Aanvullend pensioen voor werknemers

Home » Blog » Aanvullend pensioen voor werknemers
05 feb 2017
Particulieren - Pensioen

Aanvullend pensioen voor werknemers

De toezichthouder, FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten), publiceerde recent een Q&A voor de aanvullende pensioenconsument (tweede pensioenpijler). Een aanvullend pensioen is het extra pensioen dat u indien gewenst bovenop het wettelijk pensioen kan opbouwen.

Het FSMA is evenwel niet bevoegd voor het wettelijk pensioen (eerste pensioenpijler), hiervoor kan u terecht op het gratis nummer 1765 of op de website van de RSZ indien u zelfstandige bent. De manier waarop het aanvullend pensioen is georganiseerd, hangt af van uw professioneel statuut. Er zijn afzonderlijke regels voor werknemers, zelfstandigen en zelfstandige bedrijfsleiders.

Via deze website wil de FSMA de consument meer informatie verschaffen over aanvullende pensioenen in de vorm van vragen en antwoorden. De vragen worden gebundeld per doelgroep om het nog eenvoudiger te maken. Momenteel wordt er enkel informatie over aanvullende pensioenen voor de doelgroep “werknemers” te beschikking gesteld. We kijken uit naar de andere statuten, de knoppen werden wel al voorzien maar zijn nog niet actief op de website.

Heeft u vragen over de opbouw van een aanvullend pensioen in tweede pensioenpijler, de derde pijler, zijnde het individueel pensioensparen (max 940 euro per jaar), of een niet fiscaal aangemoedigd spaarplan? Laat dan eerst uw investeringsprofiel bepalen. Weet welk soort belegger u bent en welke risico's u wenst te nemen in de 3 pensioenpijlers. Een ervaren verzekeringsmakelaar met kennis van pensioenopbouw is de meest aangewezen persoon om te contacteren. Maar ook een onafhankelijk bankmakelaar kan u interessante inzichten verschaffen. 

Bron: FSMA

Gepost door: stijn