De laatste weken waren dramatisch op de beurzen.

Home » Blog » De laatste weken waren dramatisch op de beurzen.
19 mrt 2020
Particulieren - Beleggen

De laatste weken waren dramatisch op de beurzen.

Grote koersverliezen voor vele bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Het overgrote merendeel van alle beursgenoteerde bedrijven hebben hun aandelenkoers zien smelten voor de zon. Rechtstreeks investeren in individuele aandelen doe je best niet zonder een stevige kennis in beleggen.

Verschillende andere financiële producten kunnen je helpen om een mooie roerende portefeuille opbouwen zonder direct in individuele bedrijven te investeren. Bovendien hebben veel van deze producten ook verlies en winst beschermingsmogelijkheden die ingebouwd kunnen worden teneinde je geïnvesteerd kapitaal en opgebouwde winst te beschermen. Ook deze producten hebben gevoelig afgezien van de recente gebeurtenissen in de wereld. De corona pandemie en een oorlog in de oliesector hebben een aanhoudende verkoopgolf in gang gezet. De ketting van opeenvolgende dalingen wordt soms doorbroken met een lichte stijging maar waarschijnlijk hebben we het dal nog niet gezien.

Veel mensen vragen zich af, wanneer is het moment om in te stappen in de beurs?

Een juist moment komt er, maar we zullen het maar weten van zodra het zich heeft voorgedaan. Dus zonder glazenbol zal het een onmogelijke opdracht te zijn oom het juiste moment te kennen en te kiezen. Zo ook,...wat is het juiste moment voor...

Er zijn verschillende landen, sectoren, aandelen,... 

De winnaars en de verliezers komen niet allemaal direct naar voor en zullen ieders hun eigen herstel inzetten op hun moment. Wat wel geleerd kan worden uit het verleden is hoe het herstel zich heeft voorgedaan in het verleden. Wat we hieruit kunnen leren is dat de echte uitbodeming van de beurs pas zal volgen als we weten waar we aan toe zijn, als de piek er is. Zodra de wereld globaal tekenen van herstel ziet dan zal het beurssentiment hoogstwaarschijnlijk omslaan. 

Zoals hierboven reeds beschreven is het ook dan niet in te schatten welke sectoren, producten, aandelen, fondsen, beleggingsverzekeringen,...het snelst zullen opgepikt worden door private en institutionele beleggers. De oplossing van "dollar cost averaging", wij noemen het "euro cost averaging" zorgt ervoor dat je kan beleggen zonder je zorgen te moeten maken over "de juiste markt timing". Je koopt iedere maand voor een (beperkt) bedrag van eenzelfde "korf" van beleggingen op een vast tijdstip en dit hou je aan gedurende een bepaalde periode. Uiteraard lieft zo lang mogelijk. 

Wil je hierover meer informatie? Neem dan contact op met ons (info@hetfinancieelhuis.be) of neem contact op met ons via het contactformulier. Een erkend specialist in sparen en beleggen zal u graag meer informatie geven over hoe je zonder zorgen kan investeren volgens jouw beleggingsprofiel, wensen en noden. Uiteraard zal men de regels inzake goed advies en "geschikheid-testing" volgen om je zo te informeren zodat jij de juiste beslissingen kan nemen.

De winnaars: welke bedrijven had je in portefeuille moeten hebben of varen nu wel bij de crisis?

  • Netflix: De aanbieder van digitale televisie kent een ongezien gebruik op dit moment.

Enkele verliezers in de Bel20 die beginnen met een A...

  • ABinbev: de grootste brouwer ter wereld kreeg een grote koerval te verwerken naar €29 per aandeel, waarbij we voorheen niveau's hadden van €100-€120. Vandaag steeg het aandeel met 12,90% naar 34,95 per aandeel.
  • Ackermans & van Haaren:  de Belgische holding genoteerd op Euronext Brussel noteerde vandaag aan een koers van €118,10 (-4,91%). Het niveau voor de crisisuitbraak schommelde tussen de €140 en €160.
  • Ageas: de verzekeringsmaatschappij die 1/3de van alle Belgen als klant heeft verloof de helft van haar beurswaarde de laatste weken

Volgende fondsen noteren momenteel met een grote korting tov het begin van het jaar:

Onze excuses!! De lijst is momenteel te veranderlijk en lang om actueel te houden op deze blog. Opportuniteiten op lange termijn zijn er voldoende.

Neem contact op met ons als je wil beleggen op lange termijn. Wij kunnen nen willen onder geen beding meedoen aan speculatie, short selling of andere vormen die niet vallebn ondner de noemer van goed financieel beheer volgens het principe van "de goede huisvader, de bonus pater familias" die de beste weg zoekt om diens vermogen optimaal te laten appreciëren of behouden in deze hoogst onzekere tijden. 

Een methodiek van "druppelgewijs instappen" (DCA/ECA) in bepaalde financiële producten met focus op de lange termijn, dit kunnen we alleen maar aanmoedigen! Uiteraard steeds binnen uw beleggingsprofiel en alle andere wettelijke verplichtingen die je moet voldoen om te "mogen" investeren in bepaalde financiële producten. Je gaat ook maar beleggen als al je andere "lagen van je financiële behoeftenpiramide" vervuld zijn. Zo heb je voldoende om van te leven, heb je een ijzerenbuffer en een buffer voor persoonlijke en familiale financiële tegenslagen op te vangen. Je hebt alle verzekeringen die nodig zijn om financieel zelfzeker door het leven te gaan, ja...dan kan je denken om je "overtollig" spaargeld (druppelgewijs) te investeren. Maar ook je spaarcapaciteit (al deze er nog is) kan je maandelijks inzetten om druppelgewijs te sparen of te beleggen in een scala van financiële producten.

Stel je wil aandelen kopen via een "online broker"? Dan zal je ook daar een profiel moeten invullen, een vragenlijst doorlopen om je kennis te evalueren,...slaag je er niet in om de vragen met succes te beantwoorden dan kan u de mogelijkheid om te beleggen in dit type product ontzegd worden. Het is niet de eerste keer dat "wij", Het Financieel Huis & de Financial Well-Being Academy waarschuwen om de nodige kennis te hebben voor de gebeurtenis zich voordoet.

Wil je financieel genieten van deze dramatische situatie, ben je dan een slecht persoon?

Absoluut niet. Dit is hoe het gaat en dit is hoe de financiële wereld werkt en draait...

Mensen die beleggen, beleggen op lange termijn. Ze verkopen niet, ze gaan niet voor die eenmalige meerwaarde op een aandeel om dat de koers sterk is gestegen. Ze verkopen soms, en als ze dit doen verkopen ze waarschijnlijk om hun portefeuille te balanceren, hun portefeuille in lijn te brengen met hun profiel en wat ze verwachten dat er zal gebeuren (actief beheer). Beleg op LT, laat je niet beïnvloeden door tussentijdse schommelingen. Geniet van het dividendrendement en de opportuniteiten om "laag" aan te kopen op de momenten dat het mogelijk is.

Spreek eens met een expert ter zake over jou mogelijkheid om te beleggen op de beurs.

Moet je veel geld hebben of veel per maand kunnen investeren om te kunnen deelnemen aan "de beurs". Nee. Je kan reeds vanaf 50 euro per maand een (beperkte) spaar en beleggingsstrategie samenstellen die je toegang geeft tot de beurs. Dit op een heel makkelijke manier, zonder dat je je er zelf mee moet bezighouden. Bijna iedere financiële instelling heeft hiervoor wel tientallen, zeg maar honderden verschillende producten en bijkomende mogelijkheden en evenveel voorwaarden.

Wij hebben jaren ervaring in deze en delen deze graag met u. Neem contact op met ons voor meer informatie of voor een vrijblijvend verkenned gesprek. Neem contact op via het contactformulier van de website of stuur ons een mailtje: info@hetfinancieelhuis.be

Bepaal hier alvast je beleggingsprofiel: we bespreken het graag samen met u

Gepost door: stijn