Een rechtsbijstandsverzekering, toch iets om over na te denken?

Home » Blog » Een rechtsbijstandsverzekering, toch iets om over na te denken?
02 jan 2017
Particulieren - Verzekeren

Een rechtsbijstandsverzekering, toch iets om over na te denken?

Een rechtsbijstandverzekeraar gaat u in de eerste plaats informeren over uw rechten en kan u bijstaan in het uitoefenen van die rechten.

In het leven komen we soms, ongewild, in situaties terecht waarin er discussies of geschillen ontstaan. Dit kan overal gebeuren. Op sommige momenten wil u zich kunnen informeren en al zeker goed laten verdedigen. Een rechtsbijstandverzekeraar gaat u in de eerste plaats informeren over uw rechten en kan u bijstaan in het uitoefenen van die rechten. Of het nu gaat om een eis die u zelf wil instellen of wanneer u zich tegen een eis moet verdedigen. De lijst met mogelijke dekkingen is modulair waardoor u enkel die risico's kan afdekken die voor u van toepassing zijn. 

De rechtsbijstandverzekering zal in de eerste plaats altijd proberen om een geschil minnelijk op te lossen, zodat een gerechtelijke procedure vermeden kan worden. Indien het toch niet lukt om via minnelijke weg tot een overeenkomst te komen en uw zaak dient voor de rechtbank te komen, dan zal de rechtsbijstandverzekering de proceskosten en de erelonen aan advocaten en experts dekken.

Wanneer het zo ver zou komen, bent u steeds vrij in de keuze van de advocaat of expert die uw belangen gaat verdedigen. Hou er wel rekening mee dat de keuze van uw advocaat moet stroken met het advies dat de rechtsbijstandsverzekeraar u geeft. Het is enkel wanneer de advocaat die u onder de arm neemt ook de visie van uw rechtsbijstandsverzekeraar bevestigt, dat u de kosten volledig terugbetaald krijgt. Kiest u ervoor om toch een andere advocaat te nemen, dan kan het zijn dat men slechts de helft van de kosten gaat terugbetalen.

Wanneer de raadsman van uw keuze toch een beter resultaat bereikt dan dat wat door de verzekeraar voorop werd gesteld, zullen zij toch nog tussenkomen in de volledige kosten.

De dekkingen zijn zeer uitgebreid. Veelal wordt de polis modulair opgebouwd, zo kiest u enkel wat voor u belangrijk is en betaalt u enkel voor wat u echt nodig heeft.

Gepost door: stijn