De rol van aanvullende pensioenen: wat je moet weten

Home » Blog » De rol van aanvullende pensioenen: wat je moet weten
14 sep 2023
Particulieren - Pensioen

De rol van aanvullende pensioenen: wat je moet weten

Het wettelijke pensioen biedt voor veel mensen een basisinkomen na hun werkende leven, maar is vaak niet voldoende om dezelfde levensstandaard te behouden. Daarom zijn aanvullende pensioenen van cruciaal belang voor financiële zekerheid tijdens je pensioen. Het is essentieel om de verschillende mogelijkheden te begrijpen en te weten hoe je deze kunt benutten om je pensioeninkomen te verhogen. In deze blogpost bespreken we de rol van aanvullende pensioenen, zowel fiscaal ondersteund als niet-fiscaal, en hoe je deze kunt gebruiken om een comfortabeler pensioen te realiseren.

Waarom aanvullende pensioenen belangrijk zijn.

Aanvullende pensioenen vormen een belangrijke aanvulling op het wettelijke pensioen. Ze helpen de kloof te overbruggen tussen je pensioeninkomsten en je werkelijke kosten van levensonderhoud na pensionering. Dit is vooral belangrijk in een tijd waarin de levensverwachting stijgt en de kosten van gezondheidszorg toenemen. Door op tijd te beginnen met het opbouwen van een aanvullend pensioen, kun je ervoor zorgen dat je later over voldoende middelen beschikt om comfortabel te leven.

 

Fiscaal ondersteunde pensioenmogelijkheden

In België zijn er verschillende fiscaal ondersteunde mogelijkheden om je pensioenopbouw te versterken. Een van de populairste opties is pensioensparen via een pensioenspaarfonds of -verzekering. Door te kiezen voor pensioensparen, kun je jaarlijks profiteren van belastingvoordelen op de gestorte premies. Afhankelijk van de regeling die je kiest, kun je jaarlijks tot €990 of €1.270 (2024) sparen en een belastingvoordeel van respectievelijk 30% of 25% ontvangen.

Langetermijnsparen is een andere fiscaal aantrekkelijke optie. Het maximale bedrag dat je jaarlijks kunt storten is afhankelijk van je inkomen, met een belastingvoordeel van 30% op de gestorte premies. Deze regelingen helpen niet alleen om je pensioenvermogen te vergroten, maar ook om je huidige belastingdruk te verminderen.

 

Gebruik van Mypension.be

Mypension.be is een handige online tool die je inzicht geeft in je pensioenrechten en de opbouw van je pensioen. Het biedt een overzicht van zowel je wettelijke als je aanvullende pensioenrechten, waardoor je een beter beeld krijgt van je verwachte pensioeninkomen. Door gebruik te maken van Mypension.be, kun je je pensioenplanning beter afstemmen op je persoonlijke situatie en financiële doelen.

 

Niet-fiscaal ondersteunde pensioenmogelijkheden

Naast fiscaal ondersteunde producten zijn er ook niet-fiscaal ondersteunde mogelijkheden om je pensioenopbouw te versterken. Investeren in vastgoed is een populaire optie, omdat het zowel een bron van inkomsten als vermogensgroei kan bieden. Door vastgoed te kopen en te verhuren, kun je passieve inkomsten genereren die je pensioeninkomen aanvullen.

Een andere niet-fiscaal ondersteunde mogelijkheid is het opbouwen van een beleggingsportefeuille met aandelen, obligaties, fondsen, ETF’s en afgeleide producten. Door te beleggen in verschillende activaklassen kun je je vermogen laten groeien en profiteren van rendementen op de lange termijn. Het is belangrijk om een gediversifieerde portefeuille te hebben die aansluit bij je risicoprofiel en beleggingsdoelen.

 

Voorbeeld van pensioenplanning

Stel dat je op 35-jarige leeftijd besluit om je pensioenopbouw te versterken. Je begint met pensioensparen en langetermijnsparen, waarbij je jaarlijks de maximale bedragen spaart om van belastingvoordelen te profiteren. Daarnaast investeer je in een beleggingsportefeuille en koop je een appartement dat je verhuurt. Door deze combinatie van fiscaal en niet-fiscaal ondersteunde mogelijkheden te gebruiken, kun je na 30 jaar een aanzienlijk pensioenvermogen hebben opgebouwd dat je in staat stelt om comfortabel te leven na je pensionering.

Aanvullende pensioenen spelen een cruciale rol in het garanderen van financiële zekerheid na je werkzame leven. Door gebruik te maken van zowel fiscaal ondersteunde als niet-fiscaal ondersteunde mogelijkheden, kun je een solide basis leggen voor een comfortabel pensioen. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het plannen en opbouwen van je pensioenvermogen, zodat je later kunt genieten van de vruchten van je arbeid en financiële onafhankelijkheid kunt bereiken. Klik hier om een afspraak te maken.

Gepost door: admin