erkende experten en tussenpersonen. -

Gepost door: stijn