ECA, de oplossing om de markt niet te moeten timen?

Home » Blog » ECA, de oplossing om de markt niet te moeten timen?
23 feb 2017
Particulieren - Beleggen

ECA, de oplossing om de markt niet te moeten timen?

Om te weten of ECA of Euro Cost Averaging iets voor u is moet u eerst weten wat het is. Het is een investeringstechniek om een vast bedrag, ongeacht de prijs van de belegging aan te wenden volgens een vastgelegd schema om zo een betere belegging te doen en de markt te kunnen kloppen. Want wat is het beste moment om in te stappen?

Euro Cost Averaging (ECA) is een investeringstechniek die u de mogelijkheid geeft om de markt op eender welk moment te betreden. Door het regelmatig aankopen van een bepaalde investering, ongeacht de prijs, zal een investeerder meer of minder aandelen of deelbewijzen kunnen kopen voor hetzelfde geld. Het is idee is dat de gemiddelde aankoopkost van de aandelen daalt, waardoor de mogelijkheid op winst stijgt.

Is ECA een garantie? Neen. Indien u blijft bijkopen van een zinkend schip heeft u op het einde van de rit veel deelbewijzen van iets dat niet waard is. Bovendien is het voor de particuliere belegger veelal ook niet raadzaam om dit met andere producten te doen dan fondsen of tak23 levensverzekeringen. Het riscico is te groot en de kosten zouden wel eens hoog kunnen uitvallen als u voor kleine bedragen aankoopt. 

Fundamenteel in deze strategie is de regelmaat: iedere maand, eenzelfde bedrag, eenzelfde product.

Afhankelijk van uw wensen, uw ervaring en spaar-en beleggingsdoelen zal u op basis van uw risicoprofiel kunnen investeren in beleggingsinstrumenten met een laag, gemiddeld of hoog risico. U kan een maandelijkse opdracht instellen of het bedrag dat u éénmalig wou investeren spreiden over bijvoorbeeld 12-24 maanden. De gemiddelde aankoopkoers zou bij een belegging met enige fluctuatie op LT een hoger rendement moeten bieden dan aankopen of verkopen te verrichten zonder strategie.

Een voorbeeld om ECA te verduidelijken.

Laten we veronderstellen dat een investeerder iedere eerste dag van de maand voor €1.000 koopt van een bepaald aandeel, en dat over een periode van 5 maanden. We houden geen rekening met aankoopkosten. De prijzen aan het begin van iedere maand per deelbewijs zijn de volgende:

Maand 1: €20 --> Aankoop: 50 stuks

Maand 2: €16 --> Aankoop: 62,5 stuks

Maand 3: €12 --> Aankoop: 83,33 stuks

Maand 4: €17 --> Aankoop: 58,82 stuks

Maand 5: €23 --> Aankoop: 43,48 stuks

  

Door iedere eerste van de maand een aankoop te doen van €1.000 kan de investeerder een aantal aandelen verwerven gelijk aan het maandelijks geïnvesteerd bedrag / de aankoopkoers. Uiteraard kan u geen half aandeel kopen (maar in fondsen kan u wel deelbewijzen verwerven voor het exacte bedrag). Sommige aandelen passen mogelijk niet in uw budget omdat de prijs per aandeel van sommige aandelen zeer hoog ligt. In dit voorbeeld werden in totaal (in de veronderstelling dat je 0,xx % van een aandeel kan kopen) 298.14 stuks stuks aangekocht. 

Ongeacht hoeveel aandelen u maandelijks heeft gekocht per maand, na 5 maanden heeft u €5.000 geïnvesteerd en betaalde u daar gemiddeld €16,33 voor. Gegeven de prijs van €23 per aandeel in maand 5 heeft u op dat moment voor €6.857,11. Mocht de investeerder direct zijn volledig bedrag geïnvesteerd hebben dan zou hij 250 aandelen in bezit hebben en zou hij nu een winst hebben van €750 ipv €1857,11, dit is een verschil van €1107.11. 

Wat het resultaat ook moge zijn, ECA is een strategie, geen heilige graal. De onderliggende waarde moet enige volatiliteit kennen maar een constante groei hebben om een gunstiger resultaat te verkrijgen. Er zijn voldoende aandelen en fondsen die voldoen aan deze voorwaarden om binnen uw spaar- en beleggingsprofiel dergelijke strategie toe te passen. 

Uw spaaradviseur (verzekeringsmakelaar met specialisatie in tak23) of onafhankelijk beleggings- en bankmakelaar kan u informeren over het implementeren van dergelijke strategie in functie van uw wensen. Wist u dat u reeds vanaf €25 euro per maand dergelijk systeem kan opstarten? De meeste (goede) aanbieders verwachten veelal evewel een minimale inspanning van €50 euro per maand. Met opportuniteiten komt risico, ECA kan mogelijk een indekking bieden op lange termijn en tevens de oplossing zijn om te groeien door te genieten van tijdelijke zwaktes in de markt.

  Gepost door: stijn