Crowdlending, de nieuwe manier om te lenen als vennootschap.

Home » Blog » Crowdlending, de nieuwe manier om te lenen als vennootschap.
07 mrt 2018
Zelfstandigen en KMO - Lenen

Crowdlending, de nieuwe manier om te lenen als vennootschap.

Wil je investeren? Misschien heb je nood aan bijkomende middelen om te groeien of heb je funding nodig om voorraad aan te kopen? Dan kan crowdlending misschien wel iets voor uw onderneming zijn. Hieronder enkele voorbeelden:

Voorraadfinanciering via crowdlending

Geld lenen van een groep beleggers is een interessante optie voor voorraadfinanciering, bijvoorbeeld tijdens de feestperiode. Over voldoende voorraad beschikken is een garantie voor de toekomstige verkoop, want zonder voorraad is er geen omzet. Het is daarom van essentieel belang dat u uw voorraad en de financiering ervan goed beheert. Een voorraad kan echter niet op dezelfde manier worden gefinancierd als uitrusting of materiële activa.

 

Beschikbare kasfaciliteit

Voor voorraadfinanciering is een zekere geldreserve nodig, die tekorten in de cashflow kan overbruggen. U kunt daarvoor natuurlijk een kredietlijn afsluiten bij uw bank of een beroep doen op factoring. Met deze traditionele vormen van financiering beschikt u over een cashflowlijn die schommelt naargelang de behoeften van de onderneming. Toch zijn er ook nadelen aan verbonden. Kredietlijnen hebben vaak een zeer korte looptijd van enkele maanden. Als ze na afloop niet worden verlengd, kan dat de onderneming in moeilijkheden brengen. In het geval van factoring moet doorgaans de volledige omzet worden overgedragen aan de factoringmaatschappij, ongeacht de reële financieringsbehoefte. Dat kan erg duur zijn en houdt veel beperkingen in voor de onderneming.

 

Snel en eenvoudig met crowdlending

Wilt u uw voorraad financieren zonder al te veel administratieve rompslomp en met een duidelijk zicht op de vervaldagen? Overweeg dan zeker een participatieve lening. Via crowdlending is namelijk een ‘bullet loan’ met een looptijd van 12 tot 24 maanden mogelijk, zonder echter vorderingen als onderpand te hoeven geven. Met crowdlending beschikt u bovendien snel over de fondsen, zodat u vlot kunt inspelen op de situatie.

 

Als u bevestigend kunt antwoorden op de volgende drie vragen, komt u in aanmerking voor crowdlending:

  • beschikt u over drie gesloten balansen?
  • hebt u een omzet van meer dan 1 miljoen euro?
  • bedraagt uw EBITDA meer dan 0 (m.a.w. is uw bedrijf rendabel)?
 

Look&Fin begeleidt regelmatig bedrijven die hun voorraad willen financieren. Zo hielpen we onlangs Olympia (groep Pajot Dairy), een van de belangrijkste zuivelfabrieken in België. Die onderneming wou € 500.000 ophalen om haar voorraad en organische groei te financieren.

Op het platform van Look&Fin lukte dat in enkele minuten tijd. De lening vormde een mooie aanvulling op de investeringskredieten en de financiële leasing die ze reeds had afgesloten bij verschillende bankinstellingen.

 

 

Wil je hier meer over weten?

Neem dan contact op met Het Financieel Huis en wij brengen u graag in contact met onze partner, of ga naar deze pagina en neem rechtstreeks contact op met de juiste persoon via Het Financieel Huis.

Gepost door: stijn