Beleggen in vastgoed: tips en overwegingen voor roerende beleggingen

Home » Blog » Beleggen in vastgoed: tips en overwegingen voor roerende beleggingen
06 dec 2023
Particulieren - Beleggen

Beleggen in vastgoed: tips en overwegingen voor roerende beleggingen

Investeren in vastgoed biedt beleggers de kans om hun portefeuille te diversifiëren en passieve inkomsten te genereren. In plaats van te investeren in fysiek onroerend goed, zijn er tal van financiële producten waarmee je kunt profiteren van de vastgoedsector. In dit artikel verkennen we gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV's), vastgoed-ETF's zoals REITs, en alternatieve financieringsopties zoals achtergestelde leningen via platforms als Look&Fin of WinWinner.

Wat is een gereglementeerde vastgoedvennootschap?

Een gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) is een beursgenoteerd bedrijf dat investeert in en het beheer voert over vastgoed. GVV's moeten voldoen aan strenge regelgeving om beleggers te beschermen en transparantie te waarborgen. Ze bieden een manier om indirect te beleggen in vastgoed en zijn populair vanwege hun aantrekkelijke dividenduitkeringen, die vaak hoger zijn dan die van traditionele aandelen.

 

Belgische gereglementeerde vastgoedvennootschappen

België heeft verschillende GVV's die elk actief zijn in verschillende sectoren van de vastgoedmarkt. Hier is een overzicht van enkele prominente Belgische GVV's:

 

Cofinimmo

  • Activiteiten: Cofinimmo is een van de grootste GVV's in België en investeert voornamelijk in gezondheidszorgvastgoed, kantoren en publieke gebouwen. Het bedrijf heeft een sterke focus op duurzaamheid en energiebesparing.
  • Gemiddeld dividendrendement: 5,5%

 

Aedifica

  • Activiteiten: Gespecialiseerd in zorgvastgoed, zoals woonzorgcentra en seniorenwoningen. Aedifica heeft een uitgebreide portefeuille in België en Europa.
  • Gemiddeld dividendrendement: 4,5%

 

WDP (Warehouses De Pauw)

  • Activiteiten: WDP richt zich op logistiek vastgoed, zoals magazijnen en distributiecentra, en speelt een belangrijke rol in de logistieke keten in België en de Benelux.
  • Gemiddeld dividendrendement: 3,7%

 

Xior Student Housing

  • Activiteiten: Xior is gespecialiseerd in studentenhuisvesting in België, Nederland, Spanje en Portugal. Het bedrijf speelt in op de groeiende vraag naar kwalitatieve studentenkamers.
  • Gemiddeld dividendrendement: 3,2%

 

Ascencio

  • Activiteiten: Ascencio investeert voornamelijk in retailvastgoed, zoals supermarkten en winkelcentra, met een sterke aanwezigheid in België, Frankrijk en Spanje.
  • Gemiddeld dividendrendement: 5,0%

 

Vastgoed-ETF's en REITs

Naast GVV's zijn vastgoed-ETF's een andere populaire manier om te beleggen in de vastgoedsector. Een vastgoed-ETF (Exchange-Traded Fund) is een beleggingsfonds dat een mandje van vastgoedgerelateerde aandelen of REITs volgt. REITs (Real Estate Investment Trusts) zijn bedrijven die eigenaar zijn van of financiering bieden aan, inkomsten genererende onroerende goederen in een breed scala van vastgoedsectoren. REITs keren een aanzienlijk deel van hun winst uit als dividend aan aandeelhouders, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor beleggers die op zoek zijn naar inkomen. Vastgoed-ETF's bieden diversificatie door te beleggen in meerdere REITs, en kunnen daardoor de blootstelling aan een specifieke sector of regio beperken.

 

Achtergestelde leningen via platformen zoals Look&Fin en WinWinner

Een alternatieve manier om in vastgoed of aanverwante sectoren te beleggen is via achtergestelde leningen. Platforms zoals Look&Fin en WinWinner bieden beleggers de mogelijkheid om te investeren in achtergestelde leningen van bedrijven die op zoek zijn naar financiering voor vastgoedprojecten of bedrijfsuitbreiding. Deze leningen bieden doorgaans een hoger rendement op korte termijn in vergelijking met traditionele obligaties of aandelen.

  • Look&Fin: Dit platform verbindt particuliere beleggers met KMO's die kapitaal nodig hebben. Beleggers kunnen kiezen uit verschillende projecten en investeren in leningen die een hoger rendement bieden dan gebruikelijk, maar die ook een hoger risico met zich meebrengen.
  • WinWinner: WinWinner helpt bedrijven om kapitaal op te halen via achtergestelde leningen, waardoor beleggers de kans krijgen om in groeibedrijven te investeren. Deze leningen zijn niet gedekt door externe herverzekeraars of kredietverzekeraars, wat betekent dat het risico voor beleggers hoger kan zijn.

 

Voordelen van financiële producten om in vastgoed te beleggen

Beleggen in vastgoed via financiële producten zoals GVV's, vastgoed-ETF's en achtergestelde leningen biedt verschillende voordelen:

  • Liquiditeit: Aandelen in GVV's en ETF's kunnen gemakkelijk op de beurs worden verhandeld, wat zorgt voor een hoge mate van liquiditeit in vergelijking met fysiek vastgoed.
  • Diversificatie: Deze financiële producten maken het mogelijk om te diversifiëren over verschillende soorten vastgoed en regio's zonder enorme kapitaaluitgaven.
  • Gemak: Financiële producten bieden een eenvoudigere manier om in vastgoed te beleggen zonder de noodzaak van direct beheer en onderhoud.
  • Professioneel beheer: Beleggers profiteren van de expertise van ervaren vastgoedbeheerders en fondsmanagers die zorgen voor het beheer en de groei van de vastgoedportefeuille.

 

Door te kiezen voor gereglementeerde vastgoedvennootschappen, vastgoed-ETF's, en alternatieve financieringsopties zoals achtergestelde leningen, kunnen beleggers profiteren van de voordelen van vastgoedbeleggingen zonder de directe lasten en risico's van eigendom van fysiek vastgoed. Deze financiële producten bieden een aantrekkelijk alternatief voor traditionele vastgoedbeleggingen en kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gediversifieerde beleggingsportefeuille.

Opgelet met beleggen, informeer je steeds grondig alvorens beslissingen te nemen. Maak een afspraak met een van onze specialisten.

Gepost door: admin